5 tips som främjar hjärthälsa

Hjärtsjukdom är den ledande dödsorsaken i USA idag, och den främsta orsaken till döden för rökare också. Cigarettrökning är direkt kopplad till 30 procent av alla dödsfall i hjärtat i USA varje år. Bottom line: Rökning är svår i hjärtat.

Förhindra hjärtsjukdom

1) sluta röka

Eftersom cigarettrökning är så utbredd och destruktiv, har den identifierats av US Surgeon General som den enskilt mest preventiva orsaken till sjukdom och för tidig död i nationen.

Rökning ökar risken för kardiovaskulär sjukdom (CVD), perifer vaskulär sjukdom (PVD) och kronisk hjärtsjukdom (CHD). Och för personer med CHD-historia är cigarettrökning också en riskfaktor för plötslig hjärtdöd.

2) Titta på din midja

Riskerna för hjärtats hälsa som är förknippade med fetma inkluderar hjärtsjukdomar, hjärtsvikt, CVD och CHD, tillsammans med en hel del andra negativa hälsoeffekter. Välj en balanserad diet som är låg i mättat fett och högt i mager protein, frukt och grönsaker, friska oljor och hela, obearbetade korn. Var bra mot ditt hjärta genom att behålla rätt vikt för din ålder och kroppstyp.

3) Fortsätt att flytta

Så lite som en halv timmes träning dagligen kan skydda ditt hjärta. Aeroba aktiviteter som promenader, löpning och simning jobbar hjärtat och hjälper till att hålla det robust.

Vi har alla upptagna scheman och hektiska livsstilar, och passar i ett dagligt träning kan vara en överväldigande tanke.

Det är dock viktigt att komma ihåg att träning inte behöver göras på en gång för att vara till nytta. Ta ett par korta promenader om dagen och använd trappan när det är möjligt. Vi kan alla passa på 10 minuter här och 15 minuter där för att flytta våra kroppar om vi prioriterar det.

Fira utmaningen och tänka på motion som en gåva, inte en syssla.

Och på ett mycket riktigt sätt, det är bara vad det är, en gåva ... för ditt hjärta.

4) kolla ditt kolesterol

Toxinerna i tobaksrök sänker en persons högdensitets lipoproteinkolesterol (HDL eller "bra" kolesterol) samtidigt som nivåerna på lågdensitets lipoproteinkolesterol (LDL eller "dåligt" kolesterol) ökar. En hög nivå av LDL i blodet är en signifikant riskfaktor för ateroskleros, även känd som härdning av artärerna. Andra faktorer som påverkar kolesterol är genetik och äter en diet rik på mättade fetter och transfetter. Om det har varit ett år eller mer sedan din senaste kolesterolkontroll, ring din läkare och planera ett möte. Om ditt kolesterol är högt finns det steg du kan ta för att kontrollera det.

5) upprätthålla normalt blodtryck

Medan din läkare har kontrollerat ditt kolesterol, kontrollera ditt blodtryck också. Att upprätthålla ett hälsosamt blodtryck minskar risken för hjärtinfarkt, stroke och hjärtsvikt. Högt blodtryck anses vara något över 140 för systoliskt blodtryck och 90 för diastoliskt blodtryck. Om din är hög, ta det på allvar och följ din läkares rekommendationer.

Att sluta röka kan kraftigt minska hjärtasjukdomar mest

När du slutar röka, kommer även andra riskfaktorer för hjärtsjukdom att minska.

Rökare brukar träna mindre, särskilt när de blir äldre och lungfunktionen blir nedsatt. Den inaktiviteten leder i sin tur ofta till viktökning. Cigarettrök ökar också dåligt kolesterol och medan rökning inte orsakar högt blodtryck, om en rökare har högt blodtryck, kan rökning öka risken för illamående hypertension, en farlig form av högt blodtryck.

Om du fortfarande röker, uppmanar jag dig att göra åtagandet att sluta nu. Varje cigarett rökt orsakar ytterligare stress och skador på din kropp. Och det blir inte lättare att stanna längre du väntar. Jag tillbringade år fervent önskar att jag kunde hitta rätt kombination av motivation och tarmar att lämna rökning bakom för gott.

En viktig lektion jag lärde mig var detta: För en nikotinmissbrukare finns det ingen "ideal" tid att sluta. Tro inte på missfallet att du slutar röka "när du är redo." Du kan dö och vänta på den dagen som kommer.

Sanningen är att missbruk skapar en rädsla för att sluta som är svår att övervinna, oavsett när vi bestämmer oss för att sluta röka. Men övervinna det du kan, så länge du tar det viktiga första steget och sätter ner cigaretterna. Därifrån kommer du att finna att med stöd, utbildning och tålamod att arbeta med ditt avsluta program en enkel dag i taget kan du besegra den rädsla och erövra nikotinberoende ... en gång för alla.

källor:

1. "Hälsoeffekterna av rökning: en rapport från kirurgen general". . 2004. Nationellt centrum för förebyggande av kronisk sjukdom och hälsofrämjande. 2004. Institutionen för hälsa och mänskliga tjänster, Centers for Disease Control and Prevention, National Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion, Office on Smoking and Health.

2. "Hälsopåverkan av rökning - faktablad". . December 2006. Centers for Disease Control.