Hälsofördelarna ett år efter att du slutat röka

Vid ett års rökfrihet reste ex-rökare en viktig milstolpe i samband med hälsofördelarna med att sluta röka. Den överflödiga risken för hjärt-kärlsjukdom minskar till hälften av dagens rökare.

Hjärtsjukdom är den ledande orsaken till dödsfallet i USA idag, och det är en av de främsta orsakerna till rökrelaterad död för rökare också. Toxiner i cigarettrök orsakar skador på ditt hjärta på ett antal sätt.

Kolmonoxid minskar mängden syre som kommer till hjärtat. Rökning ökar ditt blodtryck och hjärtfrekvens, som båda är svåra på ditt hjärta, och kemikalierna i cigaretter bidrar till ateroskleros , även känd som härdning av artärerna.

Om du röker, är det absolut bästa du kan göra för ditt hjärta och för din hälsa totalt sett.

Ge dig själv fördelen av ett helt år att sluta röka

När du bestämmer dig för att sluta, kommer du troligen att vara otålig att vara fri från att röka. Du vill nå en sinnesstämning där cigaretter inte längre har någon betydelse. Medan detta borde vara målet, och det är definitivt möjligt, ge dig själv tid att läka av de många föreningar som har byggt upp mellan rökning och vardag genom åren.

Koppla av och ta den tid du behöver för att återhämta dig från nikotinberoende . Lita inte på om du plötsligt längtar efter en rök månader efter att du slutat .

Gammal programmering i hjärnan blir utlösad då och då, men ju mer träning du får med rökfritt liv, kommer de mindre ofta avskyvärda tankarna att röka upp.

Fördelarna med att sluta växa och växa

Om du har lagt ett år mellan dig och den sista cigaretten du röktat, grattis! Fördelarna med de positiva val du har gjort kommer att fortsätta växa när du flyttar framåt härifrån.

Rökning påverkar vem vi är mer än de flesta av oss inser. På en känslomässig nivå, slutar tobak liknar att peeling tillbaka lagren av en lök för att hitta den person du var tänkt att vara innan missbruk gick in i ditt liv.

Vid två år rökfri

Din chans att uppnå långsiktig framgång med rökstopp ökar betydligt efter två år. Statistik berättar att 80 av 100 personer som är rökfria i två år aldrig röker igen. Också omkring två till fem år är risken för stroke detsamma som en icke-rökare.

Få stöd

Statistik berättar att endast 5 procent av dem som slutat röka utan något stöd av något slag är fortfarande rökfria i slutet av sitt första år. Men med stöd är oddsen mycket bättre. Förbättra ditt slutprogram genom att ansluta till andra som går igenom vad du är, om det är online, med rådgivning, genom att gå med i en grupp eller genom att sluta med din partner eller vän.

Om du funderar på att sluta röka , finns det ingen tid som dagens för att komma igång. Förändringen börjar med ett enda första steg. Sluta bara tänka på att sluta, och börja vidta åtgärder. Kasta cigaretterna bort, och börja sluta idag.

> Källor:

> Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Fördelar med att sluta. Uppdaterad 30 juni 2017.

> Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Tobakrelaterad mortalitet. Uppdaterad 1 december 2016.

> US News & World Report. Rökavvänjning .