Vad du behöver veta om online-terapi

En titt på ins och outs of online psykoterapi

Online terapi, även känd som e-terapi, e-counseling, teletherapy eller cyber-counseling, är en relativt ny utveckling i mental hälsa där en terapeut eller rådgivare ger psykologiska råd och stöd via internet. Detta kan ske via e-post, videokonferenser, onlinechatt, meddelanden eller internettelefon. Online-terapi kan inträffa i realtid, t.ex. i telefonsamtal och online-chattrum, eller i ett tidsfördröjt format, t.ex. via e-postmeddelanden.

Det är viktigt att notera att online-terapi inte kan betraktas som psykoterapi och kommer aldrig att ersätta traditionell terapi. På många sätt delar e-terapi vissa likheter med livscoaching. Medan onlineterapeuter inte kan diagnostisera eller behandla psykisk sjukdom online kan de erbjuda vägledning och råd till personer som upplever problem i relationer, arbete eller liv.

E-terapi har begränsningar, men det blir snabbt en viktig resurs för ett växande antal konsumenter. Trots brist på forskning om effektiviteten av onlinebehandling erbjuder e-terapi psykiatrisk personal ett annat sätt att tillhandahålla tjänster till kunder.

Hur fungerar Online Therapy?

Primärt verktyg för kommunikation i online-terapi är:

  1. E-post
  2. Direktmeddelanden (IM)
  3. Realtidschatt
  4. Internet-telefon
  5. Videokonferenser

Historien om online-terapi

Avståndskommunikation mellan en terapeut och klient är inte ett nytt koncept. Sigmund Freud utnyttjade brev i stor utsträckning för att kommunicera med sina kunder.

Självhjälpsgrupper började dyka upp på internet redan 1982. Idag finns det många webbplatser som erbjuder psykisk hälsoinformation samt privata e-terapi kliniker som Find-a-Therapist.com.

Tillväxten i online-rådgivning och psykiatriska tjänster har lett till grundandet av International Society for Mental Health Online.

Denna dramatiska ökning av tillgången på onlinehälsovård har lett till ett behov av information och riktlinjer för kunder som är intresserade av att få psykiatriska tjänster via internet.

Online terapi idag

Medan onlineterapi ses med skepsis av ett stort antal psykiatriska sjukvårdspersonal, har det fått stöd från många patienter som har utnyttjat psykiatrisk behandling på nätet. I en granskning av studier publicerade i tidskriften World Journal of Psychiatry rapporterade patienter som fick psykisk hälsobehandling genom videokonferenser "höga nivån av tillfredsställelse".

Online terapi är inte lämplig för alla, men det har visat sig vara effektiv i vissa situationer. Till exempel kan återhämtande missbrukare dra nytta av onlineterapi, speciellt för dem som känner sig obekväma när de går till traditionella ansikte mot ansikte.

Dr John M. Grohol från PsychCentral konstaterar att medan många psykologer är villiga att försöka e-terapi, finns det en anmärkningsvärd brist på konsumenternas efterfrågan. "Folk är så vana vid att få tjänster gratis online, tanken att man måste betala för professionell terapi på nätet är fortfarande inte något som de flesta är villiga att göra," förklarar han. "Om det kommer att kosta ungefär detsamma som det skulle för ansikte mot ansikte, kommer många att välja de ansikte mot ansikte tjänsterna."

Online psykoterapi tjänster har några fördelar och nackdelar som bör noggrant övervägas. Bekvämlighet är ofta citerad som en av de största fördelarna, medan opålitlig teknik och brist på försäkringsskydd är potentiella nackdelar.

Innan du behandlar onlineterapi bör du tänka på frågor som konfidentialitet , etiska och juridiska frågor samt kvalifikationerna hos online terapeuter.

Utbildning och kvalifikationer för onlineteterapeuter

Precis som terapeuter och rådgivare i "real-world" -inställningar kan ha en rad kvalifikationer och licenser, kan online terapeuter också skilja sig avsevärt i deras träning och referenser.

Även om vissa webbplatser kan lova en snabb och enkel väg att bli en onlineterapeut är faktumet att utbildnings- och träningskraven för att bli en onlineterapeut är exakt densamma som för en terapeut eller rådgivare som övar i en traditionell ansikte-till- ansiktsinställning.

Den faktiska praktiken av online-terapi är dock mycket svår att reglera eftersom terapeuter kan arbeta från var som helst i världen gör det svårt att genomdriva statliga lagar som reglerar utbildning, träning och omfattning av praktiken.

Online terapi är tilltalande för psykisk hälsa konsumenter, som ofta ser det som ett bekvämt, ekonomiskt och tillgängligt alternativ till traditionell ansikte mot ansikte terapi. Det utgör emellertid också ett antal unika problem, inklusive frågor om konfidentialiteten hos klientinformation, lämpligheten att använda onlineterapi som behandlingsmetod för olika psykiska störningar.

Om du är intresserad av att bli en online terapeut, bör du kontrollera lagarna i ditt tillstånd bestämma kraven på att bli licensierad terapeut eller rådgivare.

Online Therapy Institute erbjuder också en god etisk ram för användningen av teknik inom mental hälsa. Dessa riktlinjer föreslår de minimipraxis och standarder som krävs för etisk onlinebehandling:

källor:

> Chakrabarti S. Användbarhet av telepsykiatri: En kritisk utvärdering av videokonferensbaserade tillvägagångssätt. Värld J Psykiatri . 2015 22 september; 5 (3): 286-304. doi: 10,5498 / wjp.v5.i3.286.

> DeAngelis T. Practicing Distance Therapy, juridiskt och etiskt. Övervaka psykologi , mars 2012. 43 (3), 52. http://www.apa.org/monitor/2012/03/virtual.aspx.

> Etisk ram för användningen av teknik inom mental hälsa. Online Training Institute. http://onlinetherapyinstitute.com/ethical-training/.

> Grohol, JN. Vänta, det finns onlineteterapi? PsychCentral . http://psychcentral.com/blog/archives/2011/07/14/telehealth-wait-theres-online-therapy/.