Underhålla ett lyckligt äktenskap

Ett lyckligt äktenskap kan använda en liten ägare!

Känner du ibland att ditt förhållande är i en rut? De flesta av oss strävar efter att hålla drama nivåer låga i våra relationer, men vi vill inte eliminera allt dramatik - tristess och bristande anslutning kan vara problem i sig själva. Forskning om äktenskaplig tillfredsställelse understryker vikten av att ha kul i ett förhållande. Stony Brook University socialpsykologforskare Irene Tsapelas och Arthur Aron, tillsammans med University of Michigan forskare Terri Orbuch, intervjuade ett representativt USA-prov på 123 gifta par sju år i deras äktenskap och sedan igen nio år senare, 16 år i deras äktenskap, och fann att de som kände sig uttråkad i deras äktenskap på 7 år var signifikant mer benägna att känna sig uttråkad och mindre nöjda efter 16 års äktenskap.

Forskarna frågade par frågor som "Under den senaste månaden, hur ofta kände du att ditt äktenskap var i en ruta (eller att komma in i en ruta), att du gör samma sak hela tiden och sällan får göra spännande saker tillsammans som ett par? "Det visade sig att tristess på 7 år var korrelerat med ökad tristess även 9 år senare.

Ett viktigt konstaterande här är att vara i en ruta, eller vara uttråkad i förhållandet, ledde till mindre närhet, vilket ledde till minskad tillfredsställelse i äktenskapet. Människor tycker ofta att par som "aldrig kämpar" är de lyckligaste. Dessa resultat tyder på att ett lyckligt äktenskap involverar mer än bara en brist på konflikt (även om det är viktigt att veta hur man arbetar genom problem på ett respektfullt sätt).

Det påminner oss också om att vi går igenom utmaningar som ett par (från vardagsspänningar som vi hjälper varandra att hantera, till stora kriser som vi stöttar varandra arbetar igenom) är inte helt dåligt och kan faktiskt få par nära varandra.

Även om stora kriser också kan ta en vägtull på ett äktenskap, är det här en påminnelse om att bestående sammandrag och rutin inte heller är det perfekta, och att de utmaningar vi möter också kan få en positiv inverkan också. (För mer om detta läs om eustress .)

Aron har gjort tidigare forskning om par som har visat att när par går igenom nya erfarenheter och utmaningar tillsammans, ökar äktenskaplig tillfredsställelse.

"Det räcker inte för par att vara fria från problem och konflikter", konstaterar Aron i ett pressmeddelande. "Hemsidan meddelandet av denna forskning är att för att upprätthålla hög nivå av civilkvalitet över tiden, måste par också göra sina liv tillsammans spännande."

Så hur kan du hålla saker spännande i ett äktenskap - speciellt när livet tar över och du har verkligt ansvar? Nyckeln är att inte bara kommunicera och arbeta genom konflikter på friska sätt men göra saker som är nya och spännande. Här är några sätt att göra det och upprätthålla ett lyckligt äktenskap:

Genom att följa dessa steg kan du hjälpa dig att njuta av livet mer, känna mindre stressat och uppleva större nivåer av äktenskaplig tillfredsställelse. Låter "win-win", eller hur?

Källa:

Aron, A., Norman, CC, Aron, EN, McKenna, C., & Heyman, R. (2000). Parens delaktiga deltagande i nya och väckande aktiviteter och erfaren relationskvalitet. Journal of Personality and Social Psychology, 78, 273-283.

Tsapelas, I., Aron, A. Äktenskaplig tristess förutsäger nu mindre tillfredsställelse trevliga år senare. Psykologisk vetenskap , 14 april 2009.