Lilac Chaser Illusion

Den lilla chaser är en typ av visuell illusion som först upptäcktes av visionekspert Jeremy Hinton 2005. För att se illusionen, börja med att klicka här för att öppna bilden i ett nytt fönster. Stare vid det svarta mittkorset i minst 30 sekunder och se vad som händer. Vill du lära dig mer? Fortsätt läsa för att upptäcka hur denna fascinerande illusion fungerar och vad den avslöjar om hjärnan och uppfattningen .

Vad ser du?

I lilac chaser illusionen ser tittaren en serie lila färgade oskarpa prickar anordnade i en cirkel runt en kontaktpunkt. När betraktaren stirrar som kontaktpunkten observeras några olika saker.

Först verkar det finnas ett utrymme som springer runt cirkeln av lila skivor. Efter ungefär 10 till 20 sekunder ser tittaren sedan en grön skiva som rör sig runt cirkeln istället för utrymmet. Med längre observation kommer lilla skivorna att försvinna helt och betraktaren kommer bara se den gröna skivan flytta runt i en cirkel.

Hur fungerar lilla chaser illusion?

Enligt sin uppfinnare Jeremy Hinton, "illustrerar illusionen Troxler-fading, komplementära färger, negativa efterverkningar och kan visa färger utanför bildskärmen."

Vad betyder detta egentligen? Låt oss bryta ner det lite längre.

Varför verkar lilla skivorna flytta runt cirkeln?

Detta är ett exempel på vad som är känt som en synlig rörelse eller beta-rörelse.

När vi ser något på en plats och sedan igen på en något annorlunda plats, tenderar vi att uppleva rörelse. Du kan förmodligen tänka på flera exempel på detta i verkligheten. Rörliga bilder och neonskyltar fungerar utifrån denna princip. Ett progressivt blinkande neontecken kan skapa en illusion av rörelsen helt enkelt genom att ändra tiden och avståndet att lamporna blinkar.

Varför börjar vi se gröna skivor i stället för de gråa utrymmena?

Detta är ett exempel på en negativ efterpåverkan. När en färg presenteras i det visuella fältet under en längre tidsperiod, resulterar en efterbild . En efterbilder innebär att du fortsätter att se färger kort tid efter att en stimulans inte längre är närvarande. I vissa fall ser vi färgerna precis som de var i originalbilden, som är känd som en positiv efterbild. I andra fall ser vi de motsatta färgerna på originalbilden, som är känd som ett negativt efterbilder.

I den här illusionen ser vi en grön efterbild i stället för lilla skivorna. Vi märker vanligtvis inte efterbilder eftersom vi ofta flyttar våra ögon så att de sällan förekommer i den dagliga erfarenheten.

Varför försvinner alla lilla skivor ibland?

Detta är ett exempel på det som kallas Troxler-fading, vilket uppstår när suddiga föremål som ligger i periferin i vårt visuella fält försvinner medan vi har ögonen fixerade på en viss plats.

Varför verkar den gröna skivan flyga runt i en cirkel?

Efter fixering på mittkorset i ca 30 sekunder eller så och lila skivorna har försvunnit, verkar det som om den gröna skivan nu flyger runt cirkeln själv.

Detta kan förklaras av en Gestalt- effekt som kallas phi-fenomenet. Den efterföljande rörelsen av näthinnan (aka, den gröna skivan) orsakar rörelsens illusion.

källor:

Bach, M. (nd). Hinton's lilac chaser. Hämtad från http://www.michaelbach.de/ot/col_lilacChaser/index.html