Cibophobia är rädsla för mat

Cibophobia Symptom och Behandling

Cibophobia, eller rädsla för mat , är en relativt komplicerad fobi som snabbt kan spiral i en besatthet. Människor med denna fobi är ibland misstänkt att lida av anorexi, en farlig ätstörning. Huvudskillnaden är att de med anorexi fruktar effekterna av mat på kroppsbilden , medan de med cibophobia faktiskt är rädda för maten själv.

Vissa människor lider av båda sjukdomarna, och diagnosen bör endast göras av en utbildad kliniker.

symtom

Många tecken på cibophobia är svåra att känna igen, särskilt i dagens hälsobaserade samhälle. Om du är cibophobia, undviker du förmodligen vissa livsmedel helt och hållet, uppfattar dem för att presentera över genomsnittliga risker. Mycket lättförgängliga livsmedel, som majonnäs och mjölk, är vanliga föremål för rädsla.

De flesta människor med cibophobia är oerhört bekymrade över utgångsdatum. Du kan hitta dig själv noggrant sniffing produkter som närmar sig sina utgångsdatum, och vägrar att äta något med ett datum som har gått med några timmar. Även produkter med avlägsna utgångsdatum kan ses som en misstänkt när de har öppnats.

Du kan vara ganska bekymrad över doneness av kokta livsmedel, överkokande till brinnande eller torkningspunkten. Detta kan vara särskilt sant för livsmedel som du ser så farligt som kyckling eller fläsk.

Många människor med cibophobia utvecklar regler för att äta beteenden. Dessa regler varierar från person till person, men fokuserar ofta på restaurangmat, där matlagningen är utanför din kontroll. Du kan undvika vissa restauranger eller enskilda rätter, vägra att äta skaldjur från kusten eller kasta bort rester efter 24 timmar.

komplikationer

Obehandlad cibophobia förvärras ofta och orsakar alltmer obsessiva beteenden. Med tiden kan du allvarligt begränsa din kost och äventyra din hälsa. Du kan välja att gå hungrig i stället för att äta saker som du anser tveksamma, vilket leder till svaghet, yrsel och irritabilitet.

Cibophobias sociala stigma kan också vara förödande. Människor är extremt medvetna om ovanliga beteenden, vilket gör det svårt att dölja alltmer begränsade matvanor. Dina vänner och släktingar kan misstänka en ätstörning. Du kan känna dig obekväm i sociala situationer som semestersammankomster, där det skulle vara oförskämt att inte acceptera mat.

Så småningom kan du bli obekväma på restauranger, även om du följer dina personliga regler. Att vara omgiven av föremålet för din fobi kan orsaka att du gråter, skakar eller upplever ett brett spektrum av fysiska symptom.

behandlingar

Det är mycket viktigt att söka behandling från en kvalificerad psykisk hälso-professionell . Den vanligaste behandlingen är kognitiv beteendeterapi , där du lär dig att ändra både din tro och ditt beteende när det gäller mat. Andra behandlingsmetoder kan emellertid också användas. Medicin , hypnos och flera former av talkterapi kan hjälpa dig att skapa ett mer positivt förhållande med mat.

Att bli utbildad om de faktiska riskerna med olika livsmedelsburna sjukdomar kan hjälpa till på lång sikt, men det är viktigt att först få rädslan först. Annars kan din läsning faktiskt förstärka din rädsla.

Cibophobia är en komplicerad fobi som kan få förödande effekter på ditt liv. Med rätt behandling är det emellertid ingen anledning att du inte kan lära sig att erövra din rädsla.

Källa:

American Psychiatric Association. (1994). Diagnostisk och statistisk manual för psykiska störningar (4: e upplagan) . Washington, DC: Författare.