10 Kognitiva störningar identifierade i CBT

Twisted tänkande kan leda till missbruk eller återfall

Grunden för kognitiv beteendeterapi (CBT) är att identifiera kognitiva störningar, även känt som förvrängt tänkande. Detta förvrängda tänkningsmönster ger negativa känslor, som i sin tur kan förvärra en missbruk.

Dr David Burns, en pionjär i CBT, identifierar 10 former för förvrängt tänkande i sin 1999-berättande bok, The Feeling Good Handbook . Så här kan denna typ av tänkande leda till missbruk eller återfall:

1 - All eller ingenting tänker

Matt Cardy / Stringer / Getty Images

All-eller-ingenting-tänkande kan enkelt leda till återfall .

Joan känner till exempel som ett misslyckande att bli nykter. Varje gång hon har en slip-up, istället för att erkänna att hon gjorde ett misstag och försöker flytta förbi det, dricker hon till förgiftning samma natt och bestämmer att hon redan har blåst det.

2 - Overgeneralisering

John Moore / Personal

Övergeneralisering sker när du gör en regel efter en enda händelse eller en serie tillfälligheter. Orden "alltid" eller "aldrig" visas ofta i meningen.

Här är ett exempel: Ben har utgått från en serie tillfälligheter som sju är hans turnummer och har övergeneraliserat detta till spelssituationer med nummer sju, oavsett hur många gånger han förlorar.

3 - Mentala filter

Daniel Grill / Getty Images

Ett mentalt filter är en motsatt övergeneralisering, men med samma negativa resultat. I stället för att ta en liten händelse och generalisera den olämpligt tar det mentala filtret en liten händelse och fokuserar uteslutande på det, filtrerar ut någonting annat.

Ett exempel på hur mentala filter kan leda till missbruk eller återfall: Nathan känner att han behöver använda kokain i sociala situationer eftersom han filtrerar bort alla de goda sociala upplevelserna han har utan kokain och istället fixar på tiden han inte har varit på kokain och andra har verkade uttråkad av sitt företag.

4 - Diskontering av det positiva

Matt Dutile / Bildkälla / Getty Images

Diskontering av det positiva är en kognitiv snedvridning som innebär att man ignorerar eller ogiltigförklarar goda saker som har hänt med dig.

Till exempel förför Joel tvångsföreteelser och avvisar främlingar eftersom han rabatterar alla positiva, icke-sexuella mänskliga interaktioner som han har varje dag eftersom de inte är lika intensiva eller glada att ha sex med en främling.

5 - Hoppa till slutsatser

John Moore / Personal

Det finns två sätt att hoppa till slutsatser:

Här är ett exempel: Jamie engagerade sig i förmögenhet när han trodde att han inte skulle kunna stå livet utan heroin. I verkligheten kunde han och han gjorde det.

6 - Förstoring

CaiaImage / Getty Images

Förstoring överdriver vikten av brister och problem samtidigt som vikten av önskvärda egenskaper minimeras. En person som är beroende av smärtstillande läkemedel kan förstärka vikten av att eliminera all smärta och överdriva hur outhärdlig hans eller hennes smärta är.

Ett exempel på hur förstoring kan leda till missbruk eller återfall: Ken spenderar sina livsbesparingar och letar efter ett piller för att ta bort hans smärta och depression.

7 - Emotionell motivering

Sian Kennedy / Bildbanken / Getty Images

Emotionell resonemang är ett sätt att bedöma dig själv eller dina omständigheter baserat på dina känslor.

Till exempel använde Jenna känslomässigt resonemang för att dra slutsatsen att hon var en värdelös person, vilket i sin tur leder till binge äta .

8 - "Skulle" uttalanden

Matthew Lloyd / Stringer

"Skulle" uttalanden är självnedbrytande sätt vi pratar med oss ​​själva som betonar oåtkomliga standarder. Då, då vi saknar våra egna idéer, misslyckas vi i våra egna ögon.

Ett exempel: Cheryl blev beroende av överskott på skor eftersom hon inte kunde leva upp till sina egna höga krav.

9 - Märkning

Christopher Furlong / Personal

Märkning är en kognitiv förvrängning som innebär att man gör en dom om dig själv eller någon annan som en person, snarare än att se beteendet som något som personen gjorde som inte definierar honom eller henne som en individ.

Här är ett exempel på hur märkning kan leda till missbruk eller återfall: Shannon märkt sig en dålig person som inte kan passa in i det vanliga samhället.

10 - Anpassning och skyll

Volanthevist / Moment / Getty Images

Personalisering och skylla är en kognitiv snedvridning där du helt och hållet skyller dig själv, eller någon annan, för en situation som i själva verket involverade många faktorer.

Anna skyllde sig själv för barndomsmissbruk av sin pappa och resonerade om att om hon inte hade lett honom på, skulle det aldrig ha hänt (det var faktiskt vad hennes far hade sagt till henne då).

Eftersom hon personifierade missbruket växte hon upp med tvångssyndrom, känd som sexuell anorexi .

> Källa:

> Burns D. Känslan Bra Handbok . Reviderad upplaga. New York: Pingvin; 1999.