Vad är undvikande beteenden?

Undvikande beteenden, i samband med social ångestsyndrom (SAD) , är saker som människor gör, eller inte gör för att minska ångest om att vara i sociala situationer. Dessa beteenden är problematiska eftersom de på sikt bara tjänar till att öka rädslan. Undvikande beteenden kan ta tre olika former: undvikande, flykt eller partiell undvikande.

Undvikande

Sann undvikande beteende involverar fullständig undvikande av den fruktade sociala situationen .

Till exempel kan någon som är rädd för att tala offentligt

Fly

När total undvikning är omöjlig kan flyghändelser användas som ett sätt att hantera rädda situationer. Escape innebär att man lämnar eller flyr från en rädd social eller prestationssituation. Några exempel på escape inkluderar

Delvis undvikande

När varken undvikande eller flykt är möjligt kan partiell undvikning (även känd som säkerhetsbeteende) användas för att lindra känslor av ångest under sociala eller prestationssituationer. Säkerhetsbeteenden begränsar eller kontrollerar vanligtvis din erfarenhet av en situation. Säkerhetsbeteenden kan innehålla sådana saker som

Använder jag säkerhetsbeteenden?

Om säkerhetsbeteenden har blivit ett sätt att leva för dig, kan det vara svårt att ens känna igen om du använder dem. De kan ha blivit vanliga sätt att bete sig att nu vet du inte ens hur det skulle vara att inte använda dem.

Om du fortsätter att känna dig orolig i situationer, även efter att du har mött dem många gånger, är det en aning om att du kanske använder säkerhetsbeteenden.

Observera situationer som du ofta möter men det leder fortfarande till ångest - och identifiera vad du kan göra i de situationerna för att undvika att känna dig orolig, till exempel att prata snabbt, undvika ögonkontakt eller ha klädsel för att undvika att uppmärksamma dig själv. Medan du inte använder säkerhetsbeteenden kommer det att resultera i ökad ångest på kort sikt, på sikt kommer det att hjälpa dig att övervinna din ångest.

Undvikande upprätthåller ångest

Problemet med undvikande beteenden är att de bibehåller symptomen på ångest. Om du alltid undviker att ge tal , eller om du bara ger taler utan att få ögonkontakt, kommer din ångest att ge ett tal aldrig att minska.

Dessa beteenden hindrar dig från att samla bevis som motbevisar dina missförhållanden om sociala situationer. Till exempel, om du alltid lämnar en fest vid första tecken på ångest, har du aldrig chansen att lära dig att om du stannar tillräckligt länge i din situation kommer din ångest till slut att minska.

I stället för att undvika att ge taler, eller bara leverera dem på ett "säkert" sätt, behöver du exponering för att ge tal utan att undvika, flyga eller använda säkerhetsbeteenden.

Faktum är att forskning har visat att exponeringsbehandling (en komponent av CBT) för social ångestsyndrom blir mindre effektiv när en person använder säkerhetsbeteenden. Detta föreslår att minskad användning av säkerhetsbeteenden när du går in i behandling kan hjälpa dig att ge dig ett bättre resultat.

Fem minuters lösning

Letar du efter ett snabbt sätt att minska din undvikande?

Rita på principerna för de ovan nämnda terapierna. Du kan till exempel göra följande:

Om du har en önskan att gömma sig i badrummet vid nästa fest som du deltar i, lova dig att gå tillbaka i minst fem minuters mellanrum innan du återvänder.

Gradvis jobba du upp till längre perioder av att återvända till festen.

Om du har tankar som följande:

Alla måste tro att jag är besvärlig och tråkig

säg något till dig själv

Det är intressant, men det är bara en tanke. Jag behöver inte låta det stör mig. Det är bara vad mitt sinne gör när jag är i dessa situationer.

Ett ord från

Medan undvikande upprätthåller ångest, var försiktig att gradvis gå in i exponeringssituationer efter en lång period av användning av säkerhet och undvikande. Det är bättre att gradvis jobba med att minska din användning av dessa beteenden samtidigt som du ökar tiden i situationer som orsakar ångest.

> Källor:

Antony, MM, Stein, MB. Oxford handbok av ångest och relaterade sjukdomar. New York: Oxford University Press; 2008.

Hoffman, SG, Otto, MW. Kognitiv beteendeterapi för social ångestsyndrom. Boca Raton, FL: CRC Press; 2008.

Markway, BG, Markway, GP. Smärtsamt blyg. New York: St. Martin's Press; 2003.

> Piccirillo ML, Taylor Dryman M, Heimberg RG. Säkerhetsbeteenden hos vuxna med social ångest: granskning och framtida vägledning. Behav Ther . 2016; 47 (5): 675-687. doi: 10,1016 / j.beth.2015.11.005.