En titt på 11 metoder för att förbättra ditt minne

Bevisade tekniker som verkligen fungerar

Är det verkligen möjligt att förbättra ditt minne? Om du någonsin har funnit dig själv att glömma var du lämnade dina nycklar eller lämna ut information om viktiga test har du säkert önskat att ditt minne var lite bättre. Lyckligtvis finns det många saker du kan göra för att förbättra ditt minne .

Självklart kan man använda någon form av påminnelsessystem. Om du skapar en online kalender som skickar påminnelser till din telefon hjälper du dig att hålla reda på alla dessa möten och möten. Skapa dagliga journaler kan se till att du inte glömmer viktiga uppgifter som måste fyllas i.

Men hur är all den viktiga informationen som du verkligen behöver cementera i ditt långsiktiga minne ? Det kommer att ta lite ansträngning och även involvera tweaking eller dramatiskt ändra din normala studie rutin, men det finns ett antal strategier du kan använda för att få mer ur ditt minne.

Innan din nästa stora examen, se till att kolla in några av dessa provade och testade tekniker för att förbättra minnet. Dessa 11 forskningsbevisade strategier kan effektivt förbättra minnet, förbättra återkallandet och öka retentionen av information.

1 - Fokusera din uppmärksamhet

Er Creatives Services Ltd / Iconica / Getty Images

Uppmärksamhet är en av huvudkomponenterna i minnet. För att information ska kunna flyttas från ditt kortvariga minne till ditt långsiktiga minne, måste du aktivt delta i denna information. Försök att studera på ett ställe utan distraheringar som tv, musik och andra avvikelser.

Att bli av med distraheringar kan vara en utmaning, speciellt om du är omgiven av boisterous rumskamrater eller bullriga barn. En sak du kan göra är att lägga undan en kort tidsperiod för att vara ensam. Be dina rumskamrater för att ge dig lite utrymme eller be din partner att ta barnen i en timme så att du kan fokusera på ditt arbete.

2 - Undvik Cramming

Clicknique / Getty Images

Att studera material över ett antal sessioner ger dig den tid du behöver för att behandla information på ett adekvat sätt. Forskning har kontinuerligt visat att studenter som studerar regelbundet kommer ihåg materialet mycket bättre än de som gör allt av att studera i en maraton session.

3 - Strukturera och organisera

Medkännande ögonstiftelse / Noel Hendrickson / Digital Vision / Getty Images

Forskare har funnit att information är organiserad i minne i relaterade kluster. Du kan dra nytta av detta genom att strukturera och organisera materialet du studerar. Försök gruppera liknande begrepp och termer tillsammans, eller gör en översikt över dina anteckningar och läroboksläsningar för att hjälpa grupprelaterade begrepp.

4 - Använd Mnemonic Devices

sorendls / Getty Images

Mnemonic-enheter är en teknik som ofta används av studenter för att hjälpa till med återkallande. En mnemonic är helt enkelt ett sätt att komma ihåg information. Till exempel kan du associera en term som du behöver komma ihåg med ett gemensamt objekt som du är mycket bekant med. De bästa mnemonikerna är de som använder positiva bilder, humor eller nyhet. Du kan komma med en rim, sång eller skämt för att komma ihåg ett visst segment av information.

5 - Utarbeta och repetera

Chris Schmidt / Getty Images

För att återkalla information måste du koda vad du studerar för långsiktigt minne . En av de mest effektiva kodningsteknikerna är känd som utövande repetition. Ett exempel på denna teknik skulle vara att läsa definitionen av en nyckelord, studera definitionen av den termen och sedan läsa en mer detaljerad beskrivning av vad den termen betyder. Efter att ha repeterat denna process ett par gånger kommer du förmodligen att märka att det är mycket lättare att återkalla informationen.

6 - Visualisera koncept

yang wenhuang / E + / Getty Images

Många har stor nytta av att visualisera den information de studerar. Var uppmärksam på fotografier, diagram och annan grafik i dina läroböcker. Om du inte har visuella signaler att hjälpa, försök skapa din egen. Rita diagram eller figurer i marginalerna för dina anteckningar eller använd highlighters eller pennor i olika färger för att gruppera relaterade idéer i dina skriftliga läromedel. Ibland kan du bara göra flash-kort med olika termer som du behöver komma ihåg kan hjälpa till med att cementera information i ditt sinne.

7 - Koppla ny information till saker du redan vet

Blanda bilder - Mike Kemp / Getty Images

När du studerar okänt material, ta dig tid att tänka på hur denna information gäller vad du redan vet. Genom att upprätta relationer mellan nya idéer och tidigare befintliga minnen kan du dramatiskt öka sannolikheten för att återkalla den nyligen lärt informationen.

8 - Läs ut Högt

Hero Images / Getty Images

Forskning tyder på att läsningsmaterial högt förbättrar ditt materialminnes minne väsentligt. Utbildare och psykologer har också upptäckt att få eleverna att faktiskt lära sig nya koncept för att andra förstärker förståelse och återkallelse. Du kan använda detta tillvägagångssätt i dina egna studier genom att undervisa nya koncept och information till en vän eller studiepartner.

9 - Betala extra uppmärksamhet på svår information

101dalmatiker / Vetta / Getty Images

Har du någonsin märkt hur det är ibland lättare att komma ihåg information i början eller slutet av ett kapitel? Forskare har funnit att informationsordningen kan spela en roll i återkallande, vilket är känt som seriell positionseffekt.

Medan återkallande mellaninformation kan vara svår kan du övervinna problemet genom att spendera extra tid på att repetera denna information. En annan strategi är att försöka omstrukturera det du har lärt så det blir lättare att komma ihåg. När du kommer över ett särskilt svårt koncept, ägna lite extra tid för att memorera informationen.

10 - Variera din studierutin

Isabel Pavia / Getty Images

Ett annat bra sätt att öka din återkallelse är att ibland ändra din studie rutin. Om du är van att studera på en viss plats, försök flytta till en annan plats under nästa studieperiod. Om du studerar på kvällen, försök att spendera några minuter varje morgon genom att granska den information du studerade föregående natt. Genom att lägga till en nyhet i dina studie sessioner kan du öka effektiviteten i dina ansträngningar och förbättra din långsiktiga återkallelse avsevärt.

11 - Få lite sömn

James Woodson / Getty Images

Forskare har länge vetat att sömn är viktig för minne och lärande. Forskning har visat att du tar en tupplur när du lär dig något nytt kan faktiskt hjälpa dig att lära dig snabbare och komma ihåg bättre.

Faktum är att en studie fann att sömn efter att ha läst något nytt leder faktiskt till fysiska förändringar i hjärnan. Sömnberoende möss upplevde mindre dendritisk tillväxt efter en inlärningsuppgift än välviljade möss.

Så nästa gång du kämpar för att lära dig ny information, överväga att få en god natts sömn när du studerar.

> Källor:

> Forrin ND, MacLeod CM. Den här gången är den personlig: minnet är att höra sig själv. Minne. 2017; 26 (4): 574-579. doi: 10,1080 / 09658211.2017.1383434.

> Winerman L. Studera Smart. gradPSYCH Magazine . American Psychological Association. November 2011; 9 (4): 25.

> Yang G, Lai CSW, Cichon J, Ma W, Li W, Gan WB. Sömn främjar grensspecifik bildning av dendritiska spines efter lärande. Vetenskap . 2014; 344 (6188): 1173. doi: 10,1126 / science.1249098.