Varför glömmer vi saker?

Det här är de 4 förklaringarna för att glömma

Vi har alla varit där: Vi glömmer namnet på någon från vårt förflutna, ett ord vi vill använda, eller att vår bästa väns födelsedag var förra veckan. Men varför och hur glömmer vi informationen? En av dagens mest kända minnesforskare , Elizabeth Loftus , har identifierat fyra huvudorsaker till varför människor glömmer: hämtningsfel, störningar, misslyckande att lagra och motiverade att glömma.

1 - Återhämtningsfel

Oliver Rossi / Getty Images

Har du någonsin känt dig som en bit av information har precis försvunnit från ditt minne? Eller kanske du vet att det är där, men du kan bara inte tycka om att hitta den. Oförmågan att hämta ett minne är en av de vanligaste orsakerna till att glömma.

Så varför kan vi ofta inte hämta information från minnet? En möjlig förklaring av återhämtningsfel är känd som förfallsteori. Enligt denna teori skapas ett minnesspår varje gång en ny teori bildas. Decay-teorin föreslår att de här minnesspåren över tiden börjar blekna och försvinner. Om informationen inte hämtas och repeteras kommer den så småningom att gå vilse.

Ett problem med denna teori är emellertid att forskning har visat att även minnen som inte har repeterats eller ihågkommit är anmärkningsvärt stabila i långtidsminne .

2 - Interferens

Artur Debat / Moment / Getty Images

En annan teori som kallas interferensteori tyder på att vissa minnen konkurrerar och stör andra minnen . När informationen väldigt liknar annan information som tidigare lagrats i minnet är det troligare att störningar uppstår.

Det finns två grundläggande typer av störningar:

3 - Underlåtenhet att lagra

Yuri_Arcurs / Getty Images

Ibland har förlora information mindre att göra med att glömma och mer att göra med det faktum att det aldrig gjort det till långsiktigt minne i första hand. Kodningsfel hindrar ibland att information kommer in i långsiktigt minne.

I ett välkänt experiment bad forskarna deltagarna att identifiera den korrekta amerikanska pennan ur en grupp ritningar av felaktiga pennies. Försök göra detta experiment själv genom att försöka dra ett öre från minnet, och jämför sedan dina resultat med ett faktiskt öre.

Hur bra gjorde du? Chansen är att du kunde komma ihåg form och färg, men du har förmodligen glömt andra mindre detaljer. Anledningen till detta är att endast detaljer som behövs för att skilja pennier från andra mynt kodades in i ditt långsiktiga minne.

4 - Motiverad Glöm

Universal Images Group / Getty Images

Ibland kan vi aktivt arbeta för att glömma minnen, särskilt de som är traumatiska eller störande händelser eller upplevelser. De två grundläggande formerna av motiverad glömma är undertryckande, vilket är en medveten form av glömma och förtryck, en omedvetet form av att glömma .

Konceptet förtryckta minnen är emellertid inte allmänt accepterat av alla psykologer. Ett av problemen med undertryckta minnen är att det är svårt, om inte omöjligt, att vetenskapligt studera huruvida ett minne har blivit förtryckt eller ej.

Observera också att mentala aktiviteter som repetition och minns är viktiga sätt att stärka ett minne, och minnen av smärtsamma eller traumatiska livshändelser är mycket mindre benägna att komma ihåg, diskuteras eller repeteras.

källor:

Loftus, E. Memory. New York: Ardsley House Publishers, Inc; 1980.

Nickerson, RS., Adams, MJ. Långtidsminne för ett vanligt föremål. Kognitiv psykologi . 1979; 11 (3): 287-307.