5 steg till en bättre karriär när du har social ångest

Personer med social ångestsyndrom (SAD) kan ha svårt att bedriva en fullföljande karriär. Bortsett från de sociala och prestationsförpliktelserna i jobbsökningen, till exempel intervjuer), många med social ångest känner sig helt enkelt oförberedda för arbetsvärlden - i en "önskan jag kunde gömma sig i min garderob för alltid" slags.

Första saker först: Identifiera om din sociala ångest är under kontroll .

Det är ingen mening att dra sig ut i arbetslivet med allvarlig social ångest. Om det inte är så, se någon, till exempel en familjehandledare, rådgivare eller annan professionell. Eller bara berätta för en vän eller familjemedlem som utgångspunkt.

Om du antar att du lyckades minska effekten av dina symtom på social ångest, är det fortfarande att hitta en karriär som du kan älska.

Denna process är inte olik den som skulle göras av någon annan arbetssökande, kanske med några försummelser.

Nedan finns fem steg som du kan ta för att få dig på rätt väg för en karriär som gör dig lycklig.

Steg 1: Förstå dig själv (självutvärdering)

Nej, inte på existentialistisk sätt.

För att identifiera de bästa karriärerna för dig är det viktigt att först förstå dina intressen, prioriteringar, mål och styrkor.

Denna typ av prospektering kallas ofta karriärutveckling - och det finns faktiskt proffs som lever av att hjälpa dig att sortera allt detta (kanske ett jobb som du inte hade ansett?).

Så, om du har medel, hitta en karriärrådgivare och ordna ett samråd. Den personen kommer sannolikt att få dig att slutföra ett antal lager (ungefär som en psykolog skulle, bara dessa har att göra med dina förmågor och intressen). Exempel på de inventeringar som du kan göra kan innehålla Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) eller Stark Intresseinventar.

Resultaten av dessa bedömningar kommer att hjälpa karriärrådgivaren att förstå hur din personlighet, temperament, intressen och kompetens kombinerar för att göra dig till en bra kandidat för olika arbetsområden.

Om du inte har möjlighet att besöka en karriärrådgivare eller bara känner dig orolig över det, kan du till och med ta MBTI online till en avgift eller slutföra en gratis online karriärinventering.

När du väl har en uppfattning om dina färdigheter, intressen och färdigheter är det dags att identifiera dina prioriteringar.

Fråga dig själv följande fråga:

Vad vill du göra fem år från vet? Om social ångest inte var ett problem, vad skulle du se själv göra?

Och gör följande lista:

Vilka är dina prioriteringar (vad vill du / vill inte från en karriär?) Om social ångest inte var ett problem?

Dina svar på dessa frågor, i kombination med vad du har lärt dig av karriärrådgivning, borde ge dig en bättre uppfattning om karriärriktningen som du helst skulle vilja ta. Oavsett om det innebär att vara en dataprogrammerare, entreprenör eller lärare, är målet med detta steg att helt enkelt ha en kort lista över lämpliga karriärer.

Och fråga dig själv:

Vilka är arbetsutsikterna som för den karriär som du har valt? Kommer du sannolikt att hitta en position i det här fältet?

Vad är ersättningen som för det jobb du har valt? Är det en livlig löne och en förbättring från din nuvarande löne? Hur viktigt är det för dig?

När du fått svaren på dessa frågor kommer du att vara i ett bättre läge för att begränsa karriärmöjligheterna som ligger framför dig. Om du jobbar med en karriärrådgivare kan den personen hjälpa till att begränsa det här för dig också.

Steg 2: Utbildning / Utbildning

Om du har valt en ny karriär som kräver omfattande utbildning, till exempel avancerade grader, är du förhoppningsvis fortfarande i gymnasiet eller bara på college, och har mycket tid att välja en major.

Förhoppningsvis har du också de ekonomiska resurserna att följa med dina utvalda karriärplaner.

Om du har valt en karriär utan sådana stränga utbildningsbehov, kan det dock göra lika mycket mening att välja ett fokuserat tillvägagångssätt för att bygga upp din utbildning och utbildning.

Du kan till exempel göra följande:

  1. Närma sig en ledare inom fältet för att fungera som din mentor. Fråga om du kan skicka e-postmeddelanden varje gång och fråga om råd om olika aspekter av den här nya karriären. Löfte att fungera som mentor för någon annan som bara börjar, efter att du har fått professionell expertis.
  2. Fråga den mentorn om vad som skulle vara de bästa verkstäderna, enskilda kurser, artiklar och böcker som är relaterade till din nya karriär. Därefter delta / läs de workshops, kurser, artiklar och böcker.
  3. Frivillig i en kapacitet som får dig närmare din nya karriär. Ta extra utmaningar i ditt nuvarande jobb som kan sträcka dig mot den karriär du söker.
  4. Fyll i en certifiering som ger dig en fördel i ditt nya fält och något som du kan lägga till på din CV och LinkedIn-sida (oh ja, du borde ha en LinkedIn-sida!)
  5. Ta en MOOC (massiv öppen online kurs) relaterad till din valda karriär. Många av dessa kurser lärs av yrkesverksamma från välskötta institutioner. Även om de är undervisningsfria, kan du behöva betala för att få ett certifikat. Den viktigaste delen av att ta en MOOC följer igenom - eftersom du inte har investerat i något kan det vara för lätt att bara låta det glida.
  6. Gå med i en bransch eller professionell förening som är relaterad till din nya karriär.

Steg 3: Planera för en arbetssökning

Vilka slags steg kommer du att behöva ta för att planera för din arbetssökning? Dessa kan innehålla följande:

  1. Borsta upp ditt CV. Om du inte är säker på hur du presenterat dig själv, fråga en vän, familjemedlem eller ens en författare för att titta och ge dig feedback.
  2. Arbeta på dina jobbintervjuer . Om du har bott med SAD ett tag, kanske du aldrig har gått på en intervju. Planera framåt genom att tänka på intervjufrågor som du kan bli tillfrågad och vad dina svar på dessa frågor skulle vara. Försök att springa igenom en mock intervju med någon att ta kanten av nerverna och bygga ditt självförtroende.
  3. Börja leta efter jobb genom online-jobbbrädor, tidningsförteckningar och genom att skapa nätverk med vänner, familj och medarbetare. Låt andra veta att du letar efter förändringar i karriären; du vet aldrig vem som kan vara den person som ansluter dig till ditt nästa jobb.

Steg 4: Stanna Nuvarande

När du har gått in i en ny karriär, försök att hålla dig aktuell genom att fortsätta träna. Gör dig själv oumbärlig på jobbet, men försök också komma med innovationer som gör arbetet av dig själv och andra mindre tråkiga.

Att göra det kommer att öka värdet för företaget eller organisationen och hjälpa dig att få erkännande när social ångest kan hålla dig tillbaka på andra områden.

Steg 5: Bo där du är

Vad gör du om du går igenom alla dessa steg och upptäcker att du faktiskt är i den karriär som passar dig bäst? Eller, vad händer om du går igenom steg 1 och upptäcker att undervisning / servitris / är en liten företagare är förmodligen din bästa insats - och det är vad du redan gör?

I sådana fall, ta det som ett tecken på att du redan har gjort några korrekta val i förhållande till din karriär. Det kan bara vara att du behöver bättre skräddarsy ditt verkliga jobb till dina styrkor, intressen och färdigheter. Om du till exempel föredrar en-till-ett-klientmöten att ge stora presentationer, kanske du kan handledare skära ditt arbete i den riktningen.

Var bara säker på att du inte bara skräddarsy ditt jobbval som ett sätt att undvika att hantera din sociala ångest. Tänk alltid på vad du helst skulle vilja göra om social ångest inte var ett problem.

Vissa människor, oavsett social ångest, är inåtvända och föredrar tiden ensam att ladda batterierna. Om det är du, kan det vara bra att ha ett jobb som håller dig ute av rampljuset .

Å andra sidan, om du är en extrovert vars sociala ångest gör det svårt att schmooze vid företagsevenemang - men du vill desperat och längta efter den sociala interaktionen - det är ett problem som är relaterat till din sociala ångest som behöver lösas.

Fördelarna med att stanna kvar i din nuvarande karriär kan vara många, så det borde säkert bli allvarligt övervägt om det är resultatet av att du går igenom dessa steg.

Till slut kan allt komma tillbaka till steg 1 och upptäcka vem du verkligen är och vart du vill hamna - och det är okej.

En ansvarsfriskrivning

Om du har levt med allvarlig social ångest och stöd dig själv genom funktionshinder eller genom att bo hos familjemedlemmar, låt inte den här artikeln hämta dig.

Varje person med SAD har unika omständigheter, symtom och svårighetsgrad . Vad som är en framgång för dig kan vara annorlunda än vad som är en framgång för någon annan.

Försök att fokusera på att förbättra från var du var igår istället för att jämföra dig med andra människor. Så länge du arbetar med en mentalvårdspersonal om din situation går du i rätt riktning.