Att hantera kritik när du är en vuxen med ADD

Din ADD bör inte hindra dig från att hantera kritik effektivt

Som vuxen med ADD kan du ha fått en livstid av negativ feedback kring beteenden. Det är inte konstigt att en person skulle känna sig känslig! Lägg till här en svårighet att hantera känslor och kanske ibland en tendens att överreaktera eftersom du känner saker så djupt. Alla dessa faktorer gör kritik särskilt svår.

Hanteringskritik med ADD

Medan du inte kan styra vad andra ska göra eller säga, kan du arbeta för att kontrollera hur du reagerar.

Vad är några sätt att hantera kritik så att det inte leder till onda utbrott, skada på dina personliga eller arbetsrelationer eller ytterligare skador på ditt eget självförtroende?

  1. Utveckla en medvetenhet om dina reaktioner. Hur tenderar du att reagera på kritik? Reagerar du annorlunda mot olika personer? Kommer du sannolikt att reagera defensivt även när kritiken är tjänad? Till exempel blir du arg när du blir ombedd att ta hänsyn till ett slarvigt fel?
  2. Var medveten om situationen och ditt förhållande till den person som ger kritiken. Om det här är en arbetssituation - och den kritiska personen är din handledare - måste du vara mycket försiktig med att hantera dina känslor. Ofta ber om tid att svara är den bästa strategin (räknat till tio innan du svarar är också till hjälp när det är möjligt!).
  3. När du står inför en situation där du får negativ feedback från en annan person, försök att gå tillbaka och utforska dina känslor. Använd självtalande. "Jag är ont och arg. Är detta en överreaktion? "
  1. Om du vet kommer det att finnas en växelverkan som är svår, träna dina svar på förhand. Repetera framför en spegel eller till och med framför en vän eller en vuxen familjemedlem. Sök deras feedback och råd.
  2. Om du glider upp och upptäcker att du har överreagerat till en situation, lämnar du lugnt och återvänder till samtalet när du känner dig bättre kontrollerad.
  1. Var snäll mot dig själv . Försök att inte vända den negativa återkopplingen inåt eller dölja den till den punkt det är skadligt för ditt självkänsla. Lär dig av vad som är bra feedback och ignorera resten.
  2. Om du är osäker på om dina känslor om en interaktion är lämpliga eller överdrivna, prata med en betrodd vän eller en vuxen familjemedlem för att få feedback.
  3. Var försiktig när du svarar på e-post, textning och sociala medier. Det är frestande att skriva och skicka ett omedelbart svar, men du kan ångra det senare. Ofta är det bästa svaret att inte göra någonting alls i minst några minuter medan du tar dig tid att tänka igenom det bästa svaret på det kritiska budskapet du har fått.
  4. När du svarar på e-post läser du och läser vad du har skrivit. Redigera innehåll som verkar vara olämpligt eller för starkt formulerat. Därefter - kontrollera att du bara skickar ditt svar till den person som ska läsa den, och inte till några cc'd individer.

Källa:

Kathleen G. Nadeau. Äventyr i snabb framåt: Liv, kärlek och arbete för ADD Adult. Brunner-Routledge. 1996.