Bipolär sjukdom och paranoia: Tecken och symtom

Definitionen av paranoia - och exempel på den

Paranoia kan vara ett symptom på bipolär sjukdom, och det kan också vara ett symptom på andra typer av psykiska tillstånd, som schizofreni. Läs mer om hur det definieras och vad det tenderar att se ut och känna som.

Vad Paranoia betyder

Beroende på vem du frågar är paranoia en term som har flera definitioner - vissa som är milda och några som är mer intensiva.

Till exempel kan vardagligt språk, "paranoia" betyda att du känner dig nervös för en person eller en situation, eller det kan innebära att du är övertygad om att någon är ute för att få dig. I sin låt "Almost Cut My Hair" uttryckte David Crosby denna gemensamma användning väl när han sa: "Det ökar min paranoia, som att titta i min spegel och se en polisbil."

Klinisk paranoia

Den kliniska diagnosen paranoia kräver en mer specifik förklaring. Psykiatriker använder termen "paranoia" för att beskriva en oordnad tankesätt eller ett oroligt tillstånd som uppnår nivån på en illusion . Till exempel, en person som tror att FBI spårar henne varje rörelse genom fyllningarna i tänderna är uppvisande paranoid beteende.

Nyckelfaktorn

Nyckeln till sann paranoia är att personen uppvisar en orimlig och / eller överdriven misstro och misstankar om andra. Denna misstanke bygger inte på faktum och växer ofta till vansinne.

Paranoia är ett symptom som kan vara en del av flera syndrom, inklusive illusionsstörning, paranoid personlighetsstörning , psykotiska störningar som schizofreni och humörsjukdomar, inklusive bipolär sjukdom, liksom andra tillstånd (t.ex. hjärntoxicitet som kan orsakas av läkemedel eller alkoholmissbruk, typer av förgiftning, etc).

Exempel på verkliga livet

Det här är några specifika sätt som paranoia kan uppenbaras.

Vad ska man göra om det

Om dessa scenarier beskriver något som du känner för närvarande anser du att det är en röd flagga och ignorerar inte den.

Det är viktigt att diskutera alla känslor av paranoia med din psykiater och arbeta mot metoder för att kontrollera dem eftersom symtom som dessa verkligen är obehagliga och kan vara väldigt störande för dina dagliga aktiviteter och ansvarsområden. Det finns behandlingar som kan få dig att må bättre och mindre upprörd, så sök medicinsk hjälp från en professionell.