Använd dessa läsämnesidéer för hjärnhälsa och fitness

Håll din hjärna engagerad i en bok

När det gäller att hålla ditt sinne ungdomligt och hjärnans hälsosamt , är läsning en bra tidsfördriv för människor i alla åldrar. Även om en av nycklarna till livslängd är en aktiv livsstil, är vila och avkoppling en viktig del av den livsstilen. Men istället för att titta på ett par timmar tv på slutet av dagen, försök att hämta en bok. Din hjärna kommer tacka för utmaningen att lära dig något nytt.

Genom att lära sig nya koncept och idéer från läsning börjar din hjärna att skapa kontakter och se dessa begrepp i vardagen. Till exempel läs en bok om arkitektur och du kommer att se på byggnader annorlunda. Oavsett om du är en ivrig läsare som bara sitter fast i en ruta eller du försöker hämta en läsvanor, här är några bra idéer för bra läsning för att hålla din hjärna aktiv .

Biografi

Daly och Newton / OJO Images / Getty Images

Biografier kan ge dig ett helt nytt perspektiv inte bara på händelser som omfattar ämnets liv utan också hur människor tänker och reagerar på händelserna kring dem. Alltför ofta hör vi om kända personer genom media eller om historiska figurer genom läroböcker.

Det kan vara lätt att glömma att bakom all glamour och politik finns det verkliga människor med rädslor, ambitioner, hopp och drömmar. Välj någon som intresserar dig och läs deras biografi - du kommer nog aldrig tänka på dem på samma sätt igen.

Historia

Hero Images / Getty Images

Historien kan vara helt fascinerande. Välj en era som appellerar till dig och dyka in. Din hjärna kommer att få ett träningsprogram som kommer ihåg händelser, människor och tider. Du kommer att börja se länkar.

Några av de mest intressanta historikböckerna spårar en enda idé, produkt eller trend. Lär dig hur saltformade nationer, hur sjukdom och sjukdom slutade imperier, och hur kulturer har samband.

Utländska författare

Caiaimage / Getty Images

Att läsa utländska författares verk kan ge anmärkningsvärd inblick i andra kulturer och platser. Från detaljer som olika vardagliga tullar till större skillnader som utsikter på liv eller religion, när böcker skrivs för andra människor och språk kan du lära dig ännu mer om du är villig att öppna ditt sinne.

Poesi

Hero Images / Getty Images

Poesi är en av de mest underrated typerna av läsning. Poems utmanar verkligen hjärnan genom att engagera sig i symbolik, allegori och oklara betydelser. Ta upp en antologi av dikter och välj en dikt per dag. Tillbringa lite tid på dikten, läs den högt och låt din hjärna linda runt poetenes ord, betydelser och avsikter. Eller bara njut av.

Klassisk litteratur

Ta en Pix Media / Blend Bilder / Getty Images

Klassikerna är klassiker av en anledning. Vad vi anser klassisk litteratur innehåller några av de bästa skrivningarna i världen. Plocka upp Dickens och få en dubbel behandling: Inblick i historiska England och karaktärsgraden.

Klassikerna kan känna sig täta först, men efter de första sidorna kommer du att anpassa dig till skrivandet och bli dras in på en annan tid och sätt att tala. Arbeta din hjärna genom att läsa äldre språk och längre meningar.

Vetenskap

Frank P wartenberg / Picture Press / Getty Images

Vetenskapsböcker är fantastiska. Det finns många vetenskapsjournalister som lägger ut böcker som förklarar begrepp och idéer väl. Vetenskap är verkligen en historia om ett fenomen. Välj ett ämne-astronomi, fysik, kemi - och hitta en bok som ser bra ut. Du kommer snart vara en expert, eller åtminstone mer utbildad.

Hur Tos

Daniel Ingold / Cultura / Getty Images

Lär dig hur du bygger en båt, även om du inte planerar att göra en båt. Ta reda på hur man lagar mat du aldrig kommer att förbereda. Få scoop på hur man överlever i vildmarken, även om du är mer av en homebody. Det finns hundratals roliga att läsa och intressanta "hur man" böcker där ute. Välj bara en och lär dig allt du kan. Din hjärna kommer att bli utmanad genom att visualisera projektet, föreställa sig hur du skulle göra det och alla steg som är inblandade i planeringen. Bonuspoäng om du faktiskt lär dig kompetensen och sätter den i god användning!

Konst, mode och design

Caiaimage / Getty Images

Dessa böcker är ofta de dyraste, men ditt lokala bibliotek har sannolikt vackra konstböcker från olika perioder som du kan bläddra igenom gratis. Bläddra igenom de underbara bilderna i dessa böcker. Träna din hjärna för att förstå olika teman, bilder och trender i arkitektur eller mode (till exempel). Snart ser du inflytandena i byggnaderna runt dig eller på kläderna som folk bär. Lär din hjärna ett nytt sätt att titta på saker.

Resa

Dan Brownsword / Cultura RM Exklusiv / Getty Images

Reseböcker är ofta roliga, informativa och detaljerade. Kolla in några om platser som intresserar dig och läser upp dem. Planera en resa som du aldrig får ta. Planera alla detaljer-hotell, restauranger, webbplatser. Gör detaljerade resplaner och budgetar. Din hjärna kommer att bli utmanad genom schemaläggning, priser och detaljer om kultur och historia. Eller bara njut av berättelserna från andra människors äventyr (och missadventures).

Religion och kultur

Medkännande ögonstiftelse / Robert Kent / DigitalVision / Getty Images

Vi hör om religioner och platser på nyheterna och har åsikter om dem, men i verkligheten vet vi lite. Hämta en bok om islam och utveckla en förståelse för en av världens största religioner. Eller prova buddhismen, judendomen eller katolicismen. Lär dig om kulturerna i Centralamerika, Östafrika eller Sydostasien. Ju mer du läser desto mer lär du dig - och kanske desto bättre kommer du att uppskatta dina medmänniskor.