Vad är hypnos?

Hypnosansökningar, effekter och myter

Vad är exakt hypnos? Även om definitioner kan variera beskriver den amerikanska psykologiska föreningen hypnos som en kooperativ interaktion där deltagaren svarar på hypnotisens förslag. Medan hypnos har blivit välkänt tack vare populära handlingar där människor uppmanas att utföra ovanliga eller löjliga handlingar har hypnos också kliniskt visat sig ge medicinska och terapeutiska fördelar, i synnerhet vid minskning av smärta och ångest.

Det har även föreslagits att hypnos kan minska symptomen på demens.

Hur fungerar hypnos?

När du hör ordet hypnotisör , vad kommer i åtanke? Om du är som många människor kan ordet framkalla bilder av en olycklig scen-skurk som ger en hypnotisk stat genom att svänga en fickklocka fram och tillbaka.

I verkligheten har hypnos lite likhet med dessa stereotypa skildringar. Enligt psykologen John Kihlstrom, "Hypnotisten hypnotiserar inte individen. Snarare fungerar hypnotisören som en slags coach eller handledare vars jobb är att hjälpa personen att bli hypnotiserad."

Medan hypnos ofta beskrivs som ett sömnliknande trance-tillstånd, uttrycks det bättre som ett tillstånd som kännetecknas av fokuserad uppmärksamhet , ökad antykning och livliga fantasier. Människor i hypnotisk tillstånd verkar ofta sömniga och zonade ut, men i verkligheten är de i ett tillstånd av hypermedvetenhet.

I psykologi kallas hypnos ibland som hypnoterapi och har använts för ett antal ändamål, inklusive reduktion och behandling av smärta.

Hypnos utförs vanligen av en utbildad terapeut som använder visualisering och verbal repetition för att framkalla ett hypnotisk tillstånd.

Vilka effekter har hypnos?

Erfarenheten av hypnos kan variera dramatiskt från en person till en annan. Vissa hypnotiserade individer rapporterar att de känner en känsla av frihet eller extrem avkoppling under hypnotiska tillståndet medan andra känner till och med att deras handlingar verkar uppstå utanför deras medvetna volition.

Andra individer kan förbli fullt medvetna och kunna genomföra konversationer under hypnos.

Experiment av forskare Ernest Hilgard visade hur hypnos kan användas för att dramatiskt förändra perceptioner. Efter att ha instruerat en hypnotiserad person att inte känna smärta i hans eller hennes arm placerades deltagarens arm i isvatten. Även om icke-hypnotiserade individer måste ta bort armen från vattnet efter några sekunder på grund av smärtan, kunde de hypnotiserade individerna lämna sina armar i det isiga vattnet i flera minuter utan att uppleva smärta.

Vad kan hypnos användas till?

Följande är bara några av de ansökningar om hypnos som har visats genom forskning:

Så varför kan en person bestämma sig för att prova hypnos?

I vissa fall kan människor söka hypnos för att hjälpa till att hantera kronisk smärta eller för att lindra smärta och ångest som orsakas av medicinska förfaranden som kirurgi eller förlossning. Hypnos har också använts för att hjälpa människor med beteendets förändringar som att sluta röka, gå ner i vikt eller förhindra sängvätning.

Kan du bli hypnotiserad?

Medan många tror att de inte kan hypnotiseras, har forskning visat att ett stort antal människor är mer hypnotiserbara än de tror.

Om du är intresserad av att bli hypnotiserad är det viktigt att komma ihåg att närma sig upplevelsen med ett öppet sinne. Forskning har föreslagit att individer som ser hypnos i ett positivt ljus tenderar att reagera bättre.

Teorier om hypnos

En av de mest kända teorierna är Hilgards neodissociationsteori om hypnos. Enligt Hilgard upplever personer i hypnotisk tillstånd en delad medvetenhet där det finns två olika strömmar av mental aktivitet. Medan en ström av medvetande reagerar på hypnotisterns förslag, behandlar en annan dissocierad ström information utanför den medvetna medvetenheten hos hypnotiserad individer.

Hypnosmyter

Myt 1: När du vaknar av hypnos kommer du inte ihåg något som hände när du var hypnotiserad.

Medan amnesi kan uppstå i mycket sällsynta fall, minns människor i allmänhet allt som uppträdde medan de hypnotiserades. Hypnos kan dock ha en signifikant effekt på minnet . Posthypnotisk amnesi kan leda en individ att glömma vissa saker som inträffade före eller under hypnos. Denna effekt är dock generellt begränsad och tillfällig.

Myt 2: Hypnos kan hjälpa människor att komma ihåg de exakta detaljerna om ett brott som de bevittnade.

Medan hypnos kan användas för att förbättra minnet har effekterna varit dramatiskt överdrivna i populära media. Forskning har visat att hypnos inte leder till betydande minnesförbättring eller noggrannhet, och hypnos kan faktiskt resultera i falska eller förvrängda minnen .

Myt 3: Du kan hypnotiseras mot din vilja.

Trots historier om att människor hypnotiseras utan sitt samtycke, kräver hypnos frivilligt deltagande hos patientens sida.

Myt 4: Hypnotisten har fullständig kontroll över dina handlingar medan du är under hypnos.

Medan människor ofta känner att deras handlingar under hypnos verkar inträffa utan påverkan av deras vilja, kan en hypnotisör inte göra dig att utföra handlingar som är emot dina önskemål.

Myt 5: Hypnos kan göra dig super-stark, snabb eller atletiskt begåvad.

Medan hypnos kan användas för att förbättra prestanda, kan det inte göra människor starkare eller mer atletiska än de befintliga fysiska egenskaperna.

> Källor:

> Kihlstrom, JF Hypnos och den psykologiska medvetenheten. I Howard S. Friedman (red.), Bedömning och terapi: Specialartiklar från Encyclopedia of Mental Health. San Diego, CA: Academic Press; 2001.

> Kirsch, I. (1996). Hypnotisk förbättring av kognitiv beteendemässig viktminskning behandlingar: En annan meta-reanalys. Journal of Consulting och klinisk psykologi. 1996; 64: 517-519.

> Landolt, AS, Fräsning, LS. Effekten av hypnos som ett ingrepp för arbets- och leverbesvär: En omfattande metodologisk granskning. Klinisk psykologi granskning. 2011; 31 (6): 1022-1031. doi: 10,1016 / j.cpr.2011.06.002.

Lynn, SJ & Nash, MR Sanning i minnet: Ramifications för psykoterapi och hypnoterapi. American Journal of Clinical Hypnosis. 1994; 36: 194-208.