Är scenskräcken en fobi?

Hantering av scenskräck

Stage skräck är inte allmänt tänkt som en fobi, trots sin förmåga att nästan förkrossa artister av alla slag. Officiellt kan det dock kategoriseras som en delmängd av glossofobi , eller rädsla för allmänhetens talande, vilket i sig är en typ av social fobi . Stageskräck kan uppstå plötsligt eller gradvis och kan vara mild eller svår.

Vem får scenskräck?

Den som utför på ett offentligt stadium, från barn i skolan till professionella aktörer, är potentiellt i riskzonen för scenskräck.

Hollywood lore är fylld med berättelser av artister som har kämpat med denna fobi, från Rod Stewart till Mel Gibson. Ett av de mest kända och bäst dokumenterade exemplen är Carol Burnett, som påstås ha kastat upp varje kväll före varje show.

Varför utföra med scenskräck?

Det kan vara extremt svårt för nonperformers att känna till varför någon skulle välja en karriär eller hobby som orsakar en sådan uppenbar nöd. Om du lider av scenskräck, har du förmodligen behandlat oändliga frågor från familj och vänner om varför du sätter dig själv genom plågan.

Svaret är enkelt. Att utföra är "i blodet". De flesta artister kan inte föreställa sig att de inte utför det, eftersom det är vad de tycker de föddes att göra. Arbetets kärlek är kraftfullt nog att övervinna bristen på stabilitet, de oändliga avslagen och de tidiga morgonrepetitionerna. Stage skräck är bara ett annat hinder som måste hanteras i strävan efter drömmen.

Symptom på scenskräck

Stage skräck tenderar att manifestera sig något annorlunda än de flesta fobier. Endast sällan hindrar fobi faktiskt förmågan att arbeta. Istället tenderar det att visas under tiden som leder fram till auditionen eller prestanda. Trots att varje persons reaktioner är unika, följer de flesta fall av scenskräck ett rimligt förutsägbart mönster.

Fobien börjar i allmänhet veckor eller månader före uppträdandet, som ofta uppträder som en generaliserad ångest på låg nivå. Om du har detta tillstånd kan du börja känna dig hyperalert, hoppfull och full av energi. När prestationsdatumet närmar sig förvärras symtomen. Några timmar före visningstiden kan du uppleva mer traditionella fobi-symtom, inklusive mag-tarmproblem som kräkningar eller diarré, irritabilitet, humörsvängningar, tremor och hjärtklappningar.

När du tar till scenen tar din performerinstinkt över. De flesta lider av scenskräck rapporterar att de har få, om några symtom under prestanda. Du kommer sannolikt att spela upp din publiks energi, så att du kan gå helt och hållet i karaktär och glömma din tidigare nöd.

Många artister upplever en typ av eufori, som liknar en löpare hög, både under och efter en show. Denna skynda av adrenalin kan delvis förklara varför symptomen på scenskräck så fullständigt försvinner när man faktiskt konfronterar föremålet för din fobi.

Coping with Stage Fright

Trots att din prestanda inte påverkas är det viktigt att hitta hälsosamma sätt att hantera scenskräck. Många artister vänder sig till självmedicinering, med alkohol eller droger, i ett försök att tråkiga smärtan.

Detta är aldrig ett bra val för alla eftersom det kan bli en farlig cykel och eventuell missbruk för dem som utför regelbundet.

Stage Fright Treatment Options

Om du lider av fasskräck, överväga att söka hjälp från en psykiatrisk proffs . Som någon fobi är scenskräck mycket behandlingsbar. Ett populärt alternativ är kognitiv beteendeterapi . Många människor med scenskräck ritar på övertygelser om att deras prestanda inte kommer att vara "tillräckligt bra" och därigenom besvikna publiken och förstöra sin egen karriär. Terapi kan hjälpa dig att lära dig att ersätta dessa negativa meddelanden med mer rationella tankar.

Du kommer också att lära sig avslappningsövningar som du kan göra när ångest blir överväldigande.

Stage skräck är anmärkningsvärt vanligt, och många artister söker aldrig hjälp. Med korrekt behandling kan dock tillståndet hanteras framgångsrikt.

Källa:

American Psychiatric Association. (1994). Diagnostisk och statistisk manual för psykiska störningar (4: e upplagan) . Washington, DC: Författare.