Vad är norepinefrins roll i behandling av humörproblem?

Ökade norepinefrinnivåer i hjärnan kan förbättra energi

Norepinefrin, även känd som noradrenalin, är både ett hormon och en neurotransmittor i hjärnan, eller kemisk. Det lagras huvudsakligen i nervsystemet med nervceller (nervceller) med små mängder som också lagras i binjurvävnad, som låg ovanpå njurarna.

Som ett hormon frigörs noradrenalin i binjurarna genom binjurarna och arbetar tillsammans med adrenalin (även känd som epinefrin) för att ge kroppen plötslig energi i stresssteg, känd som "kamp eller flyg".

Som en neurotransmittor passerar norepinefrin nervimpulser från en neuron till nästa.

Serotonin-Norepinephrin Reuptake Inhibitors (SNRIs)

Läkemedel som hämmar återupptaget av norepinefrin och serotonin (som är en annan neurotransmittor) kallas serotonin-norepinefrinåterupptagshämmare (SNRI). Genom att hämma upptagningen av dessa två neurotransmittorer ökar SNRIs väsentliga nivåerna av norepinefrin och serotonin i hjärnan. Serotonin får en person att må bra och noradrenalin förbättrar energi och uppmärksamhet.

SNRIs har visat sig vara effektiva vid behandling av humörsjukdomar som depression, bipolär sjukdom och ångeststörningar. SNRIs är också ibland föreskrivna för kronisk smärta och fibromyalgi.

SNRIs för behandling av humörsjukdomar

De SNRI som godkänts för användning vid större depression inkluderar Cymbalta (duloxetin), Effexor (venlafaxin) och Pristiq (desvenlafaxin), men det finns andra som är godkända för andra sjukdomar.

Även om inga antidepressiva medel, inklusive SNRI, har godkänts av US Food and Drug Administration (FDA) för behandling av bipolär sjukdom, är de ibland föreskrivna som en del av en individuell behandlingsplan.

Vanliga biverkningar av SNRIs

SNRI kan öka personens blodtryck, så din läkare kanske vill övervaka ditt blodtryck om han föreskriver en.

Om du redan har svårt att kontrollera blodtrycket, kan det vara ett bra alternativ för dig.

Dessa biverkningar går ofta bort efter några veckor, men om de inte eller de är särskilt plågsamma, var noga med att kontakta din läkare. Några vanliga biverkningar av SNRI: er inkluderar:

Familjen av serotonin-norepinefrinåterupptagningsinhibitorer

Var och en av dessa SNRIs är lite annorlunda än de andra.

Effexor (Venlafaxin)

Effexor var den första SNRI som godkändes i USA 1993. Den har godkänts av FDA för depression, panikstörning, social fobi och generaliserad ångestsyndrom (GAD). Effexor hämmar reabsorptionen av serotonin ganska lite mer än vad norepinefrin gör.

Cymbalta (Duloxetin)

År 2004 var Cymbalta den andra SNRI som skulle godkännas i USA. hur det fungerar, har det högsta antalet FDA-godkännanden för att behandla sjukdomar, inklusive diabetisk perifer neuropati, depression, generaliserad ångestsyndrom, fibromyalgi, osteoartrit och nervsmärta. Liksom Effexor, favoriserar Cymbalta också reabsorptionen av serotonin över norepinefrin, men i mindre utsträckning.

Pristiq (Desvenlafaxine)

Pristiq, den tredje SNRI som ska godkännas. har bara godkänts för att behandla större depression hittills. Kemiskt fungerar Pristiq väldigt lik Cymbalta.

Savella (Milnacipran)

Detta är den fjärde SNRI som ska godkännas i USA för att behandla fibromyalgi. Savella verkar genom att hämma reabsorptionen av både serotonin och noradrenalin lika och kan till och med gynna norepinefrin, enligt vissa källor.

Fetzima (Levomilnacipran)

Den senaste medlemmen introducerades till SNRI-familjen, Fetzima godkändes av FDA 2013 och har också bara FDA-godkänd för behandling av depression.

Fetzima inhiberar noradrenalinreabsorption dubbelt så mycket som serotoninreabsorption, vilket gör den unik bland SNRIs.

> Källor:

> Moret C, Briley M. (2011). Betydelsen av norepinefrin i depression. Neuropsychiatr Dis Treat. 2011; 7 (Suppl 1): 9-13.

> Sansone, RA, Sansone, LA (2014). Serotonin-norepinephrinåterupptagningsinhibitorer: En farmakologisk jämförelse. Innovationer inom klinisk neurovetenskap . 11 (3-4): 37-42.