Är du trött på din oroliga tonåring?

Självvård är viktigt för någon förälder

Att höja tonåren, även under bästa omständigheter, kan vara en utmaning. Men om du har en orolig tonåring på händerna, kan ungdomar vara ganska tumultuösa.

Oavsett om du har att göra med utegångsavbrott och truancy eller om du är orolig för missbruksproblem och juridiska problem, kan du oroa dig för en orolig tonåring för att hålla dig uppe på natten. Och du kan bli trött på att hantera beteendeproblem, humörsvängningar, arg utbrott eller hemligt beteende.

Föräldrar till oroliga tonåren måste lära sig sätt att jonglera sina tonåringar med sina egna behov. Utmattade föräldrar måste hitta sätt att fylla på sig själva, vilket ofta faller vid vägen när man försöker hantera en högrisk ungdom.

Om du vill kunna vara bäst, är det viktigt att ta hand om dig själv. Ladda batterierna så att du är utrustad med att hantera en orolig tonåring.

Erkänna utan skuld

Inse att du är utmattad från att hantera dina tonåringar problem. Känn dig inte skyldig, och slå inte dig själv.

Det är normalt, du är mänsklig, och det är en utmaning att hantera alla svåra människor. När den svåra människan bor i ditt hus och beror på dig, är det ännu mer avtappning.

Innrätta det för någon annan. Oavsett om det är en vän, en familjemedlem eller en terapeut som pratar om dina känslor kan det hjälpa. Att höra ett yttre perspektiv kan hjälpa dig att se något du saknar eftersom du är så nära problemet.

Planera tiden att ta hand om dig själv

Se till att din gör-lista inkluderar att ta hand om dig själv. Ta bort tid för att delta i dina egna medicinska möten och ta hand om din hälsa.

Och se till att du planerar tid för fritidsaktiviteter. Oavsett om du tar en kopp kaffe med en vän eller registrerar dig för en klass som du vill ta, avsätt någon tid för saker du gillar att göra.

Det är lätt att sätta dig själv sist. Men självomsorg är en viktig del av vården av andra. Så planera lite tid för dig själv varje dag och hugga ut större perioder för att delta i roliga aktiviteter minst ett par gånger i månaden.

Hitta support

Försök hitta andra föräldrar i liknande situationer att prata med. Överväg att delta i en supportgrupp personligen eller online.

Stödgrupper har en lång historia av att ge trygghet och en känsla av gemenskap till människor som hanterar liknande frågor. Föräldrars stödgrupper är utformade för att utbyta information, minska stress och hjälpa till att hitta sätt att hantera.

Det är som att coachas, stöds, utbildas och omhändertagits av andra föräldrar i samma båt. Andra föräldrar som ökar oroliga tonåren kommer att förstå stressen du känner och pratar med dem kan vara ganska till hjälp.

Öva Mindfulness Färdigheter

Det kan tyckas att det är frestande att rehash alla saker som gick fel igår eller oroa sig för alla saker som kan gå fel imorgon. Men overthinking hjälper inte.

Lär dig uppmärksamhetsförmåga så att du kan vara här och nu. Mindfulness-färdigheter kan tysta din hjärna och hjälpa dig att få en känsla av lugn, även i mitten av kaos.

Ta hand om din kropp

Kanske är träning det sista du tycker om när du är utmattad, men att flytta din kropp är energiserande.

Det håller dig också frisk och hjälper dig att tänka tydligare.

Så gå för regelbundna promenader, lyft vikter eller anmäl dig till en klass. Att ta hand om din fysiska hälsa hjälper dig att bäst hantera din mentala hälsa.

Det är också viktigt att du får tillräckligt med sömn. Att stanna upp för sent och att köra ner kommer bara att förena dina problem.

Sök professionell hjälp

Tveka inte att prata med en mentalvårdspersonal. Att tala med en terapeut kan hjälpa dig att hitta copingstrategier och stresshanteringstekniker.

Du kommer också att vara en bra förebild för din tonåring när du visar att du uppskattar att du tar hand om dig själv och din mentala hälsa.

Om du tycker att du kan dra nytta av att tala med en psykiatrisk specialist, prata med din läkare.

> Källor

> Miller CJ, Brooker B. Mindfulness programmering för föräldrar och lärare till barn med ADHD. Kompletterande terapier i klinisk praxis . 2017; 28: 108-115.