Sömnapné och posttraumatisk stressstörning

Om du har posttraumatisk stressstörning (PTSD) och har svårt att sova, kan du få sömnapné - kort andning eller kort paus vid andningen under sömnen. Sömnapné och PTSD uppträder ofta tillsammans.

Hur vanligt är det att ha sömnapné och PTSD? Många personer med diagnos av PTSD har sömnproblem. Faktum är att svårigheter att falla och / eller somna är en av de hyperarösa symtomen på PTSD .

Faktum är att en ny klinisk studie undersökte sömnproblem bland soldater som kom tillbaka från kamp och diagnostiserades med PTSD: Nästan två tredjedelar hade sömnapné.

Vad är sömnapné?

Om du har sömnapné kan du ofta uppleva en eller flera korta pauser (några sekunder till minuter) i andningen eller andas grundligt medan du sover.

Normal andning börjar så småningom igen; Men pausen kan störa din sömn i stor utsträckning och kan också hindra dig från att gå in i en djup sömn. Resultatet? Sömn som inte är tillfredsställande eller uppfriskande.

Du kan ha sömnapné men vet inte det. Även om det är vanligt, går det ofta odiagnostiserat. De flesta människor räknar ut att de har det när en sängpartner märker sömnapnésymptomen.

Symtom på sömnapné

Talesignalerna för sömnapné inkluderar:

Varför utvecklar sömnapné?

Sömnapné har ett antal orsaker:

Sömnapné är också vanligare hos män än kvinnor och i rasen / etniska minoritetsgrupper. Det kan också ha en genetisk grund. Om någon i din familj har sömnapné, har du större risk att utveckla den.

Sömnapné har också varit kopplad till ett antal sjukdomar och ohälsosamma beteenden, inklusive diabetes, högt blodtryck och rökning.

Sömnapné hos personer med PTSD

Forskare har ännu inte börjat undersöka varför personer med PTSD kan ha större risk att utveckla sömnapné. Men det är känt att människor med PTSD ofta visar många risker för sömnapné. De kan vara mer benägna än människor utan PTSD att:

Hantera din sömnapné och PTSD

Ditt första steg är att ta reda på om du har sömnapné. Om du har diagnosen det kan du lära dig mer om sömnapné och dess behandling på. Det finns också ett antal enkla saker du kan göra för att förbättra din sömn i allmänhet.

Läs mer om grundläggande sätt att förbättra din sömnkvalitet som en del av hanteringen av din PTSD.

källor:

Harvey, AG, Jones, C., & Schmidt, DA (2003). Sömn och posttraumatisk stressstörning: En granskning. Clinical Psychology Review, 23 , 377-407.

Orr, N., Carter, K., Collen, JF, Hoffman, M., Holley, AB, & Lettieri, CJ (2010). Förekomst av sömnstörningar bland soldater med kamprelaterad posttraumatisk stressstörning. CHEST, 138 , 704A.

US Department of Health and Human Services, National Institute of Health (augusti 2010). Sömnapné: http://www.nhlbi.nih.gov/health/dci/Diseases/SleepApnea/SleepApnea_WhatIs.html