Använda musik för att hantera humörsymtom i BPD

Det gör och inte gör det för att klara av musik i personlighetstörning i gränsen

Människor med borderline personlighetsstörning (BPD) upplever intensiva känslor . En enkel hanteringsstrategi som hjälper till att hantera dessa känslor är musik - vilken forskning visar kan påverka hur en person känner och tjänar som en form av personligt uttryck eller kommunikation.

Hur musik kan hjälpa en person med BPD Cope

Musik kan hjälpa människor med borderline personlighetsstörningar på några olika sätt.

Först, för vissa människor, absorberar musiken tillräckligt att lyssna på det kan distrahera dem från vad som helst annat kan hända. För det andra kan musik faktiskt hjälpa till att ändra en persons emotionella tillstånd - det finns bevis för att lyssna på musik kan förändra människans humör och hur de känner. För det tredje kan musikterapi och andra former av konstterapi , som dans eller drama, hjälpa en person att kommunicera sina känslor.

Förutom att lyssna på musik skapar vissa människor musik som en form av coping eller expression. Detta kan göras ensamt eller i gruppinställning.

När och var du ska använda musik

En av fördelarna med musik är att du kan lyssna på det i en mängd olika miljöer. Till exempel kan du lyssna på musik i privatlivet för ditt eget hem eller i bilen. Om du är på ett offentligt ställe kan du sätta på hörlurar och bli absorberad i en sång som du väljer.

I stället för att lyssna eller skapa musik själv kan du prata med din läkare om att delta i en form av individ- eller gruppmusicterapi.

Detta kan ge ännu större fördel för din vård. Musikterapi kan också vara en del av ett större behandlingsprogram för din personlighetsstörning.

Välja humör-inkongruent musik

När du lyssnar på musik är det en bra idé att välja humör-inkongruent musik om du upplever negativa känslor.

Att välja humör-incongruent musik innebär att du väljer musik som är direkt motsatt av det du känner. Så om du känner dig ängslig, välj något lugnande och avkopplande. Om du känner dig ledsen, välj glädjefull musik. Om du är arg, välj nyckfull eller lugnande musik. Bli inte dras in i din favorit sörjande eller arg sång.

Vad betyder detta för mig?

Att lyssna på musik är ett enkelt, billigt och säkert sätt att mår bra - det borde inte användas som ett alternativ till medicinsk terapi som din läkare tillhandahåller. Det är helt enkelt ett extra verktyg som du kan använda för att hantera störande känslor. Om du är intresserad, tala med din läkare för att se om musikterapi är ett alternativ för dig.

källor:

Linehan, MM. "Färdighetsutbildningshandbok för behandling av Borderline Personality Disorder". New York: Guilford Press, 1993.

US National Library of Medicine. PubMed Health: Borderline Personality Disorder. Hämtad 8 december 2015.

Västfjäll D. Emotionsinduktion genom musik: En genomgång av det musikaliska humörinduktionsförfarandet. Musicae Scientiae , 2001 173-211, 2001-2002. Falla, 5 (1): 173-211.