Lär dig om ADHD Medication Rebound och hur man hanterar det

Ditt barn går bra på ADHD-medicinering - tills det börjar slita av. Då utvecklar hon plötsligt ett stort antal svåra humör och beteende symtom. Om det här låter bekant, är du inte ensam: ditt barn upplever det som ofta kallas medication rebound . En liten andel barn med ADHD upplever dessa rebound-effekter vid slutet av doseringen av medicineringen.

Eftersom medicinens effekt slits av, upplever ibland människor negativa biverkningar som en markant förändring i deras uppmärksamhet, överdriven humörhet, irritabilitet, ilska, nervositet, sorg, gråt, trötthet och till och med en ökning av svårighetsgraden av ADHD-symtom . Effekterna kan vara väldigt försämrande och oroliga, och det är viktigt att ta itu med problemet med läkaren så att det kan korrigeras.

Rebound kontra biverkningar

Medication rebound är inte samma sak som en bieffekt . Biverkningar är negativa reaktioner på själva läkemedlet. Huvudvärk, magsår eller aptitlöshet kan alla vara biverkningar av ADHD-läkemedel, och i de flesta fall blir dessa mindre av ett problem under de första veckorna av medicinen.

Rebound är emellertid ett resultat av den hastighet där ditt specifika barn metaboliserar medicinen. Ja, hon kanske tar ett "fyra timmar piller", men det är en genomsnittlig varaktighet.

Ditt specifika barn kan metabolisera medicinen snabbare eller långsamt. Om ditt barn råkar ha en ganska hög ämnesomsättning, kan han uppleva en snabb droppe i medicineringseffektivitet innan det är "tid" för nästa dos. "

De negativa effekterna av läkemedelsbortfallet

Ofta sker medicinering efter skolan och före sänggåendet.

Det kan bero på att det inte finns någon sjuksköterska tillgänglig för att påminna ditt barn om att det är dags för medicineringen - och i många fall är föräldrarna fortfarande på jobbet eller distraheras av kraven på middag och andra hushållssysslor.

Det här är den tid då barn brukar umgås och delta i efterskolans aktiviteter. Vänskap och lagmedlemskap beror på ditt barns förmåga att svara på en tränares instruktioner, samarbeta med vänner eller helt enkelt hänga och chatta utan att ta över eller åsidosätta. Om det här är den tid då läkemedlet återfår, kan det störa ditt barns sociala och personliga framgång och känsla för välbefinnande.

Hur man undviker medicinering

Prata med din sons doktor om dina bekymmer. Rebound tenderar att förekomma oftare med de kortare verkande stimulantia som snabbt kan röra sig ur ett system. Ibland lägger läkare en mycket liten dos av läkemedel med omedelbar frisättning ungefär en timme innan denna återhämtningseffekt uppträder så att övergången från läkemedlet blir mjukare.

För vissa människor minskar rebound-effekten i de längreverkande stimulanterna, som gradvis går ut ur sitt system. Som alltid är god kommunikation med läkaren avgörande för att korrigera eventuella negativa biverkningar som uppstår vid medicinen, samt att övervaka den totala behandlingsframstegen.

Källa

Russell Barkley, Attention-Deficit Hyperactivity Disorder: En Handbok för Diagnos och Behandling. Guilford Press.