7 tips för kvinnor med ADHD

Hantera dina symptom och leva ditt bästa liv

Många kvinnor känner en stor lättnad när de upptäcker att de har ADHD. De känner sig glada att det är "bara" ADHD för att de var skyldiga för sina kampar innan de blev diagnostiserade. Många kvinnor med odiagnostiserad ADHD känner sig otillräckliga och dumma.

Att ha ADHD är inte en reflektion av din intelligens. Faktum är att många människor med ADHD är extremt ljusa och har över genomsnittlig intelligens.

Men många kvinnor antar att anledningen till att de inte verkar kunna behärska de dagliga uppgifterna som andra människor verkar göra utan problem är att de inte är kloka.

Du kan uppleva:

Men när du inser att du har ADHD kan känslor av otillräcklighet försvinnas, vilket ger dig bättre möjlighet att behandla och hantera dina ADHD-symtom.

Varför visste jag inte att jag hade ADHD i skolan?

I allmänhet är flickor med ADHD mindre hyperaktiva och mer ouppmärksamma, vilket är en av anledningarna till att de är mindre diagnostiserade än pojkar. Det är mycket lättare för läraren att märka en hyperaktiv pojke än en dagdrömande tjej.

Det finns andra orsaker också. En intelligent tjej med ADHD kan med framgång dölja sin ADHD medan hon är i skolan. Skolan ger struktur och tidsfrister, vilka båda är mycket användbara när du har ADHD.

Klasser är små nog för att hon ska utveckla relationer med sina lärare, vilket ger henne extra motivation att studera och lämna in uppdrag i tid.

Flickor är mer bekymrade än pojkar om vad folk tycker om dem. De kommer att göra vad de kan för att passa lärarnas och medstudenternas förväntningar.

Detta kan leda till perfektion och ångest; Om kvaliteterna är bra, blir det vanligtvis inte röda flaggor upptagna.

Efter examen på gymnasiet kan problem börja visa sig. När skolstrukturen inte längre är på plats och den akademiska standarden är högre kan ADHD-symtomen börja orsaka problem. Detsamma gäller på arbetsplatsen, där du måste hantera din egen tid och inte ha lika mycket extern ansvarighet.

Kvinnor och hyperaktivitet

Ja, kvinnor kan diagnostiseras med hyperaktivitet-impulsivitet ADHD, men mindre ofta än kvinnor med ouppmärksam ADHD. Att ha hyperaktivitet ställer sina egna utmaningar. Det är till exempel svårt för en hyperaktiv kvinna att överensstämma med vad som allmänt är överens om att vara acceptabelt beteende för tjejer och kvinnor.

Om du har hyperaktiv-impulsiv ADHD eller en kombinerad typ kan du tänka dig som en Tomboy eftersom ditt beteende verkar så annorlunda än vad de sociala normerna är för tjejer. Du kanske tycker att du har mer fysisk energi än dina kamrater och blir anklagad för att prata hela tiden. Eftersom du verkade annorlunda kan du få minnen att känna sig avvisad, bedömd och utesluten av dina kamrater. Detta avslag kan också fortsätta i vuxenlivet.

Kvinnor och hemmet

Kvinnor med ADHD har en ytterligare källa till skam och skuld att män med ADHD vanligtvis inte står inför och som hanterar hemmet.

Traditionellt var kvinnorna ansvariga för hemmet, ta hand om hushållsarbete, tvätt, dagligvaruhandel, måltidsplanering , matlagning, barnomsorg, och ofta budgeteringen och fakturan betalar också.

Tyvärr för personer med ADHD är dessa saker väldigt svåra. De är vardagliga uppgifter utan extern deadline.

Det spelar ingen roll hur stödjande din partner är, att vi bor i det 21: a århundradet eller att du har jobb utanför hemmet, de flesta kvinnor känner att de borde vara bra på dessa saker. Det kan vara ett område med konstant kamp och kan ta en vägtull på ditt självkänsla .

Tips för att leva vidare

  1. Få diagnosen : Om du tror att du har ADHD men inte har officiellt diagnostiserats än, gör detta till din prioritet! Att diagnostisera har en mycket positiv effekt på hur du känner dig själv. En studie visade att kvinnor kunde förlåta sig för misstag tidigare och kände mer kontroll över deras nuvarande liv när de hade diagnostiserats med ADHD. Att veta att de inte var galen och att det fanns ett namn för vad de gick igenom gav en enorm lättnad.
  1. Sammanfattade villkor : ADHD reser sällan ensam, vilket innebär att du kan ha en eller flera andra villkor utöver din ADHD. Försök att inte känna dig orolig. Att veta vilka villkor du har har du möjlighet att behandla varje direkt, vilket i sin tur betyder att du kan vara din hälsosamaste. Det vanligaste samförståndet att kvinnor med ADHD-erfarenhet är depression, ångest, alkoholism, ätstörningar och kronisk sömnberövning. Ibland kan det vara svårt att veta vilket tillstånd som är för att de kan maskera varandra, så arbeta nära din läkare för att identifiera vilka du har.
  2. Låt gå av den inhemska skulden : Känn inte skuld eller skam att ditt hus inte är så snyggt som dina grannar. Det finns viktigare saker i livet att oroa sig för. Lär dig några ADHD-vänliga sätt att organisera och städa ditt hus, men låt det inte nibble bort på ditt förtroende. Dessutom är det bra att hyra en städare eller låta din make göra saker du inte är bra på, medan du fokuserar något som är lätt för dig att göra.
  3. Körning : Kvinnor med ouppmärksam ADHD har ökad risk för olyckor under körning på grund av deras otillräcklighet. Här är några säkra körstrategier. Överväg att köra bil med manuell växellåda i stället för automatisk eftersom det tvingar dig att vara mer engagerad i ögonblicket med och mindre sannolikt att zonera ut. Innan du börjar köra, stäng av telefonen så att du inte distraheras av inkommande samtal eller text. Tala inte på telefonen - även med ett headset. Drick aldrig och kör eller ta fritidsdroger eftersom dessa kan ytterligare minska din uppmärksamhet.
  4. Perfectionism : Släpp av behovet av att vara perfekt. Att sträva efter perfektion kan hjälpa dig att känna dig i kontroll, men du kanske tycker att du spenderar för mycket tid på små saker som inte har stor inverkan på ditt liv till nackdel för viktigare uppgifter. Till exempel kan du spendera timmar att hitta den perfekta storleken för en rapport för arbete, samtidigt som du försummar att starta en presentation som kommer i morgon. Eftersom du har sådana höga standarder för dig själv, kan det interna trycket vara perfekt också hindra dig från att starta en uppgift eftersom den känns överväldigande.
  5. Hastighet : Många kvinnor säger att det tar dem längre att göra saker som andra människor. Till exempel, regelbundna uppgifter på jobbet, kanske svara på e-post, arkiveringsformulär eller tidskrifter eller hushållsarbete. Om det här är sant för dig, så kan du inte inser att det finns några saker du kan göra med en rekordhastighet. Det kan vara problemlösande eller skapa en marknadsplan. Börja med att börja märka vad du verkar kunna gå snabbare än andra människor. Det är inte en tävling, men det kommer att hjälpa dig att inse att medan vissa saker tar dig längre, har du andra talanger som du kanske inte är vana att känna igen. När du kan ta en balanserad titt på dina styrkor och svagheter, kommer det att hjälpa ditt självförtroende och självförtroende.
  6. Hyperaktivitet : Om du har hyperaktivitet, hitta en övning eller sport och ta tid varje dag för det, på morgonen om möjligt. Det hjälper dig att känna dig fokuserad och lugn. Du kanske tycker att du har fler manliga vänner än kvinnliga vänner, och det är okej! Medan vissa vänner kanske säger att du bär dem ut med din energi, hjälper det dig också att se ut och känna minst 15 år yngre. Du kan också använda den på många positiva sätt. Jag känner en hyperaktiv kvinna som är på nästan alla välgörenhetsutskott i hennes samhälle. Alla vill att hon ska vara involverad på grund av hennes outtröttliga energi.

källor:

Kessler Z. ADHD Enligt Zoe: Den verkliga överenskommelsen om relationer, hitta ditt fokus och hitta dina nycklar. New Harbinger Publications. 2013.

Nadeau KG. Äventyr i snabb framåt: Liv, kärlek och arbete för ADD Adult. Brunner-Routledge, New York. 1996.