Hur man hanterar ett "Flight of Ideas" i bipolär sjukdom

Idéer som går från ämne till ämne kan vara ett skrämmande symptom på mani

Medan bipolär sjukdom i allmänhet anses vara en humörstörning kan symtom också inkludera tarmförluster, särskilt vid maniska episoder. Människor i ett maniskt tillstånd kan ha svårt att filtrera ut meningsfullt mot icke meningsfullt inmatning och kan därmed reagera på sin miljö på överraskande sätt. Vanlig sensorisk inmatning, såsom ljudet av trafik eller blinkande ljus, kan bli allvarligt distraherande, med inriktning på icke-väsentlig information.

Snabba tankar associerade med mani

Under maniska episoder är det inte ovanligt att bipolära människor upplever " racing tankar " och "idéfluga". Dessa två associerade symtom innebär extremt snabba tankeprocesser som i vissa fall sprider sig från ämne till ämne i oerhört snabb takt. Racing tankar och idéfluga är också vanliga symptom på schizofreni och i vissa fall ADHD .

Racing Tankar

Racing tankar är ofta ett symptom på ångest , och medan de är vanliga med stämning och tanke störningar, kan de också uppstå hos personer som inte har någon störning men är i stressat tillstånd. Typiskt fokuserar racing tankar på ett visst ämne, ofta relaterat till en stress-inducerande händelse; till exempel: "Mitt stora test är imorgon, men jag känner inte till informationen. Jag kunde känna till informationen om jag studerade mer men att studera gör mig också mer stressad. Om jag är mer stressad, kommer jag troligen att göra dåligt på testet men om jag inte studerar gör jag också dåligt och på något sätt, jag är i trubbel eftersom det här testet är hälften av mitt betyg och om jag misslyckas, kommer jag att misslyckas i klassen vilket betyder sommarskola och ... "

Flight of Ideas

Även om tävlings tankar kanske eller inte kan uttryckas, innebär idéflödet kontinuerligt, snabbt tal som ändrar fokus från ögonblick till ögonblick baserat på association, distraheringar eller ordspel. Någon gång är det möjligt att följa personens språng i logiken (speciellt om du känner personen väl).

Andra tider är racing tankarna så oorganiserade och kaotiska att även en nära vän eller släkting kommer att hitta dem förvirrande. Till exempel: "Jag är hungrig. Måste min hund gå en promenad? Jag undrar vad vädret kommer att bli i morgon. Vad är syftet med livet? Jag borde lära mig att spela canasta. Min mamma borde gå ner i vikt. Vänta, Jag glömde att välja mina barn från skolan. "

Behandling

Racing tankar och idéflyger kan vara relativt milda eller ganska allvarliga. När symtomen är milda kan det vara möjligt att använda enkla lugnande tekniker som:

När symtomen är mycket svåra, kommer den person som upplever tävlingstankarna och idéflöden emellertid inte att kunna sluta och fokusera på sådana övningar. I sådana fall är det en bra idé att konsultera en läkare som kan ge mediciner för att minska ångest och / eller hjälpa till att hantera en manisk episod.

Källa:

> Barrera A, McKenna PJ, Berrios GE (2009). "Formell tankefel, neuropsykologi och insikt i schizofreni". Psykopatologi .