Alkoholistiska barn kan bli superansvariga

Eller de kan vara super oansvariga

Många barn som växte upp i alkoholhushåll tenderar att bli superansvariga med en tendens till perfektionism. Eftersom de utsattes för hård, ibland orimlig kritik från sin alkoholistiska förälder, försöker många barn av alkoholister vara "perfekta" för att undvika kritik. Denna "lösning" av hyperansvar kan motiveras av annan dynamik hos en alkoholisk familj.

Å andra sidan, när deras försök till perfektionism naturligtvis faller, ger vissa vuxna barn av alkoholister upp och går motsatt, blir super oansvarig.

Dessa gemensamma egenskaper kan inte bara förekomma hos barn av alkoholister, de kan vara ett resultat för barn som möter andra känslomässiga utmaningar när de växer upp.

Följande kommentarer om att bli superansvarig har lämnats av läsare av .com Alkoholisms webbplats när de ställde frågan: " Hur känner du dig växande med en alkoholig förälder har du förändrat dig? "

Ta alltid ansvar
Jag skylder mig för allt och tar alltid ansvar för problem som inte är mina egna. Jag lägger så mycket på relationer som är oönskvärda och försöker behålla min egen glädje genom att se till att jag kan göra dem glad omkring mig. - Nitten

Mycket konkurrenskraftig perfektionist
Jag är en perfektionist, mycket konkurrenskraftig och överdriver mig ofta. Jag känner att jag bara inte är ganska bra nog och det är väldigt viktigt för mig att vara bäst. Jag söker alltid godkännande. - Lärande

All-Or-No Attitude
Jag hade ingen aning om hur många aspekter av mitt liv som påverkades av att växa upp med drogalkoholberoende föräldrar. Lågt självkänsla, dålig hanteringskompetens, ilska, ett "behov att behaga" alla för att inte rocka båten. Allt-eller-ingenting-attityd. - Motta

Besatt av att vara bra nog
Jag har en tendens att vilja rädda människor och vänner är de jag tror jag kan hjälpa, annars varför skulle de vilja vara min vän? Jag är också besatt av att vara tillräckligt bra, ha tillräckligt bra hem och tenderar att göra perfektion. - Osynlig

Min föräldrars mor
Jag har varit moderen till mina föräldrar hela mitt liv. Eftersom jag är äldre nu och verkar väljusterad tar ingen i min familj eller vänner det på allvar när jag behöver hjälp. - Molly

Tar ansvar för alla
Jag tror inte att växa upp med en alkoholiserande mamma har gjort mig offer, men jag försöker ta på sig ansvaret för alla i mitt liv för att göra sina liv bättre i den utsträckning där deras välbefinnande kommer för sig själv. - Ally

Jag hade ingen barndom
Jag lärde mig i en mycket tidig ålder hur man tar på sig föräldrarnas ansvar - matlagning, städning, barnpassning, shopping, arbete etc. Jag hade ingen barndom, eller åtminstone en som jag skulle ha velat ha. Jag var alltid fast hemma och gjorde sysslor medan en av mina föräldrar var i baren. - Alley

Försöker fixa andra
Jag befinner mig fortfarande försöker fixa alkoholisterna i den här världen. Jag har varit en drog- och alkoholrådgivare nu i 13 år. Jag försökte göra saker bättre för alla alkoholister genom att fixa dem. När jag var yngre försökte jag fixa andra - äldsta dotter

Är du superansvarig?

Har du en tendens att ta på sig ansvar som verkligen inte hör till dig? Har du en perfektionist? Du kan ha påverkats av att växa upp i ett alkoholhushåll på andra sätt som du inte inser.

Ta denna frågesport för att få en uppfattning om hur mycket du kan ha påverkats.

Återgå till: Effekterna av att växa upp med en alkoholisk

källor:

Vuxenbarn av Alkoholistiska Världstjänstorganisationen, "Tvättserviceförteckningen - 14 Egenskaper hos ett Alkoholhaltigt Barn" (Tillskrivet Tony A., 1978). Åtkomst till november 2010.

Janet G. Woititz, "The 13 Characteristics of Adult Children," The Awareness Centre. Åtkomst till november 2010.

Substansmissbruk och Mental Health Services Administration. " Att hjälpa dig själv läka: En återställd kvinnas handledning för att hantera problem med barns missbruk " Uppdaterad 2008.