Vad du borde veta om sexuell anorexi

Symtom, riskfaktorer, behandling och mer

Sexuell anorexi, en term som är populär av sexberoendeexpert Dr. Patrick Carnes, är den tvångsmässiga undvikandet av sex och sexrelaterade frågor.

I sin bok, Sexual Anorexia: Övervinna Sexual Self-Hat, presenterar Carnes sexuell anorexi som en form av sexmissbruk . Ordet anorexi betyder utan aptit (anorexi härstammar från det grekiska ordet, orexis ), så sexuell anorexi refererar till brist på sexuell aptit.

Vad som gör det till en form av missbruk är den tvångsmässiga undvikandet av sex som sexuella anorexiker bygger sina liv runt. Detta kan inkludera:

Vem är i riskzonen för sexuell anorexi?

Sexuell anorexi kan påverka både män och kvinnor. Enligt Carnes är offer för tidigare sexuellt övergrepp eller sexuellt avslag oftast drabbat och är ofta omedvetna om orsaken till deras svårigheter med sex.

Individer med sexuell anorexi kan också ha samtidiga problem med andra missbruk, såsom matberoende , substansmissbruk och andra obsessiva eller ångestdrivna problem.

Människor som starkt identifierar med kulturella, sociala eller religiösa grupper som involverar sexuell förtryck, förtryck eller andra negativa tillvägagångssätt till sexualitet kan också vara särskilt utsatta för att utveckla den obsessiva sexuellt förebyggande av sexuella anorexier.

Har sexuell anorexi någonsin sex?

Sexuell anorexik kan vara benägen för tillfälliga perioder av sexuell promiskuitet, eller "sova omkring", lite som bulimics-människor som periodiskt svältar sig av mat och bingar sedan och rensar det de har ätit.

Till exempel kan en sexuell anorexisk avstå från sex utom när han är berusad. I detta fall smutsar de styva gränserna kring sexuellt uttryck när smärtan sänks.

Trots deras aversion mot kön kan sexuella anorexika vara engagerade i "sexuella" relationer, inklusive äktenskap, även om förhållandet mellan kvaliteterna sannolikt kommer att försämras av sexundersökningen hos en eller båda parter. Ironiskt nog kan en sexuell anorexisk till och med bilda en relation med en "skådespelande" sexmissbrukare , eftersom en partner förlorar kontroll över sin sexualitet medan den andra har överdriven kontroll. I en sådan situation kan en partner vara promiskuös, medan den andra avstår från kön.

Hjälp för sexuell anorexik

Sexuell anorexi är inte en officiell diagnos i den amerikanska psykiatriska föreningen (APA) Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5) , men problem med sexundersökning är välkänd av sexterapeuter, parrådgivare och psykologer. Om du eller din partner har svårigheter med dina känslor om sex eller sexuellt uttryck kan du få en hänvisning till en sexterapeut från din läkare.

Du kan också kontakta din lokala psykologiska förening eller American Psychological Association webbplats för hjälp att hitta en psykolog.

Samhället för främjande av sexuell hälsa (SASH) kan också hjälpa dig att hitta en terapeut med kompetens inom sexmissbruk och sexuell anorexi.

källor:

Carnes, Ph.D., Patrick Sexual Anorexia: Övervinna Sexual Self-Hatred. Hazelden, Center City, MN. 1997.
Hardman, R. & Gardner, D. "Sexuell anorexi: En titt på hämmad sexuell önskan." Journal of Sex Education & Therapy.