Vad är emotionell validering?

Människor med borderline personlighetsstörning kämpar med känslor

Individer med borderline personlighetsstörning (BPD) kan ha mycket starka känslomässiga svar på händelser som verkar mindre än utanför observatörer. Som ett resultat, upplever personer med BPD ofta känslomässig ogiltigförklaring , det vill säga andra reagerar på sina känslor som om dessa känslor inte är giltiga eller rimliga.

Uppriktigt sagt, om du är vän eller familjemedlem till någon med BPD, kan det vara väldigt svårt att få ett validerande svar på känslor som verkar stå i proportion till situationen.

Men det är säkert att det inte hjälper till att ogiltiga ditt älskade svar.

Vad är emotionell validering?

Emotionell validering är processen att lära sig om, förstå och uttrycka acceptans av en andras känslomässiga upplevelse. Emotionell validering skiljer sig från känslomässig ogiltigförklaring, där en andras känslomässiga upplevelser avvisas, ignoreras eller bedöms.

Några dominerande psykologiska teorier om personlighetsstörning (BPD) hävdar att många personer med BPD inte fick tillräcklig känslomässig validering under utvecklingens gång (se även " emotionellt ogiltig miljö "), vilket kan vara en faktor i utvecklingen av känslighetsdysregulering som kännetecknar störningen.

En nyckel till att lära sig att validera andras känslor är att inse att validering av en känsla betyder inte att du håller med den andra personen eller att du tycker att deras känslomässiga svar är motiverade.

Snarare kommunicerar du med dem att du förstår vad de känner, utan att försöka prata dem ut ur känslan eller skam dem för känslan.

Steg ett: Identifiera och bekräfta känslan

När du validerar ett emotionellt svar är det första steget att erkänna de känslor som den andra personen har.

Det kan vara svårt om den andra personen inte klart har kommunicerat sina känslor, så du kanske måste fråga dem vad de känner, eller gissa och fråga dem om du har rätt.

Föreställ dig att din älskade är arg på dig. Du kommer hem från jobbet, och de uppträder illa (även om de inte uttryckligen anger det).

Om din älskade redan har meddelat att de känner sig arg, kan du till exempel bara erkänna att de känner sig så här: "Jag förstår att du är arg."

Om de inte har kommunicerat detta, men de verkar arg, kan du säga, "Du verkar verkligen arg. Är det vad som händer? "

Steg två: Bekräfta källa till känslan

Nästa steg är att identifiera situationen eller cue som utlöste känslan. Fråga personen vad det är som orsakar deras svar. Till exempel kan du säga, "Vad är det som gör att du känner så?"

Du älskade en kanske eller inte kan kommunicera detta tydligt. De kan inte ens förstå vad som händer, eller de kan vara ovilliga att formulera vad som utlöst känslan. I det här fallet kan du bara behöva erkänna att något verkar göra dem upprörda, och att du skulle vilja veta vad som händer, men det är svårt att utan en tydlig känsla av situationen.

Steg tre: Bekräfta känslan

Föreställ dig att din älskade kan kommunicera källan till deras känslor: De svarar att de är arga eftersom du är 15 minuter sen kommer hem från jobbet. Och kanske för dig, deras nivå av ilska verkar obefogad med tanke på situationen. Du kan fortfarande validera sina känslor genom att meddela att du accepterar vad de känner (även om du inte följer deras resonemang).

Till exempel kan du bara säga, "Jag vet att du känner dig arg eftersom jag var 15 minuter sen kom hem. Det var inte min avsikt att ilska dig Jag satt fast i trafiken. Men jag kan se att väntan på mig gjorde dig upprörd. "Du behöver inte be om ursäkt för ditt beteende om du inte tycker att du gjorde någonting fel.

Men genom att erkänna de känslor din älskade har, kan du faktiskt diffusa situationen.

Validering är inte uppsägning

Tänk på att validering av andras känslor inte betyder att du avgår dig att behandlas dåligt. Om din älskade uppträder otillbörligt eller aggressivt, är det bästa sättet att ta bort dig från situationen.

Berätta för dem att du vill kunna prata med dem om situationen, men att du inte kan göra det produktivt tills de kan kommunicera med dig lugnt, så du kommer tillbaka senare när det verkar som rätt tid.

Validerande kommer inte att göra känslan bort

Det är också viktigt att komma ihåg att att validera din älskade känslor vanligtvis inte kommer att göra känslorna borta. Det kan diffusa situationen, och det kommer sällan att göra situationen värre, men det betyder inte att din älskade kommer att känna sig bättre direkt.

Kom ihåg att det inte är ditt jobb att få känslan att gå, även om du kan välja att vara stödjande. Snarare kan erkännande och validering av personen hjälpa dem att hitta sin egen väg att reglera känslorna.

källor:

Fruzzetti AE, Shenk C. "Främja Validating Responses in Families." Socialt arbete inom psykisk hälsa , 6 (1): 215, 2008.