Psykologin för överensstämmelse

Varför gör vi vad andra frågar oss att göra?

Har du någonsin gjort något du inte verkligen vill göra, helt enkelt för att någon annan frågade dig? Att köpa något efter att ha blivit övertygad av en påträngande säljare eller försöker ett visst varumärke läsk efter att ha sett en kommersiell godkännande med din favoritkändis, är två exempel på vad som kallas överensstämmelse.

Vilket inflytande har det på vårt sociala beteende?

Finns det några faktorer som påverkar överensstämmelse? För att lära sig svaren på dessa frågor är det viktigt att börja förstå exakt vilken överensstämmelse som är och hur den fungerar. Fortsätt läsa för att upptäcka mer om vilka forskare som har lärt sig om psykologi av överensstämmelse.

Vad är överensstämmelse?

I psykologi avses med att ändra sitt beteende på grund av en annan persons begäran eller riktning. Det går tillsammans med gruppen eller förändrar ett beteende för att passa in i gruppen, samtidigt som den fortfarande inte håller med gruppen. Till skillnad från lydnad, där den andra individen befinner sig i myndighetens ställning, åberopar inte överensstämmelse att han är i makt eller auktoritet över andra.

Tekniker som används för att uppnå överensstämmelse

Överensstämmelse är ett viktigt ämne av intresse inom konsumentpsykologin . Detta specialområde fokuserar på konsumenternas beteende, bland annat hur säljare kan påverka köpare och övertyga dem om att köpa varor och tjänster. Marknadsförare är ofta beroende av ett antal olika strategier för att få efterlevnad från konsumenterna. Några av dessa tekniker inkluderar:

Vad säger forskningen om överensstämmelse?

Det finns ett antal välkända studier som har undersökt problem som rör överensstämmelse, överensstämmelse och lydnad. Några av dessa inkluderar:

Faktorer som påverkar överensstämmelse

> Källor:

> Breckler, SJ, Olson, JM, & Wiggins, EC (2006). Socialpsykologi Alive. Belmont, Kalifornien: Thomson Wadsworth.

> Cialdini, RB (2007). Influens: Persuasionens psykologi. New York: Harper Collins Publishers.

> Kassin, SM, Fein, S., & Markus, HR (2011). Socialpsykologi. Belmont, CA: Wadsworth - Cengage Learning.

> Weiten. W., Dunn, DS, & Hammer, EY (2011). Psykologi tillämpad på det moderna livet: Justering i det 21: a århundradet. Belmon, CA: Wadsworth - Cengage Learning.