Trötthet: Varför är jag alltid trött?

Vanliga orsaker till trötthet du borde veta

Om du befinner dig som sover till sista möjliga sekund innan du drar dig ur sängen kanske du undrar, "Varför är jag alltid trött?" Eller kanske har du bara inte energi för att få saker som du gjorde en gång. Trötthet och brist på energi är ett stort problem för många människor, men dessa problem kan bara lösas om du vet vad som är fel.

Om du känner dig ständigt trött, är det första du bör göra, se din personliga läkare för en checkup. Din läkare kan ta en noggrann historia, utföra en fysisk tentamen och göra några nödvändiga test för att bestämma orsaken till din trötthet.

Några av de möjliga orsakerna till trötthet inkluderar följande:

1 - Brist på sömn

Vad är några av de vanligaste orsakerna till trötthet ?.

Medan sömnbrist kan tyckas vara en uppenbar orsak till kronisk trötthet, är det en överraskande vanlig anledning att känna sig trött. Många människor går igenom livet som känner för stressad eller för upptagen att sakta ner och få all sömn som de behöver för att må bra.

Medan sömnbrist inte är ett medicinskt tillstånd i sig kan din läkare hjälpa dig att lära dig hur du kan minska din stress eller förskriva mediciner för att hjälpa dig med enstaka sömnlöshet.

Det är bra att börja med att bestämma dina sömnbehov. Den "genomsnittliga" vuxen behöver cirka åtta timmar per natt, men få människor är genomsnittliga. Du kan också ha en sömnskuld som du har ackumulerat, och det kräver extra sömn för att komma ikapp. Från sömnhygien för att skapa den bästa sömnmiljön, kolla in dessa 10 sätten för att få en bättre sömn.

2 - Depression

Depression är en viktig orsak till trötthet. Kredit: JGI / Jamie Grill / Getty Images

Depression är ett tillstånd som tros orsakas avvikelser i humörreglerande kemikalier som kallas neurotransmittorer i hjärnan.

Personer med depression tenderar att ha problem med sömn och energinivå. De kan ha problem med att somna eller vakna under natten. Vissa personer med depression kan också ha problem med att vakna på morgonen och sova för länge. Depression gör att människor ofta känner sig svaga och omotiverade.

Några av de andra symptomen på depression inkluderar att du känner dig ledsen eller tom, förlorar intresse för aktiviteter som du en gång haft, förändringar i aptit eller vikt, känner dig värdelösa eller skyldiga och har återkommande tankar om dödsfall eller självmord.

Om du känner att du kan bli deprimerad, prata med din läkare. Hon kan rekommendera att du också ser en terapeut som kan hjälpa dig att arbeta genom dina känslor. Obehandlad depression leder inte bara till trötthet men kan påverka alla aspekter av ditt liv.

3 - Anemi

Anemi kan orsaka trötthet, yrsel och andfåddhet. Kredit: Vanessa Clara Ann Vokey / Getty Images

När du har blodbrist har din kropp ett lägre antal än normala antal röda blodkroppar eller det har inte tillräckligt med hemoglobin. Hemoglobin är substansen som ger röda blodkroppar sin färg. Det är också inblandat i att transportera syre i hela kroppen.

När du har för lite hemoglobin eller inte tillräckligt med röda blodkroppar får din kropp inte tillräckligt med syre så att du känner dig trött eller svag. Du kan också ha symtom som blek hud, andfåddhet, yrsel eller huvudvärk.

Järnbrist ensam, även utan anemi, anses nu vara en orsak till kronisk trötthet.

Ett enkelt blodprov på din doktors kontor kan berätta om du har anemi eller inte. Tänk på att anemi inte bara är järnbrist och det finns många möjliga orsaker.

4 - hypotyroidism

Hypothyroidism kan orsaka symtom på trötthet, köldkänsla och depression. Tetra Images / Getty Images

Hypothyroidism är en sjukdom där sköldkörteln inte producerar tillräckligt med sköldkörtelhormon. Sköldkörtelsjukdom är mycket vanlig, särskilt hos kvinnor, och påverkar bara 27 till 60 miljoner människor i USA ensam.

Sköldkörtelhormoner styr din ämnesomsättning så att när nivåerna är låga kan du få symtom på trötthet, viktökning och köldkänsla.

Att göra tillståndet ännu mer förvirrande kan hypotyroidism efterlikna depressionssymptom.

Lyckligtvis kan ett enkelt blodprov avgöra om din sköldkörtel fungerar optimalt och behandling kan införas om inte.

5 - Hjärtsjukdom

Hjärtsjukdom är en viktig orsak till trötthet som ofta förbises hos kvinnor. Tetra Images / GettyImages

Hjärtsjukdom, särskilt hjärtsvikt, kan få dig att känna dig trött hela tiden och inte kunna tolerera träning. Med hjärtsvikt är hjärtat mindre effektivt vid pumpning av syrgas i muskler och andra vävnader i kroppen. Även dina vanliga dagliga aktiviteter, som att gå eller transportera dina matvaror in från bilen, kan bli svåra.

Andra möjliga symtom på hjärtsjukdomar inkluderar bröstsmärta, hjärtklappning, yrsel, svimning och andfåddhet.

Under de senaste åren har det noterats att symtomen på hjärtsjukdom hos kvinnor ofta skiljer sig från de hos män och kan vara mer subtila, till exempel presentera som trötthet snarare än bröstsmärta. Det anses att denna brist på erkännande av hjärtsjukdom hos kvinnor är en anledning till att kvinnor är mer benägna än män att dö av sjukdomen.

Det är viktigt att prata med din läkare om alla dina symtom, liksom din familjhistoria om medicinska tillstånd. Baserat på dessa resultat kan du och din läkare bestämma att ytterligare tester för att utvärdera ditt hjärta behövs.

6 - sömnapné

Sömnapné är en möjlig orsak till uthållig trötthet. Brand New Images / Stone / Getty Images

Sömnapné är ett kroniskt tillstånd där det kan vara paus i andningen eller grunda andning, varar var som helst från några sekunder till en minut medan en person sover. Dessa pauser och grunda andetag kan uppstå så många som 30 gånger i minuten. Och varje gång andning återgår till vanligt, ofta med snort eller kvävnings ljud, kan det vara mycket störande för en persons sömn.

Denna störda och dålig kvalitet sömn kan vara en vanlig orsak till sömnighet i dagtid.

Andra symptom som är associerade med sömnapné inkluderar morgonvärk, minnesproblem, dålig koncentration, irritabilitet, depression och ont i halsen vid vakning.

Din läkare kommer sannolikt att fråga dig om andra har märkt problem med sömnen, såsom oregelbunden andning eller snarkning, och kan också vara oroad om du har riskfaktorer för sömnapné eller upplever dagtimthet. En sömnstudie rekommenderas ofta för att dokumentera sömnapné, och om det finns närvarande kan behandlingar som CPAP rekommenderas.

Det är viktigt att notera att obehandlad sömnapné inte bara resulterar i trötthet, men kan leda till hjärtsjukdom, stroke eller till och med plötslig död.

7 - Hepatit

Hepatit är en möjlig orsak till uthållig trötthet. PeopleImages.com/Getty Images

Hepatit är en inflammation i levern med flera möjliga orsaker som sträcker sig från infektioner till fetma.

Leveren tjänar många viktiga funktioner i kroppen från att bryta ner gifter till tillverkning av proteiner som styr blodpropp, metaboliserar och lagrar kolhydrater och mycket mer. När levern är inflammerad kan dessa viktiga processer stoppa.

Förutom att vara trött, kan några av de symptom som du upplever med hepatit inkludera gulsot (en gulaktig missfärgning av huden och ögonvita, buksmärta, illamående, mörkgul urin och ljusa avföring.

Leverfunktionstester görs enkelt på de flesta kliniker, och om det är onormalt kan det leda dig och din läkare att leta efter möjliga orsaker.

8 - Diabetes

Diabetes bör ses som en möjlig orsak till trötthet, särskilt i kombination med andra symtom på diabetes. LWA / Dann Tardif / Getty Images

Diabetes är ett tillstånd där antingen kroppen inte gör tillräckligt med insulin eller det inte använder det så bra som det borde. Insulin är ett hormon som produceras av bukspottkörteln som hjälper glukos att komma in i kroppens celler för att användas för energiproduktion. Det finns flera anledningar att diabetes kan orsaka att du känner dig trött hela tiden.

Andra symtom på diabetes inkluderar frekvent urinering, extrem törst, oförklarlig viktminskning, extrema hunger, plötsliga synförändringar, stickningar eller domningar i händer eller fötter, torr hud, långsamma sår eller fler infektioner än vanligt.

Ett enkelt blodsockertest kan göras på de flesta kliniker, och ett test som heter hemoglobin A1C kan hjälpa dig att bestämma vad ditt genomsnittliga blodsocker har varit under de senaste tre månaderna.

9 - Kroniskt trötthetssyndrom

Kronisk trötthet är en orsak till uthållig trötthet. Tetra Images / Getty Images

Kroniskt trötthetssyndrom är en störning som kännetecknas av intensiv trötthet som inte förbättras med vila och som kan förvärras av fysisk eller psykisk ansträngning. Det är okänt vad som orsakar detta tillstånd.

Förutom att försvaga trötthet är några av de andra symtomen som definierar kronisk trötthetssyndrom nedsatt vid kortvarigt minne eller koncentration, muskel- och ledvärk, huvudvärk, ömma lymfkörtlar och ofta ont i halsen.

10 - Medicin

Det finns många mediciner som kan ha utmattning som en biverkning. Kredit: Terry Vine / Getty Images

Trötthet kan vara en bieffekt av flera olika mediciner. Några av de vanligaste medicinerna som kan orsaka utmattning är:

Din läkare eller apotekspersonal kan berätta om trötthet är en möjlig bieffekt av alla mediciner som du tar, både recept och över disk.

Bottom Line på orsaker till trötthet

Ovanstående orsaker till utmattning är ganska vanliga, men det finns en mängd medicinska tillstånd som kan leda till utmattning. Om du känner att din trötthet är vanligt, och du inte bara saknar sömnen behöver du känna dig vilad, boka tid för att se din läkare. Hon kan ta en noggrann historia, inklusive din familjhistoria om medicinska tillstånd, utföra en fysisk tentamen och beställa något blodarbete som behövs för att börja leta efter orsaker.

Det kan vara frustrerande, ibland, som du väntar på svar på din trötthet, men ge inte upp. Att hitta en orsak till din trötthet kan inte bara resultera i förbättring med behandlingen utan kan upptäcka villkor som också bör diagnostiseras av andra skäl.

> Källor:

> National Institute of Health. Kroniskt trötthetssyndrom. Uppdaterad 08/01/17. https://medlineplus.gov/chronicfatiguesyndrome.html

> Yokoi, K. och A. Konomi. Järnbrist utan blodbrist är en potentiell orsak till trötthet: Meta-analys av slumpmässiga kontrollerade studier och tvärsektionsstudier. British Journal of Nutrition . 2017. 117 (10): 1422-1431.