Behandling för säsongsbetonad störning

Eftersom dagarna blir kortare och mörkare på hösten och vintern börjar många människor uppleva symtom på säsongsbetonad störning , även känd som SAD. Denna stämningsstörning är kopplad till säsongsförändringar i ljus och är markerad av perioder av depression, trötthet och social undvikning. Dessa symtom börjar vanligtvis under senhösten, eftersom dagsljuset förkortas och fortsätter genom vintrar markerade med gråhimmel, mindre solljus och kallt väder som håller människor inomhus.

Symtom på SAD inkluderar:

Lyckligtvis behöver personer som upplever årstidsrelaterad sjukdom inte flytta till soligt tropikerna för att hitta lättnad. Inte heller behöver de helt enkelt tuffa det och vänta på de soligare dagarna på vår och sommar. Tack vare en relativt enkel terapiteknik kan SAD-patienter ljuka sina humör och deras miljöer.

Forskning om behandlingar

I en viktig studie om behandlingar för Seasonal Affective Disorder exponerade forskare deltagare till ljusa ljus som var 10 till 20 gånger ljusare än vanliga inomhusljus. En grupp utsattes för dessa ljus under ungefär en och en halv timme på morgonen, medan en andra grupp utsattes för ljusen för samma tid på kvällen.

En tredje grupp fick en placebobehandling. Resultaten avslöjade att deltagare som var utsatta för morgonens ljusa behandlingar upplevde full eller nästan full lindring från depression.

tips

Om du upplever symptom på säsongsdepression finns det ett antal olika sätt att hantera. För mild depression, överväg att få mer sol exponering under dagen.

Ta en middagstur för att få så mycket sol som möjligt för att lindra symtomen. För mer allvarliga depressioner, kontakta din läkare för behandlingsråd. Ljusterapi, antidepressiva medel och psykoterapi är alla möjliga alternativ, men det är viktigt att diskutera dina problem med en psykiatrisk vårdpersonal för att säkerställa att din valda behandling är det bästa valet för dina specifika behov.

referenser:

Eastman, Ch. JAG.; Young, MA, Fogg, LF, Liu, L., & Meaden, PM (1998). Ljus ljusbehandling av vinterdepression: En placebokontrollerad studie. Archives of General Psychiatry, 55, 883-889.