Sergei Pankejeff: Vem var Wolf Man?

Wolfman, aka Sergei Pankejeff, var en av Freuds mest kända patienter

Pankejeff var en patient av Sigmund Freud som gav honom fallet "Wolf Man" för att skydda hans identitet. Pankejeff föddes till en rik familj från St. Petersburg. 1906 begav sin äldre syster Anna självmord och Pankejeff började uppleva symptom på depression. 1907 begav sin far även självmord genom överdosering på sömntabletter. Strax efter började Pankejeff söka behandling för sin egen depression.

1910 gick Pankejeff till Wien för att söka behandling från Freud. Den första beskrivningen av fallet publicerades 1918 under titeln From the History of a Infantile Neurosis. Mycket av Freuds analys baserade sig på en dröm som Pankejeff hade som ett ungt barn:

"Jag drömde att det var natt och att jag låg i sängen." (Min säng stod med foten mot fönstret, framför fönstret fanns en rad gamla valnötträd. Jag vet att det var vinter när jag hade drömmen och nattetid.) Plötsligt öppnade fönstret av sig själv, och jag var rädd för att se några vita vargar sitter på det stora valnötträdet framför fönstret. Det var sex eller sju av dem. Vargarna var ganska vitt och såg mer ut som rävar eller fårhundar, för de hade stora svansar som rävar och de hade öronen prickade som hundar när de var uppmärksamma på någonting. I stor skräck, uppenbarligen att de skulle ätas upp av vargarna skrek jag och vaknade upp. Min sjuksköterska skyndade mig till sängen för att se vad som hade hänt med mig. Det tog ganska länge innan jag var övertygad om att det bara hade varit en dröm, jag hade en så klar och livlig bild av fönsteröppning och vargarna som sitter på trädet. Till sist blev jag tystare, kändes som om jag hade rymt från någon fara, en d gick och sov igen "

Freuds analys av Wolf Man

Freud trodde att drömmen var resultatet av att Pankejeff hade bevittnat att hans föräldrar hade sex. Fallet med "Wolf Man" spelade en viktig roll i Freuds utveckling av sin teori om psykoseksuell utveckling . Efter ett år behandlade Freud Pankejeff "botad" och mannen återvände till Ryssland.

Trots Freuds bedömning att problemet var löst fortsatte Pankejeff att söka psykoanalys, ofta från Freuds anhängare, till sin död 1979. Pankejeffs bedömning av framgången med hans behandling var långt mindre optimistisk än Freuds. Före hans död intervjuades han av en australisk journalist och sa att "det hela ser ut som en katastrof. Jag är i samma skick som när jag kom till Freud, och Freud är inte mer."

Kritik av Freuds analys

Psykolog och science writer Daniel Goleman kritiserade Freuds analys och behandling av Pankejeff i The New York Times och skrev:

"Freuds viktigaste ingrepp med Wolf Man hvilade på en mardröm där han låg i sängen och såg några vita vargar som sitter på ett träd framför det öppna fönstret. Freud härledde att drömmen symboliserade ett trauma: att Wolf Man, som en pjokk, hade bevittnat att hans föräldrar hade samlag. Freuds version av det påstådda traumet motsägdes emellertid av Wolf Man själv, Sergej Pankejeff, i en intervju med Karin Obholzer, en journalist som spårade honom i Wien på 1970-talet.

"Herr Pankejeff såg Freuds tolkning av sin dröm som" fruktansvärt fördröjd ". Herr Pankejeff sa, "Det hela är osannolikt", eftersom i sina familjens familjer låg unga barn i deras barnbarns sovrum, inte med sina föräldrar.

"Herr Pankejeff ifrågasatte också Freuds påstående att han hade botats och sa att han vägrade att vara" propaganda "och" en pjäser för psykoanalys. " Herr Pankejeff sa, "Det var teorin att Freud hade botat mig 100 procent." Men "Det är allt felaktigt". "

källor:

Freud, S. Från en infantil neuros historia. 1918.

Goleman, D. "Som en terapeut, Freud Fell Short, forskare hitta". New York Times . 1990.

Bibliotek av kongressen. Sigmund Freud: Konflikt och kultur. 2010.