Förstå ADHD-barn och ilska

Vissa barn med ADHD upplever täta ilska utbrott som kan få dem till problem i skolan, göra det svårt att upprätthålla vänskap och också drabbas av familjelivet. Deras ilska kan gå fort, men den skada det orsakar kan vara långvarig.

7 skäl till att ha ADHD kan resultera i ilska problem

  1. Den impulsiva karaktären hos ADHD innebär att om ditt barn känner sig arg, meddelar han det genast. Han har inte några få sekunder ledtid som ett barn utan ADHD har, och de har ännu inte utvecklat strategier som vuxna med ADHD utvecklar.
  1. Barn och vuxna med ADHD tenderar att vara känslomässiga, känsliga och känna saker väldigt djupt. De har också svårt att reglera dessa känslor. Detta kan få dem att gråta lätt (vilket kan vara mycket pinsamt för dem) eller känna sig väldigt arg.
  2. Stämningar förändras mycket snabbt hela dagen när du har ADHD. Det kan finnas många episoder av lycka, sorg och frustration på en eftermiddag.
  3. Låg tolerans mot frustration kan innebära att ditt barn känner sig frustrerat snabbt, och det kan orsaka ilska utbrott.
  4. Lågt självkänsla och känner sig orolig över en situation som de inte kan kontrollera kan också leda till att ditt barn känner ilska.
  5. Ibland upplever barn en svår period när de stimulerande medicinerna har på sig, vilket resulterar i ökade smältningar och tantrum.
  6. Den energi och rastlöshet som följer med ADHD kan vara för mycket att hantera ibland tills det slutligen bubblas över till arga ord eller fysiska reaktioner.

Trotssyndrom

Cirka en tredjedel av alla barn med ADHD har också ett tillstånd som kallas Oppositional Defiant Disorder (ODD). Barn med ODD visar defiant, fientligt beteende mot myndighetsfigurer.

De förlorar ofta sitt humör, argumenterar ofta med vuxna, aktivt trotsar regler, skyller på andra, medvetet irriterar andra, är noga, lätt irriterade och uppför sig på arg, grymma sätt totalt sett.

Självklart förväntas vissa oppositionsbeteenden hos barn, och ODD diagnostiseras endast om mönstret av beteende är betydligt mer intensiv och frekvent jämfört med andra barn i samma ålder. Om du tror att ditt barn kanske har ODD, boka ett möte med din barnläkare.

Här är några förslag som hjälper ditt barn att hantera sin frustration och ilska.

Daglig övning

Om ilska är ett problem för ditt barn, var noga med att tillhandahålla lämpliga uttag. Ansträngande utomhusspel och motion kan vara mycket kraftfulla utgåvor för barn med ADHD. Löpning, hoppning, hoppning, klättring - dessa grundläggande fysiska aktiviteter kommer att hjälpa till att frigöra spänningar, rastlöshet och extra energi som ofta följer ADHD. Se till att ditt barn engagerar sig i denna typ av spel dagligen.

En kampkonst

Överväg att skriva ditt barn i en kampsportklass . En kampsport är ett utmärkt träningsval för ett ADHD-barn. Det bidrar till att utveckla självdisciplin och självkontroll, vilket i sin tur hjälper impulsiviteten. Det förbättrar också självkänslan och är ett utmärkt sätt att släppa energi.

Använd ord

Uppmuntra ditt barn att "använda sina ord" istället för att bli arg. Till att börja med kan det vara svårt för dem eftersom det är en ny färdighet.

Men med övning och lite hjälp från dig blir det lättare. Att kunna formulera hur de känner minskar deras behov av att uttrycka sig genom ilska. Till exempel "Jimmy tog min röda bil och jag känner mig arg."

Begränsa TV och videospel

Övervaka programmen ditt barn tittar på i tv eller på datorn. Mycket av media på TV, filmer, videospel mm är våldsamt, aggressivt och olämpligt. Barn med impulskontrollproblem kan lättare påverkas av de aggressiva reaktionerna som de ser. Ställ in regler kring dessa program och förklara för ditt barn varför det inte är lämpligt att titta på dessa shower (eller spela dessa datorspel).

Ange tydliga regler och stärka dem konsekvent

Se till att du har tydliga husregler om beteende. När ditt barn är bosatt och kan prata, sitta och träffa reglerna tillsammans. Diskutera förväntningar och konsekvenser för beteenden, inklusive ett belöningssystem. När de är på plats, håll dem till dem. Ändra inte reglerna eller kompensera konsekvenserna i mitten av en utbrott. Vara faktiskt. Om detta händer är det följden. Starka gränser är till hjälp för dig båda.