Hur man använder beteendemodellering för att lära din tonåring

Har du någonsin märkt hur barn gillar att kopiera sina föräldrar? Oavsett om det är en 4-årig som tycker om att skåpa sitt ansikte bredvid pappa i spegeln i badrummet eller om det är en 6-årig som låtsas att dammsuga i vardagsrummet som hennes föräldrar gör, lär barnen hur man beter sig genom att titta på deras föräldrar.

Och medan du kanske tror att din tonåring har odlat önskan att kopiera dig, så är det inte så.

Din tonåring tittar fortfarande på hur du beter sig. Och dessa observationer bildar de val han gör.

Social inlärningsteori

Social inlärningsteori utgör grunden för beteendemodellering. Det hävdar att de flesta beteenden lärs av observation och modellering.

Det betyder att din tonåring kan hämta på dina ohälsosamma vanor. Så om du skriker på din tonåring är det en bra chans att din tonåring kommer att lära sig att skrika på dig. Eller om du gör mycket impulsköp, kan din tonåring också ha problem med att spara pengar.

Men den goda nyheten är att du också kan modellera friska vanor. Om du tränar varje dag eller gör det vanligt att läsa en bok varje kväll kan din tonåring vara mer benägna att följa med.

Använd beteendemodellering för att lära sig specifika färdigheter

Du kan använda beteendemodellering för att lära dig dina tonårsspecifika färdigheter. Oavsett om du vill att din tonåring ska lära dig att stryka en klänningsskjorta eller vill att han ska lära sig att sortera återvinningen, kan dessa steg hjälpa honom att komma ihåg vad man ska göra:

  1. Ha din tonåring att du utför uppgiften först.
  2. Tillåt din tonårstid att bearbeta och komma ihåg det beteende du utförde.
  3. Ge din tonåring en chans att öva att utföra beteendet på egen hand.
  4. Använd positiv förstärkning, till exempel beröm, för att uppmuntra din tonåring att fortsätta det bra arbetet.

Ett exempel

En pappa vill lära sin tonåring hur man byter olja i bilen.

Så han har sin tonårsklocka när han byter oljan.

Han berättar att hans tonåring skriver ner stegen så att han kan granska stegen på egen hand. Det hjälper tonårsprocessen och kommer ihåg informationen.

Då, nästa gång oljan behöver bytas, gör tonåren den på egen hand. Hans far ger konstant tillsyn.

Fadern erbjuder beröm och positiv feedback . Han ger också rättelse vid behov för att säkerställa att hans tonåring gör det korrekt.

Den processen hjälper tonåren att lära sig att göra det själv. Han kommer att vara bättre rustad att byta olja utan faders övervakning i framtiden.

Mindre strukturerad strategi

Naturligtvis finns det många saker som din tonåring kommer att lära av dig utan ett strukturerat tillvägagångssätt. Din tonåring kommer naturligtvis att hämta mycket av ditt beteende och attityd bara genom att spendera tid med dig.

Så det är viktigt att öva att vara en bra förebild. Känn dina värden och se till att du inställer dessa värden i din tonåring. Och när du vill lära din tonåring en viss färdighet eller två, använder du proaktivt beteendemodellering för att förstärka den till din tonåring.