Anknytningen mellan bipolär sjukdom och hyperseksualitet

Hur mani kan påverka ditt sexliv

Bipolär sjukdom, även känd som manisk depression, är en diagnos som ges till dem som upplever svepande humörsvängningar som sträcker sig från depressiva nedgångar till maniska höjder. Det är en sjukdom som kan ha en rad olika negativa effekter på ditt liv, inklusive irritabilitet, psykos, ledsenhet, låg energi, låg motivation eller förlust av intresse i tidigare roliga aktiviteter.

Hur bipolär sjukdom kan påverka ditt sexliv

Förutom dessa mer generella symptom kan bipolär sjukdom också påverka ditt sexliv , vilket leder till en drastiskt ökad libido under perioder av mani. Vissa som upplever denna ökade sexualitet kan få diagnosen hypersexualitet eller sexuell missbruk , en diagnos som fortfarande har stor kontrovers inom såväl psykologi som sexualitet. Det finns de som tvekar att patologisera sexualitet på detta sätt. Det är trots allt svårt att mäta hur mycket könsdriften är för mycket.

Oavsett vad du väljer att kalla det, men om dessa symptom blir störande för ditt liv, är det värt att söka hjälp.

Förstå hyperseksualitet

Hypersexualitet definieras som ett ökat behov eller ett tryck för sexuell tillfredsställelse. Det kan ofta vara ett symptom på mani , och kan också innehålla minskad hämning eller ett behov av "förbjudet" kön.

Hypersexualitet är listad som ett av de diagnostiska kriterierna för bipolär sjukdom, så det är en vanlig del av bipolär sjukdom.

Förståligt, om du upplever en manisk episod och du succumbar till dina uppmaningar, sätter du dina relationer i fara, såväl som dig själv. Obehindrad hypersexualitet kan ge dig en ökad risk att få en sexuellt överförd infektion (STI).

Förståelse av sexuell missbruk

Sexuell missbruk, som också kallas tvångssyndrom, tänker på och engagerar sig i sexuellt beteende så ofta att det stör dina relationer, din hälsa, ditt jobb eller andra aspekter av ditt liv. Det kan skada många aspekter av ditt liv om det lämnas obehandlat.

Sexuell missbruk kan vara lika destruktiv som beroende av kemiska ämnen. Beräknat tre till sex procent av vuxna i USA, främst män, är sexuellt beroende. Även om sexuell missbruk inte är upptagen som en störning i den nuvarande Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5), kan den diagnostiseras som en impulskontroll störning i den nuvarande internationella klassificeringen av sjukdomar (ICD-10), vilket är Den internationella standarden för diagnos.

Beteenden associerad med sexuell beroende

Några av de specifika beteenden som hör samman med sexuell missbruk inkluderar:

Det är viktigt att notera här att något av dessa beteenden i sig inte utgör en beroende.

Konsekvenser av kompulsivt sexuellt beteende

Dessa tvångsmässiga sexuella beteenden kan bära ett högt pris. Finansiellt kan de leda till upprörande avgifter från prostituerade eller telefonkönslinjer. Professionellt kan ditt beteende leda till att du förlorar ditt jobb. Personligen kan dina relationer, intima och på annat sätt skadas. Hälsosam, om du är oskälig, kan sexuella kontakter leda till sjukdom.

Om du är orolig för ditt eget beteende, prata med din läkare eller till en annan sexualitetsprofessor.

Du kan behöva ytterligare sexuell rådgivning / terapi förutom den behandling du redan tar emot för bipolär sjukdom.

> Källor:

> Kraus SW, Voon V, Potenza MN. Neurobiologi av tvångssyndrom: Emerging Science. Neuropsykofarmakologi . 2016; 41 (1): 385-386. doi: 10,1038 / npp.2015.300.

> Mayo Clinic Staff. Kompulsivt sexuellt beteende. Mayo Clinic. Uppdaterad 5 oktober 2017.