När gjorde Sigmund Freud dö?

Freuds sista år präglades av smärta

Sigmund Freud var en av psykologens mest kända teoretiker och han är fortfarande en inflytelserik siffra för denna dag. Medan han tillbringade större delen av sitt liv och karriär och utvecklade sina teorier i Wien, Österrike, var hans sista år en tid med stor förändring. Läs mer om det sista året av Freuds liv och den ultimata orsaken till hans död.

Det sista året av Sigmund Freuds liv

Sigmund Freud dog i London den 23 september 1939 vid 83 års ålder.

Det sista året av Freuds liv var en tid av omvälvning och kamp med sjukdom. Han hade tillbringat det mesta av sitt liv som bodde och arbetade i Wien, men allt detta förändrades när nazisten bifogade Österrike 1938.

Förutom att vara judisk, gjorde Freuds berömmelse som grundare av psykoanalysen honom ett mål. Både Sigmund Freud och hans dotter Anna förhördes av Gestapo, och många av hans böcker brändes. I sin sista intervju med Gestapo var Freud tvungen att underteckna ett uttalande som säger att han inte hade blivit mishandlad. Freud sarkastiskt kommenterade, "Jag kan mest rekommendera Gestapo till alla."

Lämna Wien till London

Strax efter sikrade en familjvän den fria passagen av Freud, hans fru Martha och dottern Anna till England. En av Freuds systrar hade flyttat till USA många år tidigare och hans bror lyckades också lämna Österrike 1938, men några av Freuds familjemedlemmar var inte så lyckliga.

Trots flera försök att få sina fyra systrar, Dolfi, Mitzi, Rosa och Pauli, ut ur landet, lyckades ingen lyckas och alla fyra kvinnor dog senare i koncentrationsläger.

Freud lämnade Wien den 4 juni 1938, anländer två dagar senare i London, England. "Den triumferande känslan av befrielse", skrev han, "blandas för starkt av sorg, för man hade fortfarande mycket älskat fängelset från vilket man släppts."

När de anlände till London bosatte sig Sigmund och Martha in i ett nytt hem på 20 Maresfield Gardens. En tung cigarrrökare, Freud hade lider av munkreft sedan 1923 och hade redan genomgått flera operationer. Efter att cancer återvände, uppgav hans läkare att tumören var oförbar. Hans egen älskade hund skulle hyla i hans närhet på grund av doften av Freuds nekrotiska käftben. Han var också tvungen att ha en oral protes för att hålla hans näs- och munhålor separerade, vilket gör det svårt att antingen äta eller tala.

Medan prata blev smärtsamt och svårt på grund av cancer, registrerade han ett kort meddelande till BBC den 7 december 1938. Freud var 81 år vid tiden och meddelandet är den enda kända inspelningen av hans röst som existerar.

Den 21 september 1939 bad Freud sin läkare att administrera en dödlig dos morfin. Freuds doktor skrev senare: "När han igen var i rädsla gav jag honom en hypodermic av två centigram morfin. Han kände sig snart lättnad och föll i en lugn sömn. 12 timmar. Freud var uppenbarligen så nära slutet av hans reserver att han försvann i koma och vaknade inte igen. "

Freud dog på morgonen den 23 september 1939. Tre dagar senare var hans kropp kremad och hans aska placerades i en gammal grekisk urn som ursprungligen var begåvad till honom av sin vän Marie Bonaparte.

Tjuvar senare försök att stjäla urn som innehåller Freuds aska

I januari 2014 fann den brittiska polisen sig på jakten på inbrottstjuvar som tydligen försökte stjäla asken av psykoanalytiker Sigmund Freud.

Enligt polisen inträffade rånförsöket vid ett krematorium i London den 31 december eller den 1 januari. Den 2300 år gamla urnen som innehöll den fräcka asken av Freud och hans fru Martha var skadad i försöket.

"Detta var en föraktig handling av en callous tjuv", säger detektivkonstabel Daniel Candler. "Även om man lämnar undan det ekonomiska värdet av den oersättliga urnen och den historiska betydelsen av den som den relaterade till, det faktum att någon satte sig för att ta ett föremål som kände att det innehöll de sista kvarlevorna av en person, trotsar tro."

källor:

Cohen, L. Hur Sigmund Freud ville dö. Atlanten. 23 september 2014. http://www.theatlantic.com/health/archive/2014/09/how-sigmund-freud-wanted-to-die/380322/.

Freud: Konflikt och kultur. Bibliotek av kongressen; 2010. http://www.loc.gov/exhibits/freud/.

Hothersall, D. History of Psychology, 3: e upplagan, Mcgraw-Hill: NY; 1995.

Kennedy, M. "Urn innehållande Sigmund Freuds aska krossade under ett stöldförsök. The Guardian. 15 januari 2014. https://www.theguardian.com/books/2014/jan/15/urn-sigmund-freud-ashes- krossade-stöldförsök.