Stressen av dålig kommunikation

Hur det kan påverka din relation med andra

Förhållandena - både romantiska och platoniska - kan vara de starkaste källorna till lycka och stressavlastning, erbjuda positiva erfarenheter, hålla våra humör höga och stabila och skapa en källa till stöd när tiderna är svåra. I sämsta fall kan relationer emellertid känna sig giftiga och kan vara en signifikant källa till stress , antingen den konstanta, lågklassiga typen, den intermittenta stressen som skapar en viss ångest även när det går bra eller en mängd andra former av stress, som vi är bättre utan.

Mycket av det som kan göra en relation stressad eller stressavlastande är den typ av kommunikation som håller relationen tillsammans. Hälsosam kommunikation kan göra det möjligt för oss att väder nästan varje storm och kan hålla sakerna löpande på en daglig basis. Om kommunikationen är öppen och klar hanteras små problem snabbt och enkelt, och relationen går vidare. När kommunikationen är mindre hälsosam, kan små problem bli större problem och vilddjur kan växa. Här är några ohälsosamma typer av kommunikation för att undvika, och hur de skapar stress. Du hittar också hälsosammare sätt att kommunicera i alla dina relationer.

Vad utgör dålig kommunikation

Inte riktigt lyssna: Det finns flera former av dåligt att lyssna, och de bär alla bort på relationer på ett eller annat sätt. Det är det lata lyssnandet på någon som inte riktigt uppmärksammar men säger hövligt: ​​"Uh-huh ... uh-huh." Detta är bara mildt skadligt, men det kan skada ett förhållande när det är ensidigt eller kroniskt, när en partner inser att mycket av vad de säger hörs inte riktigt eller kommer ihåg.

Detta kan få en person att känna sig mindre värd än vad de skulle vilja ha. Mer skadligt är den typ av dåligt lyssnande där en viktig diskussion äger rum och en person väntar bara på sin tur att prata snarare än att verkligen höra vad deras partner säger. Detta skapar en situation där lyssnande inte verkligen händer, så förståelse kan inte äga rum.

Detta förlorar både människors tid och bringar dem inte närmare varandra när personuppgifter delas och inte närmare en resolution när de görs i en viktig diskussion. Kanske är den mest skadliga formen av dåligt lyssnande när en person helt enkelt vägrar att lyssna eller försöka förstå den andra sidan. Detta händer alltför ofta och skapar en standoff-situation oftare än inte.

Hur det skapar stress: Det kan sträcka sig från att lämna en partner som känner att deras tid är bortkastad, att känna sig devaluerad, att känna sig hopplös i förhållandet när det gäller att känna sig hört eller förstått.

Vad ska du göra istället: Försök att vara närvarande, först och främst när du kommunicerar. Använd aktiva lyssningsstrategier som att repetera vad du förstår av vad den andra personen har sagt. Försök att validera känslor, och försök att vara säker på att du verkligen lyssnar så mycket som du skulle vilja bli hörd. Det är mer än värt ansträngningen.

Passiv aggressiv kommunikation

Denna form av kommunikation kan visa sig på många sätt också. En partner kan undergräva den andra genom att acceptera att göra något och sedan "glömma" eller tycka om att hålla med, men säga motsatsen nästa gång ämnet kommer upp. Passiv aggressivitet kan också visa sig genom ständig oenighet över små problem, framförallt framför andra.

Hur det skapar stress : Det kan vara stressigt, delvis eftersom passiv aggressivitet är svår att hantera. det kan lätt nekas, vilket skapar en "gaslighting" situation. Det kan också skapa lågkvalitativ stress för att känna att du kommunicerar med någon som inte förstår eller inte kommer ihåg vad som sägs, eller helt enkelt bryr sig inte.

Vad ska man istället försöka: Aktivt lyssnande kan hjälpa till här. Också till hjälp är direkt kommunikation, där du direkt diskuterar om du har en oenighet eller ett problem med någon. Att använda "I-meddelanden" kan hjälpa andra att förstå hur du känner dig också. Det kan tyckas som en konflikt i ögonblicket, men det kringgår faktiskt långsiktig konflikt genom att lösa problem när de uppstår.

Aggressiv kommunikation

Aggressiv kommunikation involverar öppet fientlig kommunikation, inklusive kritik eller till och med namnsamtal. Det devalverar den andra personen öppet, vilket gör att människor känner sig defensiva och lämnar ingen slöja över den öppna konflikten.

Hur det skapar stress: Det känns aldrig bra att bli attackerad. De som använder aggressiv kommunikationstaktik är mer intresserade av makt och "vinnande" än att komma till en förståelse. Detta leder till konflikter på en ny nivå och ökar den ömsesidiga förståelsen.

Vad man ska försöka istället: Om du befinner dig som aggressiv, är det dags att sluta och försöka förstå vem du pratar med och se deras sida också. Om du befinner dig på det avgörande slutet av aggressivitet och inte kan få personen att förstå ditt perspektiv, kan det vara dags att avstå själv och använda självhäftande kommunikationstekniker vid behov. Att ställa in gränser är ett måste.