Lär dig om negativ bestraffning

Negativ bestraffning är ett viktigt begrepp i BF Skinners teori om operant konditionering . I beteendepsykologi är målet att bestraffa att minska ett visst oönskade beteende. Vid negativ bestraffning innebär det att man tar något bra eller önskvärt bort för att minska förekomsten av ett visst beteende.

Ett av de enklaste sätten att komma ihåg detta koncept är att notera att i beteendevillkor betyder positivt att man lägger till något medan negativa medel tar något bort.

Av denna anledning kallas negativ straff ofta som "straff genom borttagning".

Exempel på negativ bestraffning

Kan du identifiera exempel på negativt straff? Att förlora tillgången till leksak, jordas och att förlora belöningsbonader är alla exempel på negativt straff. I varje fall tas något bra bort som ett resultat av individens oönskade beteende. Till exempel:

Omvänt, med positivt straff , läggs något oönskade när ett oönskade beteende har inträffat. Till exempel, när ett barn kastar ett humörstråle, skickas hon till hennes rum för en timeout.

Båda typerna av straff har samma ändamål: att ändra beteende.

Effekterna av negativ bestraffning

Medan negativt straff kan vara mycket effektivt har Skinner och andra forskare föreslagit att ett antal olika faktorer kan påverka dess framgång.

Negativt straff är mest effektivt när:

Tänk på detta exempel: en tonårsflicka har körkort, men det tillåter inte henne att köra på natten. Hon driver dock på natten flera gånger i veckan utan att få några konsekvenser. En kväll medan hon kör till köpcentret med en vän, dras hon över och utfärdar en biljett. Som ett resultat får hon ett meddelande i posten en vecka senare och informerar henne om att hennes körrättigheter har återkallats i 30 dagar. När hon återvinner sin licens, går hon tillbaka till körning på natten trots att hon har sex månader innan hon är lagligt tillåten att köra på kvällen och på natten.

Som du kanske har gissat är förlusten av hennes licens det negativa straffet i det här exemplet. Så varför skulle hon fortsätta att delta i beteendet trots att det ledde till straff? Eftersom straffet blev inkonsekvent tillämpat (hon körde på natten många gånger utan att bli utsatt för straff) och eftersom straffet inte tillämpades omedelbart (hennes körrättigheter inte återkallades förrän en vecka efter att hon blev fångad) var det negativa straffet inte effektivt för att begränsa henne beteende.

Ett annat stort problem med negativ bestraffning är att det inte ger någon information eller instruktioner om lämpliga reaktioner, även om det kan minska det oönskade beteendet.

BF Skinner noterade också att när sanktionen dras tillbaka är det mycket troligt att beteendet kommer att återvända.

> Källor:

> Hockenbury, D, Hockenbury, SE. Upptäcka psykologi. New York, NY: Worth Publishers; 2007.

> Skinner, BF. Om beteende New York: Knopf; 1974.