Vad du behöver veta om Freudian Slips

En freudian slip är ett verbalt eller minnesfel som antas vara kopplat till det omedvetna sinnet . Dessa slipsar avslöjar förmodligen de verkliga hemliga tankar och känslor som människor håller. Typiska exempel är en person som kallar sin make eller maka av en exs namn, säger fel ord eller felstavande tolkning av ett skriftligt eller muntligt ord.

Tips om det omedvetna

Det var den berömda psykoanalytiker Sigmund Freud som beskrev en mängd olika typer och exempel på freudiska slipsar i sin 1901-bok The Psychopathology of Everyday Life .

"Nästan alltid upptäcker jag ett störande inflytande från något utanför det avsedda talet," skrev han. "Det störande elementet är en enda omedvetet tanke, som kommer upp i ljuset genom den speciella blunderen."

Enligt Freud avslöjar dessa fel omedvetna tankar, övertygelser eller önskemål.

"Två faktorer tycks bidra till att föra med sig de substitutiva namnen till medvetandet: För det första uppmärksamhetsinsatsen och andra och inre determinant som följer det psykiska materialet", föreslog Freud i sin bok. "Förutom det enkla glömandet av riktiga namn finns det en annan att glömma som är motiverad av förtryck", förklarar Freud.

Enligt Freud hämmas oacceptabla tankar eller övertygelser från medveten medvetenhet, och dessa släpphjälp avslöjar vad som är gömt i det omedvetna.

Modern tar på freudian-slipsar

Termen används populärt idag på ett humoristiskt sätt när en person gör ett misstag i tal.

I dessa situationer föreslår observatörer (på ett komiskt sätt) att felet avslöjar några dolda känslor hos högtalarens sida.

Medan Freud gav en hel del dold mening i dessa fel är verbala misstag helt enkelt en oundviklig del av livet. I en artikel för psykologi idag föreslog författaren Jena Pincott att människor gör ett till två fel för varje tusen ord de säger.

Detta uppgår till någonstans mellan 7 och 22 verbala slip-ups under den genomsnittliga dagen, beroende på hur mycket en person pratar. Några av dessa fel kan verkligen avslöja medvetslösa tankar och känslor, men i andra fall är de helt enkelt fall av missförstå språkfel och andra misstag.

Några studier har stödt Freuds idé att omedvetna eller till och med undertryckta tankar kan öka sannolikheten för verbala fel. Motley and Bears (1979) fann att personer som trodde att de skulle få en elektrisk chock var mer benägna att göra chockrelaterade verbala misstag. De som var nära en attraktiv kvinnlig experimenterare var också mer benägna att missa nonsensfraser för ord relaterade till vackra kvinnor.

I ett klassiskt experiment bad Harvard-psykologen Daniel Wegner deltagarna att engagera sig i en verbalisering av ström av medvetenhet i fem minuter. Folk pratade bara om vad som passerade genom sina sinnen under en kort period. Fångsten var att Wegner bad dem att inte tänka på en vitbjörn. När de tänkte på en vitbjörn, skulle de ringa en klocka.

Vad Wegner fann var att de som hade blivit ombedda att inte tänka på en vitbjörn tyckte om det i genomsnitt en gång per minut.

Baserat på dessa resultat utvecklade Wegner det han hänvisade till som en teori om ironisk process för att förklara varför att undertrycka vissa tankar kan vara så svårt. Medan vissa delar av hjärnan undertrycker de dolda tankarna, kontrollerar en annan del av våra sinnen ibland "för att försäkra oss om att vi fortfarande inte tänker på det - ironiskt nog att föra de själva tankarna vi försöker hålla gömda i framkant av vår sinnen.

I många fall, desto svårare försöker vi att inte tänka på någonting, desto oftare är det att tänka på. Och ju oftare vi tänker på något, ju mer sannolikt är vi att uttrycka det muntligt.

Den ursprungliga Freudian Slip

Freud baserade sin idé på sitt arbete med en ung man som misquoted en latin frasen från Aeneid . Den unga mannen hade tappat ett av de latinska orden när han upprepade det till Freud, som psykoanalytiker trodde att släppa ordet erbjöd en avslöjande titt på den unga människans omedvetna sinne.

Genom fri association bestämde Freud att ordet påminde den unga mannen av blod, som han trodde var kopplad till en graviditetskräck som mannen hade upplevt med sin flickvän. Freud föreslog att mannen hade blockerat ordet eftersom det påminde honom om denna negativa erfarenhet.

Exempel på populär kultur

Du har antagligen hört massor av roliga spår av tungan i ditt eget liv. Tänk på den tid din biologilärare oavsiktligt uttryckte orgasm istället för organismen (för mycket att underhålla din klass). Eller den tid du oavsiktligt berättade för någon var du "Tröst att träffa dig!" Istället för "Glad att träffa dig!"

Verbal gaffes ger också gott om nöjen när det talas av kända figurer, speciellt när sådana stunder fångas på film.

Här är några få moderna exempel på kända Freudian-slipsar: