Ömsesidig livscoaching i behandling av vuxen ADD

Samverkan med en vän för att förbättra Vuxna ADD-symtom

Vuxen ADD och behandling - Uppnå mål genom att samarbeta med en vän

Även om individer med ADD / ADHD har talang och skicklighet för att nå sina mål, har de ofta en svår tid som upprätthåller upphetsning och motivation för att uppnå dem. Det kan vara en riktig kamp för att behålla fokus på ett långsiktigt mål eller att ens komma ihåg det målet, särskilt när det är så lätt för dem med ADHD att bli distraherad av allt som är mer stimulerande just nu.

Ibland hjälper det att ha en extern källa för att hålla fokus och ansvarighet.

ADHD-coaching fungerar på detta koncept. En coach samarbetar med sina kunder för att skapa daglig struktur och organisation samtidigt som de ger stöd och uppmuntran att sätta mål och belöningar och hålla dem inriktade även när hinder uppstår.

Ibland kan resurser inte vara tillgängliga för att anställa en ADHD-tränare , men det finns andra alternativ som använder samma coachingtekniker som kan vara till hjälp. En användare skrev nyligen in för att dela med sig av hur en strategi som han kallar "ömsesidig livscoaching" räddade honom och fick honom tillbaka på rätt väg:

ADHD och ömsesidig livscoaching

"Jag var en kunnig och mycket kreativ forskare," säger Roger, "men flash och bländning hade slutat fungera för mig. Jag misslyckades på jobbet, för att jag inte kunde stanna med svårt eller tråkigt arbete eller slutföra rapporter. Mitt skrivbord och rum var kaotiska, och jag kunde inte hitta viktiga material.

Jag skulle arbeta övertid i de små timmarna men bli lite färdig. Jag sjönk till depression, vilket gjorde det värre. "

Roger såg en psykiater och skulle känna sig bättre och mer hoppfull efter veckovis terapi, men en gång hemma gick han lätt tillbaka till gamla negativa vanor. "Har jag inte varit en federal medarbetare, kanske jag har blivit sparken.

I djupt besvär och i desperation hade jag sammanfogat en liten veckovis ADD-stödgrupp inte länge tidigare. "

Roger var ett fan av ADHD-expert, Dr. Edward (Ned) Hallowell, som skrev den banbrytande boken Driven to Distraction med Dr. John Ratey. När Dr. Hallowell släppte en video som heter ADD från A till Z , köpte Roger den och tittade på den med sin ADD-supportgrupp. "Jag hade aldrig tålamod att se det hela vägen," erkänner Roger.

Videon tog upp begreppet "livscoaching" för att hjälpa dem som hade problem med att organisera sina liv och uppnå sina uppgifter och mål. "Hallowell insett att en gång i veckan eller mindre frekvent rådgivning inte uppnådde betydande framsteg för vissa kunder. De behövde mer frekvent hjälp. "Roger såg att han behövde detta också. "Så utvecklade Hallowell begreppet livscoaching. Livsföreningen gav inte rådgivning utan erbjöd ofta stöd. Exempelvis är "ett kort (t.ex. 10 minuters) telefonsamtal varje arbetsdag eller enligt överenskommelse" det som Roger använde som en variation av Dr. Hallowells HOPE-strategi med sin egen supportgrupp genom att samarbeta med gruppmedlemmar för att hjälpa en annan.

"Min partner och jag bosatte sig på dagliga morgontelefonkontakter under arbetsveckan.

De var längre i början när vi lärde oss, men i genomsnitt 10 till 15 minuter före arbetet. "Deras samtal gick så här:

H - Hej: hälsar varandra och delar resultat från föregående dag.
O - Mål: eller mål för den dagen med högst tre mål.
P- Plan: En realistisk plan för att uppnå mål.
E - Uppmuntran: realistiskt stöd, som påpekar framsteg över tiden.

Roger förklarade att partner kunde ställa frågor eller dela erfarenheter men avstod från att ge råd. "Min erfarenhet i Al Anon, samarbetsgruppen för Anonyma Alkoholister (för nära och kära eller alkoholister) var värdefull, eftersom AA ledde fram till sponsorn och det icke-interfererande supportkonceptet.

Fördelarna med ömsesidigt livscoaching

Roger medger att han hade genomgått all slags behandling för sin ADHD, inklusive medicinering , terapi, rådgivning och läst böcker och böcker om ämnet. Ändå var det dagliga livet en kamp. "Ömsesidig livscoaching gav det första verkliga genombrottet", säger Roger. "Det hände inte genast. Veckor gick och jag kunde inte rapportera framgång på ett enda objekt på mina mållistor till min partner. Mina mål verkade ha ett elektriskt staket runt dem. Jag kunde göra något annat än vad som var på listan - även om det var lika enkelt som att skriva en check för en proposition. Min partner gjorde det bättre. Jag var rädd att han skulle dumpa mig. "

Roger delar att han äntligen blev "sjuk och trött på att vara sjuk och trött". Han började bryta ner saker i extremt enkla uppgifter, till exempel att placera ett papperspapper och penna på sitt skrivbord. "Jag kom igenom mina första mål. Det bröt igenom väggen. "Långsamt, under de närmaste månaderna började Roger uppleva mer och mer framgång och uppnå de flesta av hans mål. "Jag tog examen till större mål genom att bryta upp dem till mindre dagliga bitar. Känslan av upprymdhet var otroligt! Genom att bryta upp saker i små noggranna bitar kände jag mig nu att allt kunde hanteras - med hjälp. "

Morgonkontakten var inte den enda fördelen. Hela dagen visste Roger att han skulle ha kontakt med sin partner nästa morgon, och han ville kunna ge en positiv rapport. "Min kompis var inte en ogre. Han var på min sida, men det skulle vara trevligare att få goda nyheter att rapportera än dåliga nyheter, förklarar Roger. "Fusk var inte ett alternativ. Det skulle sjunka mig in i en annan grop som jag inte behövde. Så auraen av ömsesidigt livs coaching stannade med mig mycket av tiden. Det finns inget som matchar mänskligt stöd - om det är tillgängligt på rätt sätt. "

Förutom att få stöd finns det en underbar känsla av stöd i partnerskapet också. Roger hjälpte sin kompis att nå sina mål för att förbereda sig och genomföra en professionell tentamen som hans partner hade misslyckats vid första försöket.

Hitta en ADHD-partner

Ett bra sätt att hitta en partner är genom en ADHD-supportgrupp eller liknande organisation. Kolla in följande länkar för att se om det finns en supportgrupp i ditt område.

Attention Deficit Disorder Association (ADDA)
Barn och vuxna med uppmärksamhetsbristande hyperaktivitetsstörning (CHADD)

Om en supportgrupp inte är tillgänglig i ditt område, besök ett online ADHD-forum för att se om du kan ansluta till någon med liknande mål. Du kanske tycker att det är för dyrt att ringa ut telefonsamtal. Om så är fallet är dagliga e-postmeddelanden ett annat bra sätt att kommunicera.

Det är viktigt att samarbeta med någon med vilken du känner en känsla av kompatibilitet och trovärdighet. Partnerskapet är ett åtagande för minst en överenskommen period. Det är ett åtagande att göra förändringar, för att förbättra din dagliga funktion, att sätta och arbeta mot mål och hjälpa ett annat mänskligt väsen under vägen.

Roger sammanfattar sin ömsesidiga livs coaching upplevelser snyggt:
"Om partners är seriösa om att göra framsteg och hålla fast vid sitt engagemang, är det den mest kraftfulla" medicinen "jag vet."

Ytterligare läsning:
Behandling av ADD
Hitta en behandlingsleverantör
Undrar om du har vuxen ADD?
Ska jag berätta för personer på jobbet som jag har ADD?
Strategier för framgång på arbetsplatsen

källor:

Roger (namn ändrats på begäran). Personlig intervju / e-post korrespondens. 4 och 9 augusti 2008.

Edward M. Hallowell, MD, John J. Ratey, MD. Driven till distraktion: Erkännande och hantering av uppmärksamhetsbriststörning från barndom genom vuxen ålder . Prövosten. 1995.