Fakta om ecstasy (MDMA)

Ecstasy-namnet på kemikaliet 3,4-metylendioximetamfetamin, förkortat som MDMA-är ett syntetiskt, psykoaktivt (sinnena) läkemedel med hallucinogena och amfetaminliknande egenskaper. Dess kemiska struktur liknar två andra syntetiska droger, DA och metamfetamin, som är kända för att orsaka hjärnskador.

Översikt

Gatunamn

Ecstasy är också känd som Molly, Adam, Xtc, X, Hug, Go, Hug Drug, Bönor och Love Drug .

Vad är ecstasy?

Ecstasy utvecklades ursprungligen som ett diethjälpmedel men användes också experimentellt under rådgivning på grund av dess förmåga att avlägsna individens hämningar.

Var kommer Ecstasy från?

Även om vissa hemlösa laboratorier har upptäckts som fungerar inom USA, tillverkas de flesta av de MDMA som säljs i USA i Kanada och smugglas in i USA. En liten procentandel Ecstasy i USA tillverkas i Nederländerna.

Använda sig av

Ecstasy kommer i en tablettform som ofta skrivs ut med grafiska mönster eller kommersiella logotyper. Det brukar sväljas som ett piller men det kan också krossas och snortas, injiceras eller användas i suppositorieform.

Ecstasy är populär bland medelklass ungdomar och unga vuxna. Det säljs på barer, underjordiska nattklubbar och på raves, som är hela nattpartier.

effekter

Den är känd för sin energiserande effekt, liksom förvrängningar i tid och uppfattning och ökad njutning från fysiska erfarenheter.

Effekten, per användning, varar från tre till fyra timmar. Dess popularitet växte i slutet av 1980-talet i rave- och klubbscener och på högskolans campus på grund av sitt rykte för att producera hög energi och en tillförlitlig och öppen effekt bland dem som tar den.

Farliga

Ecstasy kan ge några problem som liknar dem som finns bland amfetamin- och kokainanvändare.

Omedelbara effekter kan innefatta:

Hälsoskador av drogen kan innebära:

Dessa medicinska konsekvenser kan vara allvarliga och potentiellt livshotande.

De fysiska biverkningar som uppstår när du tar det kan vara i veckor. Användare upplever ofta muskelspänningar, ofrivillig tänderknäppning, illamående, suddig syn, snabb ögonrörelse, svimhet och frossa eller svettning. MDMA är väldigt farligt om du lever med cirkulations- eller hjärtsjukdom eftersom läkemedlet ökar hjärtfrekvensen och blodtrycket.

Missbruk

Nästan 60 procent av de personer som använder MDMA rapporterar abstinenssymptom , inklusive trötthet , aptitlöshet, deprimerade känslor och problem att koncentrera sig. Vissa användare kan kräva behandling för drogmissbruk .

Vanliga tillsatser

Enligt den amerikanska Drug Enforcement Agency har många Ecstasy-tabletter som gripits av brottsbekämpande tjänstemän befunnits innehålla andra droger eller en kombination av droger som kan vara skadliga.

MDMA blandas ofta med andra droger som:

Att kombinera eller använda droger med MDMA, inklusive marijuana och alkohol, är farligt och kommer att sätta användare i högre fysisk risk.

neuro

I en studie med apor orsakade exponering för Ecstasy i fyra dagar hjärnskador på serotonin-nervterminaler som fortfarande kan ses upp till sju år senare, vilket visar att personer som tar Ecstasy kan riskera permanent hjärnskada.

Forskning har visat att MDMA kan skada serotonininnehållande neuroner, vilket kan leda till långvariga humörförändringar såväl som potentiellt påverka uppmärksamhet, minne och andra kognitiva funktioner.

Läkemedel som liknar ecstasy

Föräldern till Ecstasy är MDA, ett amfetaminliknande läkemedel som har en liknande kemisk struktur för MDMA. PMA (parametoxamampamin, förknippad med dödsfall i USA och Australien) säljs också ibland som MDMA.

källor:

National Institute on Drug Abuse. "MDMA (Ecstasy / Molly)." September 2013.

US Drug Enforcement Administration. " Ecstasy / MDMA ." Drug Fact Sheets 2015