Varför begår folk självmord?

Min teenage kusin var en ljus och vacker ung kvinna med en bra framtid framför henne, men hon bestämde sig för att ta sitt eget liv. Jag förstår bara inte det. Varför begår folk självmord? Vad som får någon att känna att ta sitt eget liv är det enda svaret på deras problem?

Även om det finns många faktorer som kan påverka en persons beslut att begå självmord, är det vanligaste att de lider av svår depression .

De känner stor emotionell smärta, men kan inte se något sätt att lindra den smärtan annat än att sluta sitt eget liv. När deras smärta blir för mycket att bära kan de begå självmord för att få smärtan att komma till ett slut.

Andra psykiska sjukdomar förutom depression kan också spela en roll i självmord. Till exempel kan en person med schizofreni höra röster som beordrar henne att döda sig själv. Bipolär sjukdom, en sjukdom där en person upplever växlande perioder med höga och låga humör, kan också öka en persons risk för att begå självmord.

Droger och alkohol kan också påverka en person som känner sig självmord, vilket gör henne mer impulsiv och sannolikt kommer att reagera på hennes uppmaningar än hon skulle vara medan nykter.

Ibland försöker man självmord inte så mycket för att de verkligen vill dö, men för att de helt enkelt inte vet hur man får hjälp. Självmordsförsök blir då ett sätt att gråta ut och demonstrera för världen hur mycket personen skadar.

Tyvärr kan dessa rop om hjälp ibland visa sig vara dödlig om personen misstänker dödligheten hos hennes utvalda självmordsmetod.

Kronisk smärta och sjukdom kan också vara en motiverande faktor i en persons val att dö. Om en person inte har något hopp om botemedel eller en utsättning från hennes lidande, kan självmord tyckas som ett sätt att återfå värdighet och kontroll över hennes liv.

Slutligen finns det vissa situationer där det som verkar vara självmord är en olycklig död, som en farlig trend bland tonåringar som kallas " choking game ", där tonåringar försöker att aspyxera sig för att känna sig höga.

Medan jag inte kan kommentera vad som speciellt kan ha orsakat din kusin att begå självmord, kan jag säga att yttre skådespel kan bli bedrägliga. Medan det kanske visat sig att hon hade allt att leva för, kände det sig förmodligen inte så långt. Det hade kanske varit händelser och omständigheter i hennes liv som du inte var medveten om, eller det kanske helt enkelt var att hennes depression var att dölja sin dom, så att hon inte kunde se någonting annat än den negativa sidan av hennes liv. När en person känner att hon har förlorat allt hopp och hon inte känner att kunna förändra det, kan det skymma alla de goda sakerna i hennes liv, vilket gör självmord verkar vara ett livskraftigt alternativ. Medan det kan tyckas uppenbart för en extern observatör att sakerna blir bättre, kanske en person med depression kanske inte kan se detta på grund av den pessimism och förtvivlan som följer med denna sjukdom.

källor:

Lickerman, Alex, MD. "De sex anledningarna till människor försöker självmord." Psykologi idag . Sussex Publishers, LLC. Publicerad: 29 april 2010.

Jacobson, Roni. "Robin Williams: Depression ensam orsakar sällan självmord." Vetenskaplig amerikan . Scientific American, en Division of Nature America, Inc. Publicerad: 13 augusti 2014.

"Erkänn varningsskyltarna om självmord." WebMD . WebMD, LLC.

"Förstå självmord: Key Research Findings." Amerikanska stiftelsen för förebyggande av självmord . Amerikanska stiftelsen för förebyggande av självmord.