Minska vanliga biverkningar av ADHD-medicin

Om ditt barn är på medicin för sina ADHD-symtom kan du höra några klagomål om magont och huvudvärk. Vissa barn upplever minskad aptit. Andra börjar ha svårt att somna på natten. Dessa är alla vanliga biverkningar av stimulerande läkemedel.

Även om biverkningar kan uppstå, särskilt under de första veckorna av behandlingen, kommer de flesta att försvinna på egen hand eftersom ditt barns kropp anpassar sig till medicinen.

"För de flesta barn överväger nyttan av behandling några eventuella biverkningar", säger Michael Goldstein, MD, neurolog och vice president för American Academy of Neurology.

Under tiden finns här några enkla strategier föräldrar kan genomföra för att minimera vanliga biverkningar:

Magont

För att hjälpa till att minska mageklappen, ta ditt barn medicin med mat eller efter en måltid.

huvudvärk

Liksom magontador kan huvudvärk hjälpa till med att ta medicin med mat. Ibland kan emellertid huvudvärk orsakas av mineralbrist; vissa barn med ADHD har visat sig vara bristfälliga i magnesium, vilket kan leda till huvudvärk. Jennifer Shu, MD, en barnläkare och författare, säger att föräldrar kanske vill ge sina barn multivitaminer. "Det är lika viktigt," noterar Shu, "är att se till att ditt barn äter en balanserad kost - en som är naturligt rik på magnesium, B-vitaminer och andra användbara näringsämnen." Försök med mörka gröna bladgrönsaker.

Minskad aptit

Ge ditt barn hälsosamma, kalori-täta mellanmål hela dagen, särskilt vid högsta aptit gånger. Prova äpplen eller bananer med jordnötssmör, ost och kakor, proteinstänger, hårdkokt ägg och skivor rostat bröd, muffins och ett glas mjölk. Dessutom kan du prata med ditt barns läkare om att planera doseringen av läkemedlet till tas efter måltiderna.

Svårighetsgrad Fallande i sömn

Sömnproblem hos barn med ADHD är vanligt förekommande. Ibland påverkar stimulantmedicinen sömn. I andra fall orsakar rastlöshet som medföljer ADHD svårigheter somna.

Om du upptäcker att ditt barn verkar ha svårare att somna, nu när han är på medicineringen, prata med läkaren om att administrera medicinen tidigare på dagen eller till och med avbryta eftermiddagen eller kvällsdosen.

En bra sömnrutin är också mycket viktig. Gör denna tid är en speciell tid. Börja med att bosätta sig i minst en halvtimme före sänggåendet. Medan det kanske inte är dags att gå och lägga sig i sängen är det ändå bra att få ditt barn att delta i tysta aktiviteter. Det kan vara svårt att övergå från att spela basket eller ett snabbrigt datorspel för att gå direkt till sängs. Har du barnet flyttar till aktiviteter som att läsa, sätta ihop pussel eller färgläggning för att förbereda sänggåendet.

Upprätta en sömnrutin - använd ditt barn i badrummet, tvätta händerna, borsta tänderna, ta sig in i pyjamasna, lyssna på lugnande musik, läs en bok och säg godnatt. Försök att få ditt barn att gå och lägga sig på samma gång varje natt och hålla en ordentlig vakna tid på morgonen.

Kontakta din barns doktor

Om dessa strategier inte lindrar biverkningar, var noga med att rådgöra med ditt barns läkare. Ytterligare biverkningar som du kommer att vilja diskutera är ökad ångest, irritabilitet och tics (ofrivillig motor- eller vokalrörelser, till exempel överdriven ögonblinkning, ansiktsgrimaser, muskelspänning, hosta, halsrengöring etc.)

Läkaren kan ta upp den specifika beredningen av stimulanten, eftersom detta kan vara en viktig faktor vid hanteringen av biverkningar, särskilt sömnstörningar och agitation / irritabilitet.

Till exempel kan Concerta (en långverkande Ritalin-beredning) användas på morgonen med tillsats av en kortverkande Ritalin tidigt eftermiddag för att möjliggöra en mer omfattande dagstäckning och en eftermiddagsdos som slits av före sänggåendet.

Dessutom kan en individ ibland ha mer eller mindre biverkningar på Ritalin (metylfenidatläkemedel) jämfört med Adderall (amfetaminläkemedel). Det här är alla problem som ditt barns läkare kan bedöma.

Källa:

American Academy of Pediatrics. ADHD En fullständig och auktoritativ guide. 2004.

Amy Paturel, MS, MPH Minskar biverkningarna av ditt barns ADHD-meds. Vardagshälsa: Särskild rapport. Del 7. 2008
National Institute of Mental Health. Behandlingen av ADHD. National Institute of Health. 2008.