Bananer och ditt humör

Bananer innehåller serotonin, men kommer att äta dem göra dig lyckligare?

Om några hälsowebbplatser ska tros är bananer mer än ett bekvämt mellanmål: De är ett mirakelbota för många villkor. En av dessa är depression , baserat på det faktum att bananer innehåller serotonin . Du har ingen tvekan hört talas om denna hjärnkemikalie, en naturligt förekommande neurotransmittor som bär signaler längs och mellan nerverna. En viktig funktion av hjärnserotonin är att balansera humör och bidra till välbefinnande och lycka, varför många antidepressiva medel är utformade för att öka serotoninnivåerna i hjärnan.

Bananer för lycka: Det är en tilltalande idé, men sparar den ut?

Bananer och Serotonin

Det finns ingen tvivel att bananer innehåller serotonin, men att ta en till ett mellanmål eller lägga till det på din smoothie kommer inte att lyfta din ande när du är nere eftersom serotonin i bananer inte passerar blod-hjärnbarriären. Med andra ord kan det inte fysiskt komma in i hjärnan för att komplettera det serotonin som produceras naturligt.

Bananer kan spela en indirekt roll för att påverka humör, men genom att öka den mängd serotonin hjärnan kan göra. Detta beror på att de är en rik källa till vitamin B6, vilket är nödvändigt för att hjälpa kroppen att syntetisera sitt eget serotonin. Om du råkar få för lite av detta vitamin i din kost kan det äta mer av det att öka din naturliga serotoninproduktion.

Även då kommer en banan per dag inte att hålla blues borta. Den rekommenderade dagliga ersättningen (RDA) för vitamin B6 för vuxna män och kvinnor i åldrarna 19-50 är 1,3 milligram (mg).

En medellång banan har 0,4 mg vitamin B6, cirka 20 procent av RDA, så du skulle bokstavligen behöva äta en hel massa av dem, fem bananer per dag om de var din enda källa till vitamin B6.

Det är bra att det finns många andra sätt att få den rekommenderade mängden vitamin B6. Massor av andra livsmedel är rika på detta näringsämne.

Till exempel har en kopp konserverad kikärter 1,1 mg vitamin B6. Vitaminet är också rikligt i proteiner som nötköttlever, gulfisk tonfisk, sockeye lax och kycklingbröst. Spannmål är ofta befäst med vitamin B6 och även potatis kan konkurrera: en kopp kokt spuds har mycket vitamin B6 som en medelstor banan. (US Department of Agriculture (USDA) definierar en medellång banan som mellan 7 inches och 7 7/8 inches long.)

Gå Bananer Hur som helst

Bara för att bananer inte är mirakelmood-lifter som de har blivit utnämnd för att de inte betyder att de är näringslösa värdelösa. Enligt USDA är en enda banan rik på fiber, till exempel: En medelfrukt har cirka 3,1 gram fiber-12 procent av det rekommenderade dagliga värdet. Bananer är låga i kalorier (105) och har nästan inget fett. Samtidigt är de en rik kaliumkälla, en elektrolyt som stöder celler i nerver såväl som hjärtat och andra muskler. För lite kalium kan bidra till högt blodtryck (hypertoni). Du får också en anständig dos av C-vitamin från en banan-17 procent av det dagliga värdet för detta näringsämne.

> Källor:

> National Institute of Health. Office of Dietary Supplements. "Kosttillskott Fakta: Vitamin B6."

> Young, Simon N. "Hur man ökar serotonin i människans hjärna utan drog." Journal of Psychiatry and Neurosci. Nov 2007.

> US Department of Agriculture. Nationell näringsämnesdatabas för standardreferens. "Grundrapport: 09040, Bananer, Råvaror." Maj 2016.