Intressanta psykologiska experiment som kan överraska dig

Forskning som utmaningar vad du tror om dig själv och mänskligt beteende

Vad är det som gör att människor gör de saker de gör? Konstnärer, författare, poeter, filosofer, forskare och psykologer har undersökt denna grundläggande fråga i tusentals år, men så mycket om människans sinne och beteende är fortfarande ett mysterium.

Men många psykologiska experiment har avslöjat några anmärkningsvärda insikter i våra tankar och handlingar, från att förstå ondets natur till de dåliga beslut som vi ibland gör. Faktum är att många av dessa fynd kan chocka dig och utmana vad du tycker om dig själv.

Dessa tre exempel på experiment uppstod över vad folk och många forskare tänkte på hur människor tänker och agerar. Forskning kan kasta nytt ljus på mänskligt beteende. Det lönar sig att vara öppen för nya bevis.

1 - Du är nog inte så medveten om dina val som du vill tro att du är

Hill Street Studios / Brand X Pictures / Getty Images

När du leder till omröstningarna för att rösta, kastar du din omröstning utifrån noggrann överläggning av frågorna och övervägande för hur kandidatens synpunkter speglar dina egna övertygelser och värderingar, eller hur? Medan detta är vad alla tycker om att tro, tyder forskningen på att du inte är så medveten om de val du gör som du troligen tror att du är - ett fenomen som experter refererar till som valblindhet .

Hur exakt fungerar detta? I en studie bad forskarna deltagarna att titta på bilder av olika kvinnor och sedan välja den som de tyckte mest attraktiva. Forskarna visade sedan deltagarna en bild av kvinnan som de hade valts ut. I själva verket var bilden en tidigare osynlig bild av en annan kvinna helt. Deltagarna i studien blev sedan ombedda att förklara varför de hade valt den här bilden och varför de fann kvinnan attraktiv.

Om folk var medvetna om de val de gör, skulle det vara förnuftigt att de flesta människor omedelbart märker detta bedrägeri. Men forskarna upptäckte att endast cirka 13 procent av deltagarna märkte växeln. Kanske mer förvånande var emellertid att många deltagare fortsatte att förklara orsakerna till varför de hade valt bilden och varför de fann kvinnan attraktiv. Några hävdade även att de föredrog blondiner, trots att bilden som de faktiskt hade rankat som mer attraktiva visade ursprungligen en brunett.

Vad har detta att säga om de val vi gör? Forskare har funnit att detta val blindhet inte bara gäller visuella stimuli-det sträcker sig också till andra sinnen som smak och lukt.

Det påverkar också de val vi gör som förmodligen bygger på djupt övertygade övertygelser - våra politiska attityder. En 2013-studie fann att forskare kunde manipulera deltagarens svar på frågor om olika politiska problem och deltagarna skulle inte bara misslyckas att märka att deras svar hade ändrats, men att de faktiskt skulle fortsätta att försvara och motivera dessa "val" trots att de var inte de svar som de hade givit i första hand.

Bottenlinjen: Människor är mindre medvetna om sina preferenser än de tror att de är.

2 - Visualisering av din framgång kan faktiskt leda till misslyckande

Zero Creatives / Getty Images

Hämta självhjälpsbok och en av de tips du sannolikt kommer att hitta är att visualisera din framgång om du vill uppnå dina mål. Det visar sig att detta råd faktiskt är kontraproduktivt. En studie från 2011 som framkom i Journal of Experimental Social Psychology fann att visualiserande framgång inte bara är ineffektiv - det ökar din chans att misslyckas .

Forskarna fann att engagera sig i positiva fantasier, eller föreställa sig en önskad framtid, resulterade i mindre energi än negativa eller neutrala fantasier. Författarna till studien föreslår att resultaten tyder på att engagerande i denna positiva visualisering faktiskt minskar mängden energi som människor måste driva det önskade målet.

Vad fungerar verkligen för att motivera människor för att nå sina mål? Experter föreslår att förväntningarna fungerar bättre än fantasier. I en studie tittade forskare på hur människor svarar på livsutmaningar, bland annat att hitta en partner, få jobb, ta en tentamen och genomgå operation. För varje av dessa förhållanden mättes också forskarna hur mycket dessa deltagare fantaserade om positiva resultat och hur mycket de faktiskt förväntade sig ett positivt resultat.

Vad är skillnaden verkligen mellan fantasi och förväntan? Medan fantasi innebär att föreställa sig en idealiserad framtid, är förhoppningen faktiskt baserad på en persons tidigare erfarenheter.

Vad hittade forskarna? Resultaten avslöjade att de som hade engagerat sig i att fantasera om en önskad framtid blev sämre under alla fyra förhållandena. De som hade mer positiva förväntningar på framgång gjorde sig bättre i följande veckor, månader och år. Dessa individer hade mer sannolikhet att hitta en partner, hittade ett jobb, gått igenom sina prov och lyckades återhämta sig från operationen.

Bottom line: Positiva förväntningar är mer effektiva än att fantasera om en önskad framtid.

3 - Människor är villiga att gå till stora (ibland dödliga) längder att lyda myndigheten

RunPhoto / Getty Images

Om din chef sa att du skulle göra något som du visste var fel, omoraliskt eller till och med olagligt, skulle du göra det? Medan de flesta kommer att svara på en sådan fråga med en rungande "Nej", föreslår en av psykologins mest kända (och uppenbarligen kontroversiella ) experiment på annat sätt.

I en serie experiment som genomfördes under 1960-talet fann psykolog Stanley Milgram att en förvånande 65 procent av deltagarna var villiga att leverera det de trodde var smärtsamma eller till och med dödliga elektriska stötar till en annan människa, helt enkelt för att en myndighetsfigur beställde dem att göra det. I själva verket var offeret på experimentet och låtsades helt enkelt som att drabbas av elektriska stötar, men deltagarna i Milgrams studier trodde helt fullt att chockerna var verkliga.

Milgrams forskning har kritiserats av flera orsaker, inklusive etiska problem och oro över sina experimentella förfaranden, men andra forskare har lyckats replikera Milgrams fynd i olika situationer. Dessa ytterligare replikationer har konsekvent funnit att cirka 65 procent av människor kommer att följa order, även om det innebär att skada en annan människa.

Men kan dessa resultat från labbet verkligen översätta till situationer i den verkliga världen? Tänk på grymheterna under andra världskriget. Många som begått fruktansvärda handlingar föreslog senare att de helt enkelt följde order och gjorde vad de fick veta att göra. Nyare exempel är missbruk av fångar av militär personal vid Abu Ghraib eller hushållsolyckor där studenter skadades under broderskapslovet.

Bottenlinjen: Människor tenderar att vara mer lydiga än de tror - och att lydnad mot auktoritet ibland kan vara farlig.

> Källor:

> Hall L, Strandberg T, Pärnamets P, Lind A, Tärning B, Johansson P. Hur omröstningarna kan vara både plats och döda: Använd valbarhet för att ändra politiska attityder och väljareintentioner. PLoS ONE . 2013; 8 (4). doi: 10,1371 / journal.pone.0060554.

> Haslam SA, Reicher SD. Contesting "Nature" of Conformity: Vad Milgram och Zimbardos studier verkligen visar. PLoS Biology . 2012; 10 (11). doi: 10,1371 / journal.pbio.1001426.

> Johansson P, Hall L, Chater N (2011) Förändring genom val. I: Dolan RJ, Sharot T, redaktörer. Neuroscience of Preference and Choice. Elsevier Academic Press. Pp. 121-142.

> Kappes HB, Oettingen G. Positiva fantasier om idealiserad futuresap-energi. Journal of Experimental Social Psychology . 2011; 47 (4): 719-729. doi: 10,1016 / j.jesp.2011.02.003.