Hur man hjälper Tonåringar som klippte sig själv

Det kan vara svårt att föreställa sig varför någon skulle vilja skära sig eller skada sig med avsikt. Och för föräldrar som upptäcker sin tonåring skadar sig med avsikt, kan det vara skrämmande.

Självskada kan vara ganska vanligt bland tonåren. Studier uppskattar konsekvent att 15-20% av tonåringar skadar sig själva med syfte. Men den goda nyheten är att du kan vidta åtgärder för att minska skärningen genom att hjälpa din tonåring att hitta hälsosammare hanteringsstrategier.

Varför skämtar tonåringar sig själv?

Den fysiska handlingen att skada hennes kropp ger en tillfällig känsla av känslomässig lättnad. En tonåring som skär ner sig nu fokuserar på skadan som orsaken till hennes smärta och känner en känsla av kontroll. Dessutom frigör skadan endorfiner i blodflödet, vilket skapar en känsla av välbefinnande.

Så en stressad tonåring kan skära armarna som ett sätt att lindra stress. Eller en tonåring som kämpar för att ta itu med en uppbrytning kan skära bröstet som ett sätt att uppleva fysisk smärta, i motsats till bara känslomässig smärta.

Tonåringar som skadar sig är inte galen och deras självskada betyder inte att de är suicidala. I stället betyder det bara att de har problem att hantera sin smärta på ett hälsosamt sätt.

Vad utgör självskada?

Självskada beskriver all avsiktlig åtgärd avsedd att orsaka fysisk smärta. Adolescent män involverar också detta beteende, men det är oftast kvinnor som skadar sina kroppar i ett försök att hantera svåra känslor eller situationer.

Att skära eller klia på huden med rakblad eller andra vassa föremål är den vanligaste formen av självskada.

Andra sätt att självskada är:

Hur man hjälper en tonåring som skadar sig själv

Om du misstänker att din tonåring avsiktligt skadar sig själv är det viktigt att ingripa. Dessa steg kan hjälpa dig att starta en diskussion och hitta henne den professionella hjälp hon behöver.

1. Fråga din tonåring direkt om hon skadar sig själv. Ofta är det direkta tillvägagångssättet det mest effektiva. Var tydlig att ditt mål är att hjälpa henne, inte att döma eller straffa Fråga: "Har du gjort dem på armen med syfte?" eller "skadar du dig själv?"

3. Bekräfta din tonårs smärta . Att prata en tonåring för att stoppa eller överlämna dom kommer inte att vara effektiv. Bekräfta hennes känslor och uttrycka oro för att hon måste känna sig väldigt dålig om hon gör ont.

4. Identifiera aktiviteter din tonåring kan göra när hon känner sig angelägen om att skada sig. Ringa en vän, gå en promenad eller ritning är bara några möjliga aktiviteter som kan hjälpa din tonåring att uttrycka sina känslor på ett hälsosammare sätt.

5. Ta steg för att ändra dina tonåringar självskador. Prata med ditt barns barnläkare för att få en hänvisning till en terapeut. En mentalvårdspersonal kan lära dina tonåringar hälsosammare sätt att reglera hennes känslor.

6. Hjälp din tonåring skapa en lista över personer att prata med .

Att prata med betrodda vänner och familj kan hjälpa henne att hantera stress och minska hennes självskada.

7. Var tålmodig med din tonåring . Självskadande beteende tar tid att utvecklas och tar tid att byta. Det är slutligen upp till tonåren att göra valet att hjälpa sig själv.

Med tidig identifiering, stöd från hennes familj och professionellt stöd kan hon framgångsrikt stoppa självskador.

källor:

Martin J, Bureau JF, Yurkowski K, Fournier TR, Lafontaine MF, Cloutier P. Familjebaserade riskfaktorer för icke-självmordsförsämrad självskada: Med tanke på påverkan av misshandel, negativa familjeförlopps erfarenheter och föräldrars relationell risk. Journal of Adolescence 2016; 49: 170-180.

PL Plener, TS Schumacher, LM Munz, RC Groschwitz. Den längsgående kursen av självmordsskada och självbedömd självskada: en systematisk översyn av litteraturen. Borderline Personality Disorder and Emotion Dysregulation , 2 (2015), sid. 2.