Vad är en adrenalin junkie? Vad kan du göra om du är en?

Är du omedvetet kopplad till adrenalin?

Vad är en "adrenalin junkie?"

Har du någonsin kallats en adrenalinmissbrukare eller adrenalinmissbrukare? Termen "adrenalin junkie" användes först populärt i 1991-filmen Point Break i hänvisning till personer som gynnar farliga aktiviteter för adrenalinhösten som följer med dem. Men du behöver inte vara en bankrörare, skydiver eller en annan uppenbar typ av fara som söker sig för att vara knuten till det brådska som kommer från en liten stress. adrenalin junkies kommer i mycket mer subtila former.

Faktum är att du kan vara ganska fast i adrenalin i ditt vardag och inte inser det, och det kan bidra till stress på många sätt. Det kan påverka hur du hanterar ditt schema, de personer du spenderar tid med och till och med hur du närmar dig en deadline. Här är några av de subtila stresssökande situationer som vi kan få oss in i.

Subtila adrenalin-junkies

Den vardagliga adrenalinknutaren är mycket mer subtil och vanlig än de sensationella karaktärerna i film, men mindre subtil och mer sensationell än den genomsnittliga personen. De tenderar att skapa drama och kriser i sina liv - antingen på medveten eller omedvetet nivå - för att utlösa kroppens stressrespons och få det rusa som följer med spänningen. Det här är människor som inte bara överlever väl under tryck men fungerar bäst under stressiga omständigheter. Följande är exempel på vardagliga adrenalin junkies som kan vara i ditt liv - eller kanske en av dessa beskriver dig!

Listan kan fortsätta, men du får bilden. Det här är inte att säga att varje upptagen person eller kriserad själ är en adrenalinknickare. En del människor kommer tillfälligt av dessa omständigheter, men om det är en omständighet som tycks spännas över år och ta på sig olika former (som med människor som upplever "kris" efter "kris" eller kontinuerligt överschemalägga sig) kärleken till adrenalin kan vara den skyldige.

Är du en adrenalin junkie?

Medan det finns gott om legitima skäl till varför ett liv kan upprätthålla en kontinuerlig drama, och etiketten "adrenalin junkie" verkar lite hård och slutgiltig för att klämma på någon (särskilt sig själv), ger konceptet en intressant vinkel genom vilken undersöka sitt liv. Att leda ett spännande liv i sig är inte ett problem, utan att skapa kriser för dig själv eller bli oupphörligt uppslukad i stressiga situationer kan ta sin vägtull. Om du tenderar att skapa mer drama i ditt liv än vad som behövs är fördelen att bli medveten om det tvåfaldigt:

  1. Du kan börja hålla saker spännande men ta bort "kriskanten", parera ner onödigt stressiga aktiviteter och skilja den subtila skillnaden mellan en sann kris och en något överblåst situation.
  1. Du kan öva avslappningstekniker för att vända kroppens stressrespons när du befinner dig överväldigad så att du inte upplever de fulla negativa effekterna av kronisk stress.

Lär dig mer om stress och stresshantering med dessa pågående stresshanteringsresurser och ta den här quizen för att ta reda på om du är en adrenalinknarkare!