Hur påverkar cigarettrök Alveoli i lungorna?

Alveoli (singular är alveolus) är små, känsliga luftsäckar djupt inuti lungorna. De ser ut som små druvkluster vid ändarna av bronkialgrenarna i lungorna.

Hur många Alveoler är i lungorna?

Forskare som tittar på sex uppsättningar av vuxna mänskliga lungor fann att antalet alveoler innehöll i genomsnitt 480 miljoner, från 274 miljoner i låga änden till 790 miljoner i high end.

Antalet alveoler relaterade sig till den totala storleken på de undersökta lungorna.

Storleken på en enda alveol har ungefärlig diameter på 200 mikron, oavsett lungstorlek. Som en referenspunkt är en mikron en miljonste meter. Diametern hos ett mänskligt hår är ca 70 mikron, så en alveolus skulle vara nära lika med diametern hos tre mänskliga hår som sätts ihop. Mycket liten!

Alveoli innehåller kollagen och elastin. Kollagen ger fasthet till luftsäckstrukturen och elastin, studsar. När luften inandas i lungorna, tillåter elastin alveoler att expandera och vid utandning springas tillbaka till sin ursprungliga storlek.

Total yta på alla alveoler i en hälsosam vuxen uppsättning lungor är cirka 70 kvadratmeter, eller 800 kvadratmeter (ungefär storleken på en halv tennisbana).

Funktion av Alveoli

Upp till 70 procent av den yttre ytan av lungalveoler är täckta med små kapillärer.

Dessa kapillärer och alveolernas väggar delar ett mycket tunt membran som gör att syre från inandad luft passerar genom alveolernas väggar och tränger in i blodomloppet via kapillärerna. Samtidigt trycks koldioxid ut på samma sätt när luften utandas.

Den totala mängden ytarea som är tillgänglig för denna gas / blodbyte bestämmer hur bra en person kan andas.

I en normal frisk vuxen finns det ett överflöd av tillgängligt område för denna process.

Cigarettrökning

Med tiden bryter toxinerna från inhalerad cigarettrök de tunna väggarna av alveoler, vilket ger större, mindre effektiva luftkuddar. Säckarna börjar också förlora sin studsa, vilket gör det svårare att ta in syre och utvisa koldioxid. Båda kan bli partiellt fångade i lungorna. I en rök signalerar denna process början av emfysem, en form av KOL.

Skadorna från emfysem kan inte reverseras. När luftkuddarna är trasiga, mättar de inte. Om exponeringen för cigarettrök slutar tillräckligt snart, kan skadan dock stoppas. Om rökning fortsätter kommer det att komma en punkt där lungskador kommer att utvecklas oavsett om en person slutar röka eller inte.

Bra skäl att sluta röka nu

Lektionen här är att sluta röka så snart du kan. Varje cigarett du röker skadar din kropp på många sätt. Cigarettrök är full av kemikalier som orsakar cancer och är giftiga. Vissa är till och med radioaktiva, och det finns bevis för att de lämnar permanenta radioaktiva avsättningar i rökarens lungor. Forskare tror att detta är en bidragande faktor för risken för lungcancer.

När en gång inhalerats hitcher cigarettoxiner en ritt genom blodbanan via alveolerna där de har tillgång till varje organ i kroppen. Det är inte konstigt att cigarettanvändningen är kopplad till så många sjukdomar .

Det finns inget att rekommendera att röka. Vi tycker att vi trivs , men det är en beroende , enkel och enkel.

källor:

National Institute of Health. Antal Alveoler i människolångan. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14512270. 25 september 2003.

National Institute of Health. National Heart, Lung and Blood Institute. Andningsorganen. http://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/hlw/system. Uppdaterad 17 juli 2012.