10 Coola optiska illusioner

Hur fungerar optiska illusioner?

Optiska illusioner, mer lämpligt kända som visuella illusioner, involverar visuell bedrägeri. På grund av arrangemang av bilder, effekter av färger, ljuskällans inverkan eller annan variabel kan ett brett spektrum av vilseledande visuella effekter ses.

Om du någonsin har kämpat för att se den dolda bilden i ett enda bildstereogram, kan du ha upptäckt att inte alla upplever visuella illusioner på samma sätt.

För vissa illusioner kan vissa människor helt enkelt inte se effekten.

Optiska illusioner kan vara roliga och fascinerande, men de kan också berätta för oss en hel del information om hur hjärnan och perceptuellt system fungerar. Det finns otaliga optiska illusioner där ute, men här är ett urval av några av de roligaste och mest intressanta.

1 - Hermann Grid Illusion

Rob Patrick Robpatrick / Flickr CC
Ibland ser vi saker som inte är riktigt där, och Hermann Grid-illusionen är ett bra exempel på detta. Lägg märke till hur prickarna i mitten av varje korsning verkar växla mellan vitt och grått? Liksom många optiska illusioner har olika teorier föreslagits för att förklara exakt varför detta händer.

Mer

2 - Spinning Dancer Illusion

Den populära illusionen gjorde rundor på bloggar och hemsidor för några år sedan, förmodligen som ett test för att avgöra om du är " vänsterhårig eller högerhårig ". I verkligheten inträffar illusionen eftersom våra hjärnor måste försöka bygga utrymme runt den snurrande figuren.

Ta en närmare titt på denna illusion för att lära dig hur och varför det fungerar .

Mer

3 - Ames Room Illusion

Image courtesy Mosso - http://www.flickr.com/photos/39325045@N00/355613728/
Skulle du bli förvånad över att de två personerna i bilden till vänster är faktiskt lika stora? Läs mer om hur den här klassiska illusionen fungerar och hur effekten har använts i speciella effekter som i filmen Ringenes Herre .

Mer

4 - Ponzo Illusion

Bild från Wikimedia Commons
När man tittar på avståndet verkar föremål närmare varandra när de blir längre bort. Till exempel verkar de yttre gränserna för en väg eller järnväg konvergeras när de återfår i avståndet. Ponzo illusionen innebär att placera två linjer över en illustration av ett järnvägsspår. Vilken linje är längre? I verkligheten är de exakt lika långa. Läs mer om hur denna fascinerande illusion fungerar

Mer

5 - Zollner Illusion

Fibonacci
Ibland kan bakgrunden på en bild störa hur din hjärna tolkar själva bilden, vilket är fallet med Zollner-illusionen. Det här är en illusion som faktiskt kan göra en tittare börjar känna sig lite queasy om du stirrar på det för länge!

Mer

6 - Kanizsa Triangle Illusion

Bild från Wikimedia Commons

Enligt Gestaltlockslagen tenderar vi att se objekt som är nära varandra som en närstående grupp. När det gäller Kanizsa-triangeln ser vi till och med konturlinjer som inte existerar och ignorerar luckor för att bilda en sammanhängande bild.

Mer

7 - Muller-Lyer Illusion

Bild av Fibonacci / Wikimedia Commons
Här är en klassisk illusion som fortfarande lyckas stumma många människor. Vilken linje är längre? Egentligen är båda linjerna lika långa. Överraskad? Läs mer om hur Muller-Lyer illusionen fungerar.

Mer

8 - Moon Illusion

Om du någonsin har spenderat någon stund på natthimlen så har du antagligen märkt måneillustrationen, där månen ser större ut i horisonten än den gör högre uppe i himlen. Varför händer detta? Många teorier har föreslagits, även om det inte finns någon universellt överenskommen förklaring. Läs mer om hur månalusionen fungerar och några av de möjliga teorier som har föreslagits.

Mer

9 - Lilac Chaser Illusion

Bild av TotoBaggins / Wikimedia Commons

I lilla chaser illusionen observerar tittaren flera olika visuella effekter över spänningen på cirka 30 sekunder. Först beskrivs 2005, är illusionen orsakad av ett antal olika faktorer, inklusive negativa efterbilder och det som kallas Troxler-fading. Kolla in illusionen själv och lär dig mer om hur Lilac Illusion fungerar.

Mer

10 - Den negativa fotoillusionen

Bild av geloo, modifierad av Kendra Cherry
Här ett annat roligt exempel på negativa efterbilder som ger ett uppseendeväckande resultat. I den negativa fotoillustrationen tar din hjärna och visuellt system i huvudsak en negativ bild och gör den till ett fullfärgsbild. Kolla in illusionen för att försöka och lära dig mer om hur det fungerar.

Mer