Bästa källor till fiskolja

Forskning har visat att fiskolja, som är rik på omega-3-fettsyrorna EPA och DHA, kan vara användbar vid behandling av depression. Epidemiologiska studier tyder på att antingen en brist på omega-3-fettsyror eller en obalans i förhållandet mellan omega-6 och omega-3-fettsyror kan kopplas till ökade depressionsnivåer. Vidare stödjer en handfull små, väldesignade studier användningen av fiskolja som ett tillägg till antidepressiv terapi.

Men inte alla fiskar skapas lika, dock.

Källor för omega-3 fettsyror

Den bästa källan till omega-3-fettsyror från fisk är vildfisk från norra vatten. Vilda fiskar äter mycket alger, som är rika på omega-3 fettsyror. Farm uppfödda fiskar bör undvikas eftersom de generellt matas mat som är låg i omega-3 fettsyror, såsom majsmjöl.

Möjlig tungmetall och bekämpning av bekämpningsmedel är också ett problem som bör beaktas vid inköp av fisk. De mindre kallvattenfisken, som sill, makrill, lax och sardiner, är dina bästa val. Större fisk och odlad fisk kan ackumulera toxiner i deras vävnader. Kvicksilver, polyklorerade bifenyler (PCB), dioxiner och bekämpningsmedelsrester är de mest oroliga toxinerna. Vid denna tidpunkt menas det att fördelarna med att konsumera fisk överväger riskerna för de flesta människor.

Fiskolja

Om en person inte gillar att äta fisk är ett annat bekvämare alternativ att ta ett fiskoljettillskott.

Förutom att det är bekvämare, tyder studier på att fiskolja-tillskott är mycket mindre sannolikt än att fisken innehåller föroreningar, på grund av den rening som uppstår under tillverkningsprocessen. Gravida kvinnor och barn bör i synnerhet ta fiskolja tillskott i stället för att äta fisk för att undvika denna förorening.

Om du tar fiskolja eftersom du har höga triglycerider, en typ av fett som är förknippad med ökad risk för hjärtsjukdom, kan din läkare ordinera en receptfri fiskolja som Lovaza till dig. Receptfiskoljekapslar innehåller högrenad fiskolja med en högre koncentration av omega-3-fettsyror än de flesta oljekapslar som inte är diskreta. Detta är till hjälp för förhållanden som höga triglycerider där större doser av omega-3-fettsyror behövs.

Andra bra kosttillskott för omega-3-fettsyror inkluderar linfrön, nötter och befästa livsmedel som vissa märken av ägg, mjölk och apelsinjuice. Dessa alternativ är särskilt bra för dem på vegetarisk eller vegansk kost som kanske vill undvika vissa animaliska produkter som fisk.

källor:

"Fisk: Vän eller fiende?" Harvard TH Chan Folkhälsohögskolan . Ordförande och medlemmar i Harvard College.

Mayo Clinic Staff. "Triglyercides: Varför gör de materia?" Mayo Clinic. Mayo Foundation för medicinsk utbildning och forskning. Publicerad: 15 augusti 2015.

"Omega-3 Fish Oil Supplements and Prescriptions." WebMD. WebMD, LLC. Recenserad av: David Kiefer, MD den 1 maj 2015.

Rakel, David. Integrativ medicin . Andra ed. Philadelphia: Saunders Elsevier, 2007.