Social ångest och grannar

Om du lider av social ångestsyndrom (SAD) kan du få det svårt att hantera grannar. Du kan undvika att prata med dina grannar eller tida dina ingångar och utgångar så att du inte behöver prata. Med tiden kan dessa undvikande strategier lämna dig en fånge i ditt eget hem.

Även om det kommer att bli svårt i början, lär du dig veta dina grannar har många fördelar.

Att veta vem som bor kring dig gör det möjligt för ett säkrare stadsdel eller lägenhetsbyggnad. Att vara vänlig med dina grannar innebär att ha någon att låna saker från när du är i en nypa. Du kan till och med hitta en bra vän.

Att vara vänlig med dina grannar behöver inte vara svårt. Nedan följer några tips för att komma igång.

  1. Om du är den nya grannen, försök att göra ett bra första intryck. Välj en tid för att presentera dig när din granne verkar avslappnad och inte bråttom. Våg, le och gå över för att presentera dig själv. Bra små talkemner inkluderar området du bor i, aktiviteter och saker att göra i stan.
  2. När du ser din granne igen, ta en stund att ta dig tid att chatta lite om hon är intresserad av att prata. Om du inte är säker på vad du ska säga hitta något som du kan komplimera, till exempel hennes gård.
  3. Om du känner dig lite mer självsäker och din granne verkar som någon som du vill lära känna bättre, hitta en anledning att prata igen. Gå över för att låna ett objekt för ett recept eller ett verktyg för ett projekt. Om du lånar en ingrediens, bjud din granne över att prova vad du gör när det är gjort, så att du kan prata mer.
  1. Det kan hända att du har lite gemensamt med dina nya grannar. En hjärtlig våg och "hej" när du korsar vägar är allt som behövs om du upptäcker att en vänskap inte utvecklas.

Om social ångest begränsar din förmåga att interagera socialt med dina grannar eller med andra dagligen, och du inte har diagnostiserats med SAD, kan det vara klokt att prata med din läkare om dina rädslor.

Forskning om strängare fara

Oroa dig inte - du kommer med din varighet av främlingar (inklusive nya grannar) helt ärligt. Forskning berättar för oss att de höga ångest är mer benägna att uppfatta andra som mindre trovärdiga - en utvärdering som har mer att göra med din egen ångest än någon verklig fara för den främling du just träffat.

Kom ihåg att du ibland ser världen genom en lins av rädsla på grund av din sociala ångest. Försök att föreställa din nya granne som en gammal vän att arbeta mot denna bias. Gradvis, som du lär känna varandra bättre, kommer den första främlingens rädsla att minska.

Källa:

Willis ML, Dodd HF, Palermo R. Förhållandet mellan ångest och de sociala bedömningarna av tillvägagångssätt och tillförlitlighet. Krueger F, red. PLoS ONE . 2013; 8 (10): e76825. doi: 10,1371 / journal.pone.0076825.