Ämnen för en psykologi fallstudie

En lista över psykologiska fallstudieämnen

Vid någon tidpunkt i en av dina psykologi klasser kan du bli ombedd att skriva en fallstudie av en individ. Vad är exakt en fallstudie? Det är i grund och botten en djupgående psykologisk utredning av en enda person eller en grupp människor. Fallstudieämnen fokuserar ofta på personer som upplever symtom på en sjukdom eller på personer som har haft erfarenheter som inte kan replikeras i ett laboratorium.

Fallstudie Ämnen: Vad ska din fallstudie handla om?

Formatet på din fallstudie kan variera beroende på uppgiftens krav och instruktörens förväntningar, men de flesta innehåller en detaljerad bakgrund av individen, en beskrivning av det problem som personen står inför, en diagnos och en beskrivning av ett ingrepp med hjälp av en eller flera terapeutiska metoder.

Naturligtvis är det första steget att skriva en fallstudie att välja ett ämne. I vissa fall kan du få göra en fallstudie om en faktisk frivillig eller på någon du känner som en vän eller familjemedlem. I andra fall kan din instruktör föredra att du väljer ett mindre personligt ämne som en person från historia eller en berömd litterär figur.

Letar du efter ett bra ämne för din fallstudie? Här är bara några idéer som kan inspirera dig:

Skriv om en berömd psykolog

Berömda eller exceptionella individer kan göra bra fallstudieämnen.

Det finns gott om fascinerande figurer i psykologins historia som skulle göra en intressant fallstudie.

Sigmund Freud, Harry Harlow, Erik Erikson, BF Skinner och många andra kända tänkare ledde intressanta liv som erbjuder massor av material för en bra fallstudie. Att undersöka deras uppväxt, erfarenheter och liv kan ge insikt i hur de utvecklade sina teorier och närmade sig studien av psykologi.

Fokusera på en berömd patient i psykologi

Några av de mest kända personerna i psykologi är ibland inte psykologer alls. Istället kan patienter, klienter och fall som studeras av psykologer visa sig vara ännu mer intressanta. Tänk på folk som Anna O. , Phineas Gage och Genie . Andra personer som du kanske vill överväga inkluderar Kitty Genovese, Little Albert och David Reimer.

Genom att titta närmare på dessa patienters liv kan du få större inblick i sina erfarenheter. Det kan också vara intressant att se hur mentala hälsobehandlingar var annorlunda jämfört med de som kunde ha använts idag.

Skriv om en berömd historisk figur

Andra kända historiska siffror kan också göra bra fallstudieämnen. Eleanor Roosevelt, Napoleon, Adolph Hilter, George Washington, Abraham Lincoln och många andra kända (och ökända) personer kan eventuellt fungera som ämne för din fallstudie. Självklart kommer detta att innebära viss läsning och forskning om ditt valda ämnes liv och prestationer, men det kan säkert göra ett intressant papper.

Fokusera på en fiktiv karaktär eller en berömd litterär figur

Ett annat roligt och intressant tillvägagångssätt är att göra en fallstudie av en av dina favoritfiktiva tecken.

Du kan välja att ta itu med en klassisk karaktär som Shakespeare's Macbeth eller Romeo eller Jane Austens Elizabeth Bennet eller Fitzwilliam Darcy. Eller i stället kan du välja att fokusera på en mer modern litteratur som Suzanne Collins Katniss Everdeen eller JK Rowlings Harry Potter.

Skriv om någon du vet

I vissa fall kan din instruktör tillåta dig att skriva din fallstudie på en person som du vet. Ett sådant projekt kan emellertid kräva speciellt tillstånd från skolans institutionella granskningsråd. Du kan också behöva eller helt enkelt föredra att använda en pseudonym för att skydda ditt ämnes identitet och integritet.

Denna typ av projekt kräver ofta att du intervjuar ditt ämne och eventuellt pratar med andra källor som känner till ämnet som vänner och familjemedlemmar.

Ett ord från

Som du kan se finns det många bra alternativ där ute när du väljer ett ämne för din fallstudie. Först och främst, börja alltid med att uppmärksamma instruktionerna från din instruktör. I många fall kommer det att finnas specifika riktlinjer om vem och vad du får skriva om. Tala om din ämnesidé med din instruktör innan du börjar se till att du har tillstånd att fortsätta med ditt projekt.

> Källor:

> Rolls, G. Classic Case Studies i psykologi. New York: Routledge; 2014.